Tu ste: Home // Kazalište // Svetvičenat – istarski gradić koji voli i ples i cirkus podjednako

Svetvičenat – istarski gradić koji voli i ples i cirkus podjednako

duda_virtusFestival plesa i neverbalnog kazališta preporodio je renesansni istarski gradić Svetvinčenat u mjesto turističke ponude koja se više nikad, čini se, neće vezivati samo uz gastroturizam ili ruralni turizam. Rasplesani pečat koji je popularnoj Savičenti prije šesnaest godina počeo davati festival, zadnjih se godina dodatno razvija djelovanjem Mediteranskog plesnog centra, mjesta za umjetničku kreaciju, istraživanja i edukaciju. Pod rukovodstvom Zagrebačkog plesnog ansambla, ovo je mjesto već brojnim, i ne samo plesnim, umjetnicima omogućilo da razviju svoje ideje i lansiraju intrigantne i relevantne projekte.

Rijetko koji domaći festival (izuzmemo li manifestacije poput Festivala novog cirkusa kojima je cirkus core business) toliko trajno uvažava cirkusku umjetnost poput svetvinčentskog festivala. I ove je godine dio izvedbenog programa rezerviran za cirkuski pokret – 25. srpnja u tamošnjem će Kaštelu nastupiti Duda Éva Dance Company iz Mađarske s predstavom „Virtus“, u kojoj su plesači kročili na nepoznato tlo, točnije vinuli se u nepoznati zrak. Plesna pustolovina u svijetu underground cirkusa pojačana je i začinom glazbe izvođene uživo, u kojoj se neobično spajaju mađarske i balkanske narodne note s mračnijim elektroničkim beatom.

Angela_WandCirkus & tattoo u suradnji

No ovogodišnju cirkusku sezonu u Svetvinčentu otvara već ovog četvrtka, 9. srpnja, švedska cirkuska umjetnica američkog porijekla Angela Wand. Ona će pred istarskom publikom izvesti dio svog rada u nastajanju „The Angela Wand Show“, koji je proteklih desetak dana razvijala u suradnji s vizualnom i tattoo umjetnicom Idamarijom Holmqvist, u okviru rezidencijalnog programa koji su zajedničkim snagama organizirali Mediteranski plesni centar i Mala performerska scena iz Zagreba.

Angela Wand publiku zavodi već dvadeset godina, od toga ih je devetnaest provedenih u vrlo različitim umjetničkim organizacijama u Švedskoj. Bilo da nastupa u cirkusu ili kazalištu, u zagrebačkom Red Room Cabaretu (velikoj kabaretskoj produkciji Male performerske scene) ili po izbjegličkim kampovima Ruande s Klaunovima bez granica, njezino zarazno dobro raspoloženje dolazi do svakog posjetitelja. Ovom je prilikom umjetnica okupirana pitanjem nestajanja temeljne ljudske dobrote te predlaže revolucionarno rješenje prema kojemu bi svakodnevni život mogao biti znatno ugodniji i zabavniji kada bismo jednostavno – bili dobri jedni prema drugima. „The Angela Wand Show“ bit će koprodukcija Ruby Rose Productions i Festivala novog cirkusa, unutar čijeg se Produkcijskog inkubatora i organizira završna svetvinčentska izvedba, na koju će ulaz ovog četvrtka biti besplatan.

ROOM-100Shizofrenija ispričana ugodnim jezikom cirkusa

I u kolovozu će plesni pod Mediteranskog plesnog centra zauzeti cirkuski umjetnici – nova rezidencija u MPC-MPS suradnji u Istru će dovesti splitsku skupinu ROOM 100 koja će raditi na završnom djelu svoje trilogije o shizofreniji, radnog naslova „Mr. Fantastic“. Fokus je autora stvoriti plesno-cirkuski kontinuum u kojemu se istražuju potencijali ljudskog tijela kao materijala za modeliranje, za naizmjenično stvaranje i uništavanje formi koje poništava granice stvarnosti i iluzije te dotiče ono animalno u svakom pojedincu. U kreaciji novog izvedbenog materijala umjetnici se koriste cirkuskim vještinama poput kontorcionizma, dislokacija, handstand akrobatike na podu te stick-ovima, no također dodajući nekonvencionalnu kombinaciju japanskog buto plesa i breakdancea.

Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović rezultate svoje dvotjedne rezidencije prezentirat će 14. kolovoza u Mediteranskom plesnom centru. I na prezentaciju ovog rada u nastajanju, koprodukciju Pozitivne sile i Festivala novog cirkusa, ulaz će biti besplatan.1 komentar na " Svetvičenat – istarski gradić koji voli i ples i cirkus podjednako "

  1. suza napisao:

    Bila sam prošle godine, super je mjesto, možete pročitati o njemu više ovdje https://triprabbits.com/hr/svetvincenat-hrvatska-znamenitosti-atrakcije-forum-srednjovjekovni-festival/

    Thumb up 0 Thumb down 0

Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.