Tu ste: Home // Kazalište // Varaždin ponovno pleše

Varaždin ponovno pleše

Nakon Tjedna suvremenoga plesa u Zagrebu i Rijeci plesno žarište od 16. do 19. lipnja premješta se na Varaždin i Dane suvremenoga plesa. Prvi put se izdvajajući iz Dana hrvatskog performansa i plesa u samostalno događanje, u organizaciji umjetničke organizacije VRUM kojom ravna Sanja Tropp Frühwald, Dani suvremenoga plesa propituju pozicije neovisne scene u regiji, pritom nalazeći i vlastito mjesto na karti europskoga plesa. Njihova je namjera ujedno poticati decentralizaciju plesa i nove suradničke oblike te u budućnosti u Varaždinu stvoriti uvjete stabilnije produkcijske platforme.

Ovogodišnji izbor namijenjen publici vrlo različitih kazališnih ukusa pao je na šest predstava domaćih i inozemnih autora te dva improvizacijska događanja na otvorenom. Iz Italije dolaze Silvia Gribaudi s kratkim solom „A corpo libero“, postavljajući u središte zanimanja prirodno tijelo, i Chiara Frigo s izvedbenom instalacijom „Post“, nadahnutom Calvinovim Američkim predavanjima. Slovensko-austrijsko-slovačka koprodukcija „Baga-Basta“ u iznalaženju prave mjere komunikacije sučeljava dva izvedbena medija i dva različita koreografska rukopisa, a Studio za suvremeni ples u predstavi „Sale“ bavi se konzumerističkim obrascima. Mjesta se našlo i za dječju predstavu „Tijelo“ Ksenije Zec i Saše Božića, dok će ozbiljnije poklonike kazališta jamačno privući suvremeni balet Massimiliana Volpinija i Frane Đurovića „Zovem se nitko“, ovogodišnja koprodukcija Muzičkog biennala i HNK Varaždin. Za improvizacijski susret „Zvjezdane staze“ zaduženi su varaždinski Plesni studio Vindi, požeška Plesna radionica Ilijane Lončar, Učilište Zagrebačkoga kazališta mladih i čakovečki Plesni studio Teuta. Svojevrsni gastronomsko-plesni duel „Ako nemaju kruha, dajte im kolača“ pripremaju Iva Hladnik i Sonja Pregrad u suradnji s inozemnim gostima i slastičarima.

Program će se održavati na trima lokacijama, u HNK Varaždin, na Šetalištu Vatroslava Jagića te ispred vile Bedeković, a tijekom svih četiriju dana organizirana je i radionica koju će voditi mađarski plesač Peter Juhász.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.