Tu ste: Home // Film // Propušteni Imaginarij u MSU-u

Propušteni Imaginarij u MSU-u

Od 4. do 14. siječnja ono što je uobičajeno kazališna dvorana Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti pretvara se u još jedno kino platno. Ako ste odoljeli Cinestarovu pozivu na drugoj strani raskršća, Art kino Metropolis mami vas na fantastični pustolovni film „Imaginarij doktora Parnasusa“ („The Imaginarium of Doctor Parnassus“) redatelja Terryja Gilliama.

Parnasus je vođa skupine putujućih zabavljača koja publiku prebacuje u svijet mašte uz pomoć čarobnog ogledala. Okladivši se s vragom, gospodinom Nickom, Parnasus je osvojio besmrtnost. No kad upozna ljubav svog života, pogodi se s gospodinom Nickom da mu besmrtnost zamijeni za mladost, uz uvjet da mu preda svoju kćer na njezin šesnaesti rođendan. Kad se taj trenutak približi, Parnasus poželi promijeniti dogovor te sklapa novu pogodbu.

„Imaginarij doktora Parnasusa“ poznat je i kao posljednji film Heatha Ledgera koji je 22. siječnja 2008. preminuo od pogubne kombinacije lijekova. Gilliam, koji je već jednom morao odustati od filmskog projekta („Čovjek koji je ubio Don Quijotea“ stopiran je nakon ozljede glumca Jeana Rocheforta), odlaskom Ledgera ostao je i bez financijera za ovaj film. Zbog podijeljenosti radnje s ove i one strane ogledala, svjetova koji se razlikuju i fizičkom transformacijom, film je ipak na kraju mogao biti do kraja snimljen – u Ledgerovo su odijelo uskočili Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell.

Terry Gilliam poznat je kao jedini nebritanski član Montyja Pythona, zadužen za animacijske sekvence serijala, mahom izvedene u prepoznatljivoj bizarnoj maniri izrezanih fotografija i slika. Godine 1975. zajedno s Terryjem Jonesom režirao je film „Monty Python i Sveti gral“, a potom samostalni prvijenac „Jabberwocky“ (1977). Najpoznatiji su mu filmovi: „Vremenski banditi“, „Brazil“, „Kralj ribara“, „12 majmuna“ te „Strah i prezir u Las Vegasu“.

Raspored projekcija programa „Propustili ste – pogledajte u Metropolisu!“ potražite na stranicama MSU-a.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.