Tu ste: Home // Film // Psi bi kupili Fantastic

Psi bi kupili Fantastic

exmachinaLubitelji trilera i fantastike, eksperimenta, suspensa i začudnosti, u narednih će devet dana doći na svoje: peti Fantastic Zagreb Film Festival od 26. lipnja do 4. srpnja prikazat će više od 50 filmova, i to u Kinu Europa, CineStaru Branimir centra, na ljetnoj pozornici Kina Tuškanac, te na utvrdi Medvedgrad! Fantastic se reklamira kao dog-friendly festival pa, ako na Tuškanac povedete svog psa, film ćete moći pogledati besplatno!

Festival otvara nagrađivani korejski triler „Koma dan!“ (r. Kim Seong-Hun), priča o specijalnom detektivu Gun-Su, ispunjena akcijom i crnim humorom. Detektiv na povratku s majčina pogreba u prometnoj nesreći ubije čovjeka. Kako bi prikrio događaj, sakrije tijelo u lijes svoje majke. Nekoliko dana kasnije zločin se pojavi u policijskoj bazi podataka i slučaj bude dodijeljen njegovu partneru. Gun-Su je pod sve većim pritiskom kako njegov partner polako otkriva sve više detalja o nesreći.

ShiningKubrickovo „Isijavanje“ na Medvedgradu

Festival će prikazati i kultni film Stanleyja Kubricka „Isijavanje“. Bit će to prvo hrvatsko prikazivanje ovog remek djela na velikom platnu, i to baš na 35. obljetnicu filma koji je oborio sve rekorde gledanosti. Posjetitelji će moći pogledati i intrigantni SF triler „Ex Machina“, debitantski film scenarista zombie hita „28 dana kasnije“ Alexa Garlanda. Provokativna je to priča o mladom programeru odabranom da sudjeluje u inovativnom eksperimentu o umjetnoj inteligenciji bića u prekrasnom ženskom tijelu.

Najnovije remek-djelo Studija Ghibli i ujedno njihov najdulji animirani film, „Priča o princezi Kaguyi“ (r. Isao Takahata) nominirana je za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Svi ljubitelji Miyazakija i japanske animacije uživat će u ovoj priči o djevojčici pronađenoj ispod bambusovih grana koja stasa u djevojku za koju se otimaju prosci, među kojima i sam japanski car.

Urnebesno zabavna horor komedija „Kad padne mrak“ (r. Jemaine Clement, Taika Waititi) stiže s Novog Zelanda, a prati živote trojice vampira koji se pokušavaju prilagoditi modernoj svakodnevnici. Osim što dakako moraju redovito pribavljati ljudsku krv, ovi krvoločni cimeri zaokupljeni su i obavljanjem kućanskih poslova, noćnim izlascima, plaćanjem stanarine te rješavanjem međusobnih sukoba.

the-Wicker-ManU spomen na velikane

Posjetitelji ovogodišnjeg Fantastica moći će pogledati i dokumentarac „Tamna zvijezda: Svijet HR Gigera“ (r. Belinda Sallin) o nedavno preminulom briljantnom švicarskom vizualnom umjetniku i dizajneru koji je kreirao slavno „Alienovo“ čudovište. Iako poznat po svojoj samozatajnosti, ovaj kontroverzni umjetnik za potrebe dokumentarca sasvim osobno priča o svojoj cjeloživotnoj zaokupljenosti stvarima iz noćne more: sarkofazima, kosturima i sablastima.

Iz programa valja izdvojiti i „Čovjeka od pruća“ (r. Robin Hardy) koji je u vrijeme svog lansiranja (1973.) bio zaista zastrašujuć film s pritajenom jezom i građenjem napetosti na neizvjesnosti. Radnja prati detektiva Howieja koji dolazi na izolirani škotski otok Summerisle istražiti nestanak lokalne djevojčice. Ovaj se film prikazuje u spomen na preminuloga Christophera Leeja.

Fantastic Zagreb ove godine organizira i Europski žanrovski forum. Na predavanjima i panel diskusijama sudjelovat će više od 30 međunarodnih filmskih profesionalca, dok će se u pitching segmentu predstaviti 12 regionalnih i međunarodnih projekata. Ovaj festivalski petogodišnjak tako nakon publike i njezinih četveronožnih ljubimaca, postaje i okupljalište samih filmaša.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.