Tu ste: Home // Kupusište // Umjetnica hoće ići na more

Umjetnica hoće ići na more

Ewa-Partum-Umjetnik-na-odmoru-performans-u-PorecuValamar Riviera najveća je hrvatska turistička kompanija, poznata po hotelima i resortima u Poreču, Rapcu, Krku i Dubrovniku. Kad jedan takav korporativni div odluči dio svoje društvene odgovornosti investirati u umjetnike, a posebno kroz projekt koji se zove „Umjetnik na odmoru“, interes za takvom pričom u zemlji u kojoj se rijetko investira i u umjetnike koji rade – prirodno raste.

Dakako, da nije Instituta za istraživanje avangarde i Marinka Sudca, kolekcionara i idejnog autora ideje, pa možda i podrške Ministarstva kulture, pitanje je bi li umjetnici samo tako usred sezone koristili nepopunjene smještajne kapacitete hrvatske obale. Dok ide, ide, kaže onaj koji je svjestan da zakoni biznisa i zakoni (?) umjetnosti ne idu uvijek ruku pod ruku.

Uliksova slova u porečkom akvatoriju

Dok gatamo koliko će se još dugo neoavangardni umjetnici moći brčkati u porečkome moru, zaključiti možemo da se četvrtu godinu za redom to zaista događa. Sinoćnjim performansom Ewa Partum, poljska umjetnica s njemačkom adresom,  gastarbajterica rekli bismo, doslovce je zaronila u izazov. Svoj performans, konceptualiziran kao bacanje slova sa stranica Joyceova „Uliksa“, nakon brojnih svjetskih muzeja i sidnejskoga bijenala 2012., izvela je – u porečkome plićaku.

Ne slijedite primjer Ewe Partum - svoje papiriće odložite u najbliži koš za smeće!

Ne slijedite primjer Ewe Partum – svoje papiriće odložite u najbliži koš za smeće!

„Zanimljiv mi je ovaj koncept odmora i koliko se zapravo umjetnik odmara pa sam svojim slovima koja obično plutaju i vraćaju se pridružila sebe i plivala među njima“, rekla je Ewa, kojoj je ovo prvi posjet Hrvatskoj. Sedamdesetih godina kontaktirala je s Tomom Gotovcem i grupom OHO, a kasnije sa Sanjom Iveković izlagala u pariškom centru Georges Pompidou. „Projekt mi se čini inspirativan, a u Poreču je prekrasno, ambijent je divan, zanimljiv i stimulativan“, veli umjetnica čiji će godišnji odmor na našoj rivijeri završiti 12. srpnja.

Projekt koji dovodi umjetnike neoavangarde i sljedbenike estetike radikalne umjetničke prakse, ove je godine već ugostio skupine Autopsia (UK/Češka) i Verbumprogram (Srbija), te umjetnicu Teresu Tyszkiewicz (Poljska/Francuska). Sljedećih će tjedana porečke pansione puniti i konceptualni umjetnici kao što su Guia Rigvava (Gruzija/Austrija), Jan Steklik i Miloš Šejn (Češka), Deimantas Narkevičius (Litva)Michail Grobman (Rusija/Izrael), Milan Adamčiak (Slovačka), Vadim Fishkin (Rusija/Slovenija) i Przemysław Kwiek (Poljska). Program će upotpuniti i jednodnevna izložba grupe Gorgona, najpoznatijih neoavangardnih umjetnika ovih prostora. Svima želimo dugo i toplo ljeto, da dobiju boju barem koliko Ewa!



Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.