Tu ste: Home // Likovnost // ULUPUH nagradio ULUPUH-ovu izložbu

ULUPUH nagradio ULUPUH-ovu izložbu

ULUPUH je svoj šezdeseti rođendan obilježio dodjelom nagrada – ovogodišnju nagradu za životno djelo dobio je svestrani umjetnik Ivan Antolčić, najboljim mladim umjetnikom proglašen je Luka Jelušić, a nazivom najbolje izložbe počašćena je ona ULUPUH-ova – „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.”. Priznanje za poseban doprinos ugledu udruge pripalo je Fedoru Kritovcu za knjigu „Otkrivanje grada”, a počasnim članicama ULUPUH-a proglašene su Ivanka Reberski, povjesničarka umjetnosti i znanstvena savjetnica u mirovini, te Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke NSK.

U obrazloženju nagrade za životno djelo posebno se ističe Antolčićev plodan i nagrađivan ilustratorski rad, poglavito u dječjim knjigama. Komplimentira se njegov kiparski i medaljerski domet te grafički dizajn kazališnih plakata, ali i scenografski rad u kazalištu.

Luka Jelušić je pak 34-godišnji Riječanin koji je poslije diplome na Agronomskom fakultetu, otvorio vlastiti studio za uređenje krajobraza. U obrazloženju nagrade ističe se da su Jelušićevi projekti na malim površinama, ali jedinstveni „po cjelovitom interdisciplinarnom pristupu u kojem autor potpisuje ne samo oblikovanje vrta ili parka, nego generalni koncept prostora i unikatnu, ručno izvedenu opremu (rasvjeta, ograde, vrata, nadstrešnice…).”

U obrazloženju najbolje izložbe u 2010. godini, one koju je ULUPUH organizirao uz pomoć zagrebačkog HNK, stoji da je riječ o prvom i dosad najvećem (prvom i dosad najvećem?) hrvatskom projektu po broju i značaju predstavljenih autora i izložaka, te rasponu vremenskog razdoblja koje obuhvaća. Izložbeni je projekt predstavio „reprezentativna ostvarenja eminentnih hrvatskih scenografa i kostimografa kroz povijest, uz prikaz suvremene kazališne i filmske likovne scene“, stoji u obrazloženju kojim ULUPUH objašnjava nagradu samom sebi.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.