Tu ste: Home // Književnost // Suško i Čolakhodžić su Goranovi laureati

Suško i Čolakhodžić su Goranovi laureati

goranovo_proljeceOd 18. do 21. ožujka održat će se 52. pjesnička manifestacija Goranovo proljeće. Sam početak obilježit će čitanje pjesnika i nastup benda Le Zbor u Vip clubu Zagreb, nastavlja se dan kasnije programom europske platforme za poeziju Versopolis u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Versepolis je europska platforma za poeziju koju podupire Europska komisija čiji je osnovni cilj stvoriti nove prilike za promociju perspektivnih europskih pjesnika. Projekt Versopolis provodi se u suradnji s 11 festivala koji djeluju u okviru europskog književnog prostora, i promiče 55 autora i njihovo pjesništvo. Goranovo proljeće nastavlja se čitanjem poezije u petak 20. ožujka u Pazinu, dok će se najsvečaniji dio manifestacije, sama dodjela nagrade Goranov vijenac i nagrade Goran za mlade pjesnike održati u subotu 21. ožujka u Lukovdolu, rodnom mjestu pjesnika Ivana Gorana Kovačića.

Ova manifestacija održava se od 1963. godine, a ubrzo je postala važno kulturno događanje, a nagrada je postala najvažnija u području pjesništva. Na svakom Goranovom proljeću susreće se tridesetak pjesnika koji putuju po Hrvatskoj i nastupaju u raznim gradovima, pred različitom publikom. Što se tiče nagrada za 2015. godinu, prosudbena komisija u sastavu Tomica Bajsić, Branko Čegec, Miroslav Kirin, Irena Matijašević i Delimir Rešicki jednoglasno je odlučila da Goranov vijenac, nagradu za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti ove godine dodijeli uglednom pjesniku Mariu Sušku.  O dobitniku nagrade Goran za mlade pjesnike odlučivali su Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar, te jednoglasno odlučili da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada nagradu dobije Goran Čolakhodžić za rukopis Na kraju taj vrt. Uz dobitnika za svoje rukopise pohvaljeni su Darko Šeparović, Marija Dejanović i Bruno Vučković.

Ukoliko želite sudjelovati u pjesničkoj karavani, i više ste nego dobrodošli. S obzirom na manjak poezije u medijima, objavljujemo pjesmu nagrađenog Maria Suška koja je objavljena i na službenoj Facebook stranici Goranovog proljeća.

Razilaženje

Svakoga dana kad bismo u podne došli

U sjemenište na juhu od graha i dvije

Kriške kruha za stolom je bio jedan manje

I mi znali ili je ubijen ili je iz grada otišao.

Smrt je činila stvar potankog razglabanja,

Smjer se kretanja ustvrđivao, o navikama

Nagađalo, odjeći prosuđivalo, sat i vrijeme se

Uspoređivali, ispitivali i pomno analizirali.

Odlazak je uvijek činio stvar uopćenja,

Autobus o kojemu nitko nije znao ništa,

Tajni prolaz o kojemu je svatko čuo,

Suludno pretrčavanje staze za slijetanje

U času kad vojnik razmišlja o domu svojemu.

I potom bolna ćutanja da si zaboravljen i

Nevjernički dok dah još uvijek ustrajno

Hoće zadržati zadnji okus hrane i um

Istrti misao kako pojavi prikucanoj na

Drvo na suprotnom kraju sobe treba

Nanovo u crveno obojiti ranu od koplja.

Mario SuškoKomentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.