Tu ste: Home // Kazalište // Kupusište // Porezna oaza Gospe od plesa

Porezna oaza Gospe od plesa

GospaMirna_photoediting_by_Kupus.netJoš 27. veljače Porezna uprava pozvala je sve neprofitne organizacije (one koje temeljno nisu obveznici plaćanja poreza na dobit prema Zakonu o porezu na dobit), a koje su započele ili već obavljaju gospodarsku djelatnost na tržištu, da se najkasnije do kraja ožujka upišu u Registar poreznih obveznika i ispune svoje porezne obveze. Nakon tog roka Porezna je uprava najavila pokretanje postupaka po službenoj dužnosti prema svima koji obavljaju gospodarsku aktivnost, a nisu upisani u Registar. Naime, prema posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dobit od 11. prosinca 2014., i neprofitne organizacije (udruge, ustanove, zaklade, fondacije, vjerske zajednice, sindikati, profesionalne udruge i dr.) moraju plaćati porez na dobit ako obavljaju gospodarsku djelatnost. To znači da se svi prihodi mimo donacija i članarina članova udruge, primjerice prihodi od prodaje knjiga, ulaznica za događanja u organizaciji udruge, kotizacija za radionice/tečajeve i slično, smatraju prihodima od poduzetničke aktivnosti čije bi neoporezivanje dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu. Dakle, bez obzira što statut udruge može definirati da ista svoje djelatnosti financira i takvim prihodima, razmjena dobara i usluga na tržištu stvara nelojalnu konkurenciju, pa i udruge moraju igrati po istim pravilima po kojima igraju oni poduzetnici koji su osnovani radi stjecanja dobiti kroz vršenje istih/sličnih aktivnosti.

Mirni san Mirne Žagar

Dok su ove novosti uzbudile mnogobrojne hrvatske organizacije na koje se promjene odnose (na kraju 2014. bilo ih je oko 52 tisuće!), jedna udruga nije imala baš nikakvog razloga za brigu. Hrvatski institut za pokret i ples, udruga koja upravlja Zagrebačkim plesnim centrom, te jednim od najbolje dotiranih zagrebačkih festivala Tjednom suvremenog plesa, ne mora brinuti da će ući u kategoriju obveznika poreza na dobit, iz jednostavnog razloga što uopće ne ostvaruje – vlastite prihode! Da, dobro ste čuli! Tjedan suvremenog plesa nikad nije prodao jednu jedinu ulaznicu svojim posjetiteljima! Publika na predstave u Zagrebačkom plesnom centru redovito ulazi besplatno! ZPC nije čak naplatio niti jedan jedini tečaj – od ritmike i klasičnog baleta za vaše klince do joge i „plesnog fitnessa za sve“, sve se to našlo na besplatnoj paleti usluga centra, i sigurno ste sretni što za iste usluge niste morali posegnuti u već ionako plitak džep! Također, ZPC nije nijednoj firmi naplatio komercijalni najam prostora ili usluge u istom, a umjetnicima nedajbože! Prema raspoloživim podacima (a imamo ih za 2012., 2013. i 2014. godinu), prihodi koje HIPP ostvaruje od prodaje roba i pružanja usluga redovito su – nula kuna! Iz godine u godinu veliko, tužno, baš Ništa.

Mirna_zagar_na_plesnascena.hr

U ekskluzivnom intervjuu vidjelici Jeleni Mihelčić, gospa Žagar pozvala je plesni hrvatski narod na zajedništvo i dijalog

Kako je to zapravo moguće? Mirna Žagar, glavna, odgovorna i jedina u HIPP-u ovlaštena za zastupanje, pojasnila je svoju neobičnu financijsku konstrukciju u specifičnom obliku poslanice narodu koja je pokušala ublažiti gorak okus nakon mog osvrta u tekstu naslovljenom Zagrebački pljesnivi centar. Iako je gospođa Žagar apelirala na dijalog (u opsežnom, defanzivnom i apologetskom intervjuu za plesnascena.hr riječ dijalog spominje se 12 puta!), intervjuistica Jelena Mihelčić tek je poslušno zapisivala, dopuštajući da gospođin monolog govori sam. Kulturna producentica koja, prema tvrdnjama medijskih djelatnika, tjednima ne odgovara na mailove, nakon Kupusova se teksta ukazala već u roku 11 dana, doduše u nekoj drugoj dimenziji, u kojoj je samo vidjelica puna vjere mogla kimati glavom. O financiranju HIPP-a uspjeli smo doznati ovo: „Naše programe financiraju Grad i Ministarstvo kulture, dok specifično zgradu i aktivnosti ZPC-a financira samo Grad. (…) Sredstva prikupljamo i kroz druge izvore poput Turističke zajednice Grada Zagreba te kroz fondacije poput Zaklade Kultura Nova, ali i kroz druge oblike privatnog sufinanciranja te kroz Europske fondove, ali i kroz vlastiti prihod koji nije zanemariv.“

Isparile pare

Vlastiti prihod nije zanemariv? Hm, zašto li ga onda upravo zanemaruju u financijskim izvješćima? Gdje nestaje taj „nezanemariv“ vlastiti prihod koji tijekom godine ostvari HIPP? Na web stranicama centra jasno se navode cijene radionica, predstave također imaju jasno istaknute cijene… Što se dakle dogodi s tim nezanemarivim vlastitim prihodima koji nakon ulaska u blagajnu ZPC-a čudesno ispare? Gospođa Žagar, da bi ilustrirala popularnost usluga centra, veli ovo: „Godišnje kroz ZPC prođe četrdesetak plesača koji ostvaruju svoje projekte, preko dvjesto građana dnevno pohađa barem jednu od edukativnih aktivnosti koje nudimo, deset tisuća građana prođe ovim prostorom ne bi li sudjelovali u nekom od ponuđenih programa.“ Zašto je doista svim tim ljudima SVE besplatno?

Oh, ne žurite tako olako! Pa ne može sve biti besplatno! „Moramo prihvatiti činjenicu da više nismo u socijalističkom sustavu koji je pružao jako puno i da su sada drugačija pravila i da dolaze nova. Sada se od svih nas očekuje da prihodujemo i da budemo tržišno orijentirani. Mi u ZPC-u nastojimo uspostaviti model koji bi ipak pratio potrebe discipline, bio otvoren plesnim umjetnicima i dostupan pa i financijski, te nastojimo naći sredstva iz drugih izvora, ne samo javnog sektora, kako bi to sve i omogućili“, diktira Mirna Žagar Jeleni Mihelčić, dok njezinu vrijednu ruku već pomalo hvata grč. Doista, socijalizam je nestao, a tržišno orijentirana Mirna Žagar potpisuje financijsko izvješće u kojem tvrdi da HIPP nijednom od svojih deset tisuća korisnika ne naplati ni kune.

Zagrebački besplatni centar

Hm, možda je problem u korisnicima? Možda djelatnice na blagajni uredno zatraže novac, ali se gledatelji obrecnu, nalakte se na pult/šank (pića se isto inače tamo dijele besplatno), derući se uz psovke i vodoskoke sline, te stanu trgati ulaznice iz blokića kao da su došli maltene u samoposlugu. Oni koji ne stignu opljačkati blagajnu, zalete se prema hostesama na ulazu u dvoranu i u maniri lanca-probijanca izbore se za mjesto u gledalištu. Neki se možda i zavežu za sjedalo, ultimativno tražeći da ne samo da žele u Zagrebačkom plesnom centru gledati besplatne predstave, ne samo da žele u Zagrebačkom plesnom centru pohađati besplatne tečajeve jazza za mlade i hip hopa za odrasle, ne samo da u Zagrebačkom plesnom centru žele osvajati besplatne nagrade dok razgledavaju prodajnu izložbu rukotvorina udruge ravnateljičine sestre… Ne, oni sad u Zagrebačkom plesnom centru žele i besplatno – noćiti!

Ravnateljica ZPC-a tvrdi da su vlastiti prihodi HIPP-a nezanemarivi, ali ih Poreznoj upravi već godinama ne prijavljuje

Ravnateljica ZPC-a tvrdi da su vlastiti prihodi HIPP-a nezanemarivi, ali ih Poreznoj upravi već godinama ne prijavljuje… Zato neoporezive članarine naprosto cvjetaju!

U famoznom monoviewu, koji će postati obavezna literatura za polaganje državnog ispita za djelatnike u Ministarstvu obrane, Mirna Žagar usuđuje se reći: „Svi u centru maksimalno rade kako bi im bili pristupačni, usudila bih se reći i 24 sata dnevno.“ (Info pult otvoren je od 11 do 15, OK, nemojmo cjepidlačiti sada!) Ako se njegovi zaposleni i nezaposleni djelatnici doista maksimalno trude, u čemu je onda problem pansionske ponude ovog svratišta za ljubitelje plesa? Zašto nitko ništa ne plaća? Gospođa Žagar „usuđuje se“ i to interpretirati – možda su krivi plesači? „Ne shvaća se potencijal plesa u društveno-ekonomskom kontekstu i toga da svaka kupljena karta za ples generira i druge prihode. (…) Posebno je loše što plesni umjetnici često ne žele kupiti kartu za predstave kolega. Pitam se zašto bi je onda platili drugi građani. Ako mi sami ne poštujemo vlastitu struku, neće je poštovati ni društvo“, objašnjava gospa Žagar u svojoj poruci vidjelici.

I sad, je li to ista Mirna Žagar koja kaže da vlastiti prihod HIPP-a nije zanemariv? Je li to ista Mirna Žagar koja, iz godine u godinu, potpisuje financijska izvješća u kojima vlastitih prihoda nema niti lipe? Koliko Mirni Žagar zapravo ima? Dok čitate ovaj tekst, čupa li Mirna Žagar koja slavi deset tisuća korisnika centra, kosu ovoj drugoj Mirni Žagar koja tvrdi da isti ne plaćaju ulaznice? Dok i sama Mirna Žagar čita ovaj tekst, podiže li odmah mobitel i na speed-dialu bira Mirnu Žagar da je pita gdje nestaje novac od tečajeva? Cure li novčanice možda kroz iste rupe kroz koje curi i voda, a za što bi, po procjeni ravnateljice, popravak mogao koštati „i po nekoliko tisuća kuna“?

SuperMirna_photoediting_by_Kupus.net

Oko Gospe je možda zaista mrkli mrak, ali svjedoci tvrde da kipić svijetli kad ga se protrlja po čelu

Gospin lik svijetli!

Iako ne sumnjam da će se Gospa iz Međuplesja ukazati ponovno na nekom prijateljskijem portalu i ponuditi nadahnute odgovore na pitanja koja joj vidjelica, možda baš Jelena Mihelčić Vicka, neće postaviti, analizom financijskih izvješća Hrvatskog instituta za pokret i ples već i vaše dijete, koje je nakon ritmike u ZPC-u možda moralo otplesati i na jednako besplatne instrukcije iz matematike, može zaključiti da je ovdje riječ o računovodstvenom fenomenu koji bi i najkritičnije kongregacije za nauk vjere morale proglasiti misterijem.

Jedna od barem deset Gospinih tajni koje ova, u trenutku kad je zabljesnula aureolom, nije povjerila vidjelici na čuvanje (vidjelica je, jasno, isti čas zanijemila) je i ta da se udruge financiraju i iz članarina svojih članova. U 2012. godini iznos prikupljen od članarina članova HIPP-a bio je 20.900,00 kuna. No već 2013. godine vrtoglavo je narastao; te se godine u blagajnu od članarina slilo čak 412.596,00 kuna! I 2014. godine prihodi od članarina, rekli bismo Gospinim riječima, nisu bili zanemarivi. Članovi su HIPP-u dali 387.971,00 svojih kuna! U istom razdoblju Udruga plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH), koja je ipak krovna organizacija svih hrvatskih suvremenih plesača, naplatila je 17 puta manje! Njezinih 170 članova uplatilo je 22.440,00 kuna članarina, ali tko im je kriv, nestašno se smije Gospa, kad nisu tako platežno sposobni kao HIPP-ovi članovi!

Ovako visoka disciplina HIPP-ovih članova pri plaćanju članarina nema dakako nikakve veze s činjenicom što udruge kod kojih godišnja vrijednost oporezivih isporuka dobara i usluga od oporezivih gospodarskih djelatnosti prijeđe 230.000,00 kn, moraju automatizmom ući u sustav plaćanja PDV-a… Zaboga, nikako! Prikazivanje vlastitih prihoda prikupljenih od ulaznica i kotizacija za tečajeve kao članarina rječnikom poreznika zvalo bi se utaja, a to je nešto što bi samo zlonamjernici mogli sugerirati. Ovako visoka disciplina HIPP-ovih članova pri plaćanju članarine nema dakako nikakve veze ni s činjenicom da od ove godine, lijepo molim, sve udruge (pa i vjerske zajednice, kad već molimo!) moraju plaćati porez na dobit ako prodaju usluge na tržištu. Pa promjene Zakona o porezu na dobit nije prije dvije godine mogla predvidjeti ni Gospa! Dakle, zvati sve to poreznom evazijom, to bi samo zlonamjernici mogli sugerirati.

Sveto utajstvo

Istina je daleko jednostavnija. S obzirom da broj HIPP-ovih članova nije dostupan na njihovim matičnim web stranicama, otišli smo registrirati fiktivni projekt u njihovo ime Ministarstvu kulture, i uz jednostavnu upotrebu OIB-a doznali da Mirna Žagar, kad prijavljuje projekte za program javnih potreba u kulturi, tvrdi da HIPP ima 30 članova. Uz osnovnu matematičku formulu lako je izračunati da je svaki od tih članova prošle godine platio godišnju članarinu u iznosu od 12.932,37 kuna! E to je član kojeg bi svaka udruga poželjela: ima visoku platežnu moć, voli plesati, ali, hm… Dolazi li on zapravo plesati?

HIPP Ministarstvu kulture prijavljuje 30 svojih članova, koji mu mjesečnu članarinu plaćaju više od 1000 kuna

HIPP Ministarstvu kulture prijavljuje 30 svojih članova, koji mu mjesečnu članarinu plaćaju više od 1000 kuna

Web stranice centra naime ističu da članovi HIPP-a imaju popust pri plaćanju radionica, tečajeva i ulaznica. Ali, čekajte, to bi onda značilo da i oni moraju platiti neke iznose koje će HIPP računati kao prihod od usluga. Kako tog prihoda nema, jer vlastiti prihodi HIPP-a su nula kuna već godinama, očito je da niti ti vrijedni i platežno bogati članovi koji plaćaju 12.932,37 kuna članarine ne dolaze na programe. Zašto i bi? Reći ću vam, potpuno ih razumijem. Ako ono, za što njih tridesetero mora godišnje platiti po 12.932,37 kuna, ostalih 9.970 korisnika dobiju besplatno, zašto bi uopće dolazili? Njihova je uloga striktno mecenaška.

Prije nego se pogubite u ovoj sili satire, pretjerivanja i ironiziranja, želio bih vas uputiti da provjerite u kojem je statusu vaše članstvo u HIPP-u. Ako ste ikad išta platili u Ilici 10, izgledna je vjerojatnost da se vaša ulaznica tretirala kao članarina (osim ako je riječ o 2012. godini, kad je i prihod od članarina iznosio jedva dvadesetak tisuća kuna, pa je uistinu pravi misterij je li uopće, te gdje je i kako položen novac od „nezanemarivih prihoda“ koje centar neosporno ostvari na godišnjoj bazi). A onda, kao član udruge, sigurno znate da 6. rujna 2015. aktualnoj predsjednici Mirni Žagar istječe mandat, i sasvim ćete sigurno dobiti pozivnicu za skupštinu kako biste je i ponovno izabrali. Bilo da vas je trideset, pa ste jako bogati, bilo da vas je deset tisuća, pa su vašu kupovinu ulaznice, tečaja ili radionice, omaškom registirali kao članarinu ili pak pospremili na sigurno u čarapu, znajte da ste vi, draga publiko, ti koji birate kakav HIPP želite!

Čistačica na službenom putu

U istom Gospinu ukazanju narodu doznali smo i kako „u ZPC-u nije nitko zaposlen osim čistačice“. Godine 2012. rashodi za tu jednu radnicu bili su 63.116 kuna (plaća i doprinosi). No isto tako ta je jedina zaposlena osoba, čistačica, bila na službenim putovanjima za koja joj se isplatilo čak 185.070 kuna! Sljedeće godine diskrepancija između onoga koliko čistačica čisti u HIPP-u, a koliko službeno putuje po sajmovima deterdženata i opreme za čišćenje još se drastičnije povećala; za plaću i doprinose izdvojeno je svega 9.454 kune, ali je zato za službena putovanja dobila nadoknadu od 161.133 kune! U 2014. godini HIPP-ovo računovodstvo (vodi ga tvrtka Katus, vl. Katica Smojver, ako pitate) doseglo je najveću dimenziju kreativnosti: djelatnici više nije isplaćivana plaća, uplaćeno joj je svega 1.436 kuna doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali je toj istoj zaposleno-nezaposlenoj, ali zdravstveno osiguranoj, osobi isplaćeno 210.075 kuna putnih naloga! Znate li koliko je 210.075 kuna? U godini od 365 dana to je 575,54 kune dnevno! S obzirom da je gotovo pa nemoguće da uz maksimalni hrvatski iznos dnevnice od 170 kuna gospođa potroši još i pun rezervoar benzina (svaki dan!), očito je da je naša čistačica na metli letjela i po inozemstvu. I ne pitajte onda zašto joj nije isplaćivana plaća – pa kad bi je, s koferima u ruci, stigla zaraditi?

Jedina stalno zaposlena osoba u HIPP-u, navodno čistačica, ima slaba, čak nikakva primanja, ali zato barem vidi svijeta - prošle joj je godine isplaćeno više od 210 tisuća kuna za službena putovanja!

Jedina stalno zaposlena osoba u HIPP-u, navodno čistačica, ima slaba, čak nikakva primanja, ali zato barem vidi svijeta – prošle joj je godine isplaćeno više od 210 tisuća kuna za službena putovanja!

Nemojte pomisliti da su ovdje pobrkani lončići. Ovdje doista govorimo tek o službenim putovanjima zaposlene osobe (prema tvrdnjama ravnateljice, to je čistačica)! Putovati dakako mogu i osobe izvan radnog odnosa, a njihov je saldo izračunat u drugoj kategoriji, pa se spomenimo i njih. U 2012. godini isplaćeno im je 411.797 kuna za naknade za obavljanje aktivnosti, te 599.731 kuna za službena putovanja. U 2013. godini za svoje su aktivnosti primili naknadu od 107.828 kuna, ali su zato za službena putovanja primili 942.891 kunu. U 2014. godini naknade za obavljanje aktivnosti bile su 604.304 kune, a trošak njihovih službenih putovanja 482.110 kuna. Da, dobro iščitavate! Čistačica je prošle godine putovala svega upola manje od svih ostalih nezaposlenih zajedno!

Republika Hrvatska kao inozemna vlada

Još jedna nejasnoća u HIPP-ovim računovodstvenim akrobacijama bode oko. Osim što dakle nije jasno gdje nestaje novac od vlastitih prihoda kojima se gosp(ođ)a Žagar hvali u svojim javnim ukazanjima, nije jasno niti gdje curi novac iz državnoga proračuna. Primjerice, u kategoriji prihoda po posebnim propisima iz proračuna u 2014. godini HIPP je naveo 1.383.000 kuna, što odgovara iznosu koji je HIPP ostvario pri financiranju iz proračuna Grada Zagreba za javne potrebe u kulturi. No iste godine HIPP je primio i barem 310.400 kuna od strane Ministarstva kulture kroz državni program javnih potreba. Takav iznos ne možemo pripisati niti jednoj drugoj stavki u tablici (jer su ostali navedeni iznosi manji – čak je i stavka „prihoda od donacija iz državnog proračuna“ ostavljena praznom: nula kuna!), iz čega možemo zaključiti da su državna sredstva eventualno podvedena pod „prihodima od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija“, gdje je navedena svota od 930.112 kuna. No ovu čudesnost ne treba zamjeriti! Možda je gospođa Žagar financijsko izvješće ispunjavala na službenome putu, na primjer u Kanadi (gdje živi i radi), pa joj se u brzini učinilo da je Republika Hrvatska država koja nije njezina.

Kupusov tekst o kišnici koja je, u obliku oluje u kanti vode, uzburkala plesnu scenu i plesnuscenu.hr

Kupusov tekst o kišnici koja je, u obliku oluje u kanti vode, uzburkala plesnu scenu i plesnuscenu.hr

Gospa darske aktivnosti

Tekst koji je inicirao Gospino ukazanje o misterioznim pitanjima o kojima se inače javno radije šuti, nastao je nakon što je posvećena vodica, čuvana poput relikvije, prelila Interšparovu kantu strpljenja, a potom je nagnao madame Žagar, tu Gospu darske aktivnosti, da i o kišoinstalacijskom problemu pošalje poruku putem vidjelice Vicke: „(…) Nikako da dočekamo procjenu troška popravka u koji je uključen niz građevinskih tvrtki zajedno s arhitektima koji su projektirali zgradu. Moja je osobna procjena da bi se taj iznos mogao kretati i po nekoliko tisuća kuna, no kako se radi ne o jednom nego o nizu povezanih problema, trošak se vrlo lako može povećati i što se dulje čeka sa sanacijom to sve postaje skuplje i kompleksnije.“

Nakon što sam to učinio putem društvenih mreža, činim to i ovim putem: iz vlastitog bih džepa rado platio sanaciju ako je zaista riječ o problemu velikom „i po nekoliko tisuća kuna“. Šteta je da nekom tko inače tako dobro gospodari dodijeljenim prostorom ugled klone zbog možda i „nekoliko tisuća kuna“. Bilo bi nepravedno očekivati da HIPP smanji daljnje propadanje zgrade izdvajanjem iz viška prihoda koji prenosi iz godine u godinu. Godinu 2012. udruga je završila u plusu sa 688.037 kuna, godinu 2013. sa 723.271 kuna, a prošlu godinu sa 727.579 kuna viška. Kako problem ne bi zaista poskupio dok Gospa čeka da joj se ukaže Gospodin, volio bih sam investirati tih „nekoliko tisuća kuna“. I obećajem ih, evo, uplatiti kao donaciju. Da vam nitko ništa ne oporezuje.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.