Tu ste: Home // Kazalište // Kupusište // Zlatko Vitez – zaštićena vrsta

Zlatko Vitez – zaštićena vrsta

Dok se nezavisna kulturna scena ovih dana ekipira u inicijativu Za kulturu, nezadovoljna funkcioniranjem cijelog kulturnog sustava, pa onda i sustava dodjele javnih potpora za kulturu, jedan igrač „nezavisne kulturne scene“ mudro šuti. Reklo bi se, dok drugi gunđaju, on šuti i radi. Riječ je o najvećem nezavisnom igraču, kako ga vidi Ministarstvo kulture. Veličinu tumačimo iz brojki. Za sva gostovanja nezavisnih produkcija profesionalnih kazališta po Hrvatskoj Ministarstvo kulture u 2011. je godini izdvojilo 940 tisuća kuna. Od tog iznosa 500 tisuća kuna dodijeljeno je Glumačkoj družini Histrion Zlatka Viteza. Da, dobro ste pročitali, 53,2 posto novca za sva nezavisna gostovanja po Hrvatskoj odlazi jednoj jedinoj družini! Ruku na srce, nije to nikakva šokantna odluka novog ministra Jasena Mesića; Vitezova je družina oduvijek imala posebno zaštićen status na državnom nivou. Histrionov udio u novcu za sva nezavisna gostovanja u državi u protekloj se petoljetki kretao između 46,4 i 47,6 posto. U tih pet godina porezni su obveznici Vitezove projekte putujućeg i plovećeg kazališta platili 3 milijuna kuna. Ni gradska potpora Vitezovoj družini ne može se nazvati simboličnom – u pet godina zagrebački su porezni obveznici rad njegova kazališta poduprli s 5,8 milijuna kuna, a funkcioniranje same zgrade Histrionskog doma s 2,2 milijuna kuna. Ne treba ovdje zaboraviti da je riječ o zgradi koja je od početka građena javnim novcem za navodno javne svrhe, te je trebala služiti kao utočište i drugih nezavisnih produkcija. No Histrionski je dom ispleo povijest problema s nezavisnim akterima kojima je ulazak u kazalište posebno naplaćivan, a dolazak u Ilicu 90 nije bio ništa lakši ni za kazališne kritičare. Živopisni Zlatko Vitez uspio je uvjeriti ovaj grad da je riječ o njegovu, privatnom kazalištu.

U takvom kontekstu, Zlatko Vitez uvijek je bio laka meta nezadovoljnih kulturnjaka i zločestih medija. Na jeziku se slabo kontrolirao, a nimalo gospodske manire koje su uključivale i iznošenje prljavog rublja vlastitih suradnika hranile su medijsku potrebu za ekscesom. Bila je to vrlo prljava igra u kojoj su se ogromni uspjesi ovog danas šezdesetogodišnjaka, kako u kazališnom radu, tako i u činjenici da je političkim angažmanom uspio doći i do ministarske, i do saborske fotelje, potpuno zanemarili. Problem nije, naime, što Ministarstvo kulture voli Zlatka Viteza više nego svu ostalu nezavisnu kazališnu scenu. Problem je što ga Ministarstvo kulture ne voli dovoljno! Poslušamo li priče koje kolaju na sceni, mogli bismo zaključiti da to misli i sam Zlatko Vitez, jer kuloari već danima pričaju o njegovu navodnom nezadovoljstvu što ovu godinu treba „preživjeti“ s tek pola milijuna kuna.

U želji da se i sami angažiramo u revalorizaciji lika i djela Zlatka Viteza, odlučili smo malo energije uložiti u to da se za ugroženu nezavisnu kulturnu scenu, te Zlatka Viteza kao najvećeg predstavnika te scene, iznađu dodatna sredstva u državnom proračunu. Javni poziv Ministarstva kulture za prijavu projekata iz područja zaštite prirode za 2011. godinu došao je kao naručen – ispunili smo i za urudžbiranje pripremili prijavnicu za projekt „Zlatko Vitez – zaštićena vrsta“. S obzirom da je ovaj natječaj otvoren do 19. ožujka, i vi možete prijaviti za potporu neku zaštićenu vrstu koju vrijedi dodatno podržati. Naime, Državni zavod za zaštitu prirode i Ministarstvo kulture dosad su izradili plan upravljanja s akcijskim planovima za dvije strogo zaštićene vrste – vuka i risa. No ti su planovi neophodni i za druge strogo zaštićene divlje svojte (uključujući N2000 vrste), kako stoji i u Strateškom planu Ministarstva kulture. Pronađite nedovoljno zaštićenu divlju svojtu i prijavite je. Mi smo to učinili sa Zlatkom Vitezom (lat. Aurelius militis) i plan zaštite vrste iznosimo u prijavnici koju ovdje donosimo u cijelosti. Držimo palčeve da Ministarstvo kulture prepozna vrijednost ovog projekta kako za zaštićenu vrstu u pitanju, tako i za cjelokupnu nezavisnu scenu koje je ova zaštićena vrsta već godinama najistaknutiji akter.

Pročitajte prijavnicu za projekt “Zlatko Vitez – zaštićena vrsta“:Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.