Tu ste: Home // Kazalište // Razbijanje tabua cirkuskim tijelom

Razbijanje tabua cirkuskim tijelom

Room100Višestruko nagrađivani novocirkuski tandem ROOM 100 privodi kraju svoju dvotjednu rezidenciju u Mediteranskom plesnom centru te se priprema za prvu javnu prezentaciju najnovijeg projekta u razvoju pod radnim naslovom „Mr. Fantastic“, u petak, 14. kolovoza u 21 sat. Ovaj work-in-progress, koji nastaje unutar Produkcijskog inkubatora Festivala novog cirkusa, publika će u Svetvinčentu moći pogledati besplatno, a nakon prezentacije s umjetnicima i razgovarati.

Riječ je o trećem dijelu ciklusa predstava splitskog kolektiva inspiriranih shizofrenijom, teškim i kroničnim psihičkim oboljenjem. Uz osobna iskustva sa shizofrenijom u svojoj neposrednoj okolini, umjetnici istražuju ovu fascinantnu temu istovremeno tražeći način da se suoče s teško shvatljivim udaljavanjem osobe od realnosti te suočavajući publiku na lijep i siguran način s onim što u široj javnosti ipak još uvijek predstavlja tabu pun nelagode.

Room100-(2)Od klošarice do gospođice

Kako bi dočarali halucinantno iskustvo, multidisciplinarni umjetnici Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović koriste znanja i umijeća podjednako s područja cirkusa i plesa, primarno handstand akrobatike na podu i na stickovima, kontorcionizma (umijeća čije smo izvođače nazivali ljudima od gume) i dislokacije (odnosno kontroliranog i namjernog manipuliranja zglobovima tijela), dok iz plesnog inventara spretno koriste breakdance i egzotični japanski buto, tehniku inspiriranu europskom ekspresionističkom tradicijom! U pažljivo iznijansiranom vrtlogu spomenutih umijeća te elektroničke glazbe i projekcija, umjetnici žele ponuditi intimnu ispovijed o bolnoj temi.

Rezidencijalni boravak u Svetvinčentu za skupinu je bio vrlo plodonosan. Antonia ne skriva entuzijazam: „Nama je ovdje super! Vrijedni smo, treniramo po danu, probe imamo po noći – ROOM 100 klasika. I moje pseto se ne buni, i njoj je dobro, u tri godine je prešla iz klošarice s ulice do gospođice na rezidenciji. Jako nas veseli imati podršku od hrvatskih snaga tako da puno hvala Festivalu novog cirkusa i Mediteranskom plesnom centru!“

„Mr. Fantastic“, koprodukcija Pozitivne sile i Festivala novog cirkusa, u listopadu će na pitchu na Circi, jednom od najvećih francuskih cirkuskih festivala, tragati i za novim koproducentima koji će podržati ovaj intrigantni projekt čija se premijera priprema za bijenalno izdanje Festivala novog cirkusa 2016. godine. Svetvinčentska rezidencija ostvarena je u suradnji Male performerske scene i Mediteranskog plesnog centra te uz podršku Ministarstva kulture, Grada Zagreba i zaklade Kultura nova.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.