Tu ste: Home // Film // Zajedno u queeru

Zajedno u queeru

Uz roze hostije i svećeničke halje dolazak Svetog Oca bit će proslavljen i u kinu Grič u Jurišićevoj, svega stotinjak metara od svečane pozornice na kojoj će se Benedikt XVI. obratiti mladima. Provokativni filmski festival Pop(e) u neposrednoj će Ratzingerovoj blizini prikazati filmove koje službena Crkva baš i ne želi vidjeti.

Izabrani su filmovi koji dokumentiraju ili se inspiriraju stvarnim događajima iz naše i Crkvine suvremenosti. Istinita priča o časnoj sestri Jeanine Gramick, koja se zbog svoje podrške LGBT katolicima nađe u sukobu sa službenim crkvenim vlastima, o talijanskom gay paru Gustavu Hoferu i Luci Ragazziju koji pred zakonskom regulacijom gay brakova upoznaju pravu Italiju, o AIDS aktivistu Zackieju Achmatu koji je odbio uzimati lijekove dok ne postanu dostupni svim Južnoafrikancima, o irskim samostanima kao spremištima za žene kojih se društvo odreklo, ili pak autobiografski Almodovarov „Loš odgoj“ svjetski su primjeri u kojima se religijske dogme nađu u izravnom sukobu sa životnim moralom.

Hrvatsku će svjetovno-crkvenu storiju na Pop(e) filmskom festivalu pokušati razobličiti govornici na okruglom stolu pod temom „Republika Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?”. Papinski vikend u Griču, osim filmova i završnog partyja, uključuje i likovno orijentirane događaje: izložbu katoličke ikonografije na queer način „Zajedno u Qristu“, te dva photo sessiona, „Sinners or Saints – Come out and Saint up“, pri kojem se u queer ispovjedaonici možete pokajati za svoj seksualni identitet, ili pak „The Queer Bible“, pri kojem možete postati Juda ili Marija Magdalena, a festivalski će vas svećenici „dirati samo ako to želite“, najavili su organizatori iz udruge Domino.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.