Tu ste: Home // Kazalište // Tranzicija Srba i Hrvata na Zadru snova

Tranzicija Srba i Hrvata na Zadru snova

Montazstroj_a_gdje_je_revolucija_stokoMeđunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova ove se godine odvija devetnaesti put i od 6. do 11. kolovoza namjerava predstaviti nova čitanja kazališne, glazbene i vizualnih umjetnosti. Festival se ove godine posebno želi referirati na okolnosti tranzicije u kojoj su međuljudski odnosi dovedeni do surovosti na koju umjetnost reagira pronalaženjem novih jezika pa i žanrova.

Radovi Marijane Jakelić provociraju koncepte sreće i nemoći, nade i frustracije, pripadnosti i otuđenja

Radovi Marijane Jakelić provociraju koncepte sreće i nemoći, nade i frustracije, pripadnosti i otuđenja

Stjegonoša festivalskog programa je Montažstroj koji će u zadarskom HNK zaigrati „A gdje je revolucija stoko“ redatelja Boruta Šeparovića. U hrvatskoj selekciji našla se još i „Dama s kamelijama“ Hotela Bulić (r. Senka Bulić), likovno-scenska saga o magarcu „Forward Europe: Izvoz“ (Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar), te vibrafon moždanog likvora Marijane Jakelić u seriji radova „MXJ Files“. Glazbeni dio Zadra snova ozvučit će Šumovi protiv valova te braća Alen i Nenad Sinkauz (u suradnji s Miroslavom Piškulićem i Ivanom Marušićem Klifom).

Redukcija dekontaminacije 

U čini se prilično reduciranom programu (vjerojatno također zahvaljujući „okolnostima tranzicije“, ali i umjesto suvremenog – preferiranja financiranja tradicije) međunarodnu scenu predstavljaju svega dva projekta iz Srbije: „Dogville“ u produkciji beogradskog Miksera (r. Kokan Mladenović) te „Ibsenov ‘Neprijatelj naroda’ kao Brechtov poučni komad“ Centra za kulturnu dekontaminaciju (r. Zlatko Paković). Međunarodne boje brani još i uobičajena suradnja Zadra snova s Tabor film festivalom koji u Sv. Dominik donosi petnaest smiješnih, pomaknutih i bizarnih kratkometražnih naslova koji traže aktivno su/djelovanje publike.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.