Tu ste: Home // Likovnost // Šamanske fotografije Igora Grubića

Šamanske fotografije Igora Grubića

igor_grubicU Zavičajnom muzeju Grada Rovinja fotografsku izložbu priređuje zagrebački multimedijalni umjetnik Igor Grubić. Umjetnik koji je u proteklih dvadeset godina intervjuirao radnike i zatvorenike, šišao kosu ili zarezivao vlastito tijelo, ubacivao boju u fontanu, intervenirao u spomenike i zastavama simbolički označavao teritorije, domaćima i gostima Rovinja nudi foto dokumentaciju „366 oslobađajućih rituala“.

Kustos Dario Sošić u predstavljanju izložbe pojašnjava kako i znanost i umjetnost imaju svoje začetke u nekadašnjoj magiji i proricanju, koji su također postavljali hipoteze koje je vrijeme potvrđivalo ili demantiralo. „Čudaci koji su se nekada bavili magijom i proricanjem u današnjem su se društvu preobrazili u disidente. Najočitiji primjer tog neslaganja je kod umjetnika, jer njihov se jezik izravno miješa u međudruštvene odnose s vlašću, odnosno politikom koja ju prakticira. Jedan je takav čudak i Igor Grubić. Umjetnik koji se u svom umjetničkom radu koristi upravo takvim jezikom, jezikom magije i proricanja. Na prvi je pogled to nevidljiva osobina jer umjetnik koristi fotografiju i sva moguća suvremena sredstva izražavanja kojih nije bilo u manje razvijenim društvima. Zato je ta mistična komponenta zatomljena entropijom uporabljenog medija koji je dominantan. Površnim promatračima ostaje skrivena ispod jednostavne estetike izloženih fotografija – dokumenata, kojima se Grubić koristi. Ipak, kako su u više navrata na njegove umjetničke radove reagirali razni državni organi, očito je da poruka dolazi do cilja“, pojašnjava Sošić.

Umjetnički rad Igora Grubića obuhvaća intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi i kao producent te autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove prezentirao je na mnogim međunarodnim adresama. Ova rovinjska ugošćuje ga od 4. do 30. kolovoza.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.