Tu ste: Home // Film // Tajna gatarine smrti

Tajna gatarine smrti

Nakon četiri godine priprema, traganja za financijama, ali i glumcima, film „Duh babe IlonkeTomislava Žaje prema scenariju Irene Krčelić, krenuo je u snimanje. Devet milijuna potrebnih kuna namirili su razni europski partneri (Hrvatski audiovizualni centar, HRT, Grad Zagreb, OFI, ORF, FISA, Makedonski filmski fond, Eurimages…), tako da je ova glazbena komedija s elementima fantastike postala prvom hrvatsko-makedonsko-austrijskom koprodukcijom dječjeg igranog filma.

Priča iz šalice kave

Irena Krčelić, poznata po razvijanju brojnih televizijskih scenarija („Bitange i princeze”, „Zabranjena ljubav”, „Dobre namjere”…), ali i web stranicama Via positiva, na kojima zajedno sa suprugom novinarom Miroslavom Wrankom bilježi samo dobre vijesti, napisala je scenarij za „Duh babe Ilonke” još na studiju dramaturgije. Tomislav Žaja na jednoj je slučajnoj kavi u zagrebačkom kafiću doznao za njezin scenarij, te joj predložio izmještanje radnje u romski kontekst. Tako je nastala baba Ilonka, nepogrešiva gatara koja jednog jutra samoj sebi presiječe špil, otvori kartu Smrti i umre. Iza nje ostanu desetogodišnja djevojčica Manuša, odlična učenica s puno ukora, njezina mama Aska, tajnica direktora tvornice žarulja i suspregnuta trbušna plesačica, tata Hrastimir, svirač trube u pogrebnom orkestru i suspregnuti vodoinstalater, te čudesni tvor Baltazar koji se nasljeđivao kroz brojna koljena ovoga romskoga stabla te broji više od sto godina starosti.

Babina smrt potakne seriju čudesno povezanih događaja; mama Aska dobiva otkaz, tata Hrast izgubi sluh, tvor Baltazar posijedi te počne blijedjeti i blijedjeti dok posve ne nestane, a kuća stane nepodnošljivo zaudarati. U dnevnom boravku oživi bakin portret, te se polako odškrine obiteljska tajna. Priča Irene Krčelić izaći će u proljeće u obliku dječjega romana, dok se distribucija filma „Duh babe Ilonke“ očekuje najesen.

Čudo s Kozari boka

Redatelj Žaja objašnjava da ova komedija ima i edukativni karakter jer nas uči o drugima i drukčijima, na primjeru izolirane romske obitelji prema kojoj okolina njeguje predrasude. Ovaj iskusni dokumentarist (koji je tu vrstu filmske režije i magistrirao na praškoj akademiji) tragao je za glumicom koja bi tumačila Mašu više od godinu dana. Obijao je pragove brojnih škola, a onda je, na vratima jedne učionice u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca ugledao Selmu Ibrahimi. Mladu glumicu već su prozvali „čudom s Kozari boka”. Njezinu baku izvorno je trebala glumiti Esma Redžepova, ali ju je zbog iznenadnih komplikacija zamijenila Sabina Ajrula. Ostale uloge tumače obećavajuća imena poput Marina Armana Grbina, Aleksandre Balmazović, Rakana Rushaidata i Krunoslava Šarića. Kućnog ljubimca prvo je trebao glumiti mali pijetao, ali zbog otegotnih okolnosti snimanja s tom životinjom, ulogu su osvojili tvorovi Baltazar i Loki, članovi Tvoruma, udruge ljubitelja tvorova, koju vodi njihova vlasnica Petra Logožar. Direktor fotografije je Mario Delić, glazbu su skladali Vjeran Šalamon i Goran Trajkovski, a film producira Formula film.

Scene se snimaju na lokacijama u Zagrebu, Skopju i Beču, uz glumačko-tehničku ekipu od stotinjak ljudi. Premijera „Duha babe Ilonke“ planira se na pulskom festivalu, a predstavljanje mu je već zakazano i na idućem Berlinaleu. Tamo bi trebao stići sinkroniziran na njemački, jer plan je distribuirati ga i u Njemačkoj, Austriji te Švicarskoj (za što je već zadužen međunarodni distributer East-West Films). Ako ste nestrpljivi doznati kako se raspleo susret mrtve babe i žive unuke, na proljeće pohitajte u knjižare.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.