Tu ste: Home // Likovnost // Pokvirivanje domovine Djeda Mraza

Pokvirivanje domovine Djeda Mraza

Queering_SapmiPribližavanje Pride Weeka podrazumijeva i brojne druge aktivnosti mimo one koju mainstream mediji plasiraju kao primarno zanimljivu robu – gay povorke, mjesta na kojem se, poput svojevrsnog socijalnog miksera, provaruju društvene tenzije (tako je to barem u Hrvatskoj). Jedan od spin-off projekata svima znane povorke jest i izložba upravo otvorena u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, koju, svjesno ili nesvjesno, organizatori pogrešno nazivaju „Queering Saami“.

Riječ je, naime, o projektu Queering Sápmi koji je od 2011. intervjuirao i fotografirao 30 queer pripadnika domorodačkog naroda Saami, prikupio 25 pisanih doprinosa, te održao radionice pisanja i fotografiranja sa stotinama osoba. Ideja projekta nije bila, kako bi dao naslutiti splitski naslov izložbe, pokviriti jedan narod, već upravo prostor tog golemog teritorija koji se najvećim dijelom prostire sjeverno od sjeverne obratnice, u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj i Rusiji. Saamiji su osim toga na zemlji svojih predaka tek manjina – čine svega 5 posto populacije! Ideja projekta bila je otvoriti razmišljanja i rasprave radi osnaživanja života u Sápmiju, bez obzira na identitete, rodne ili seksualne, te „demokratizirati i nijansirati sliku Saami identiteta, kako među Saamijima, tako i među ne-Saamijima“, navode autorice projekta Elfrida Bergman i Sara Lindquist.

Queering_Sapmi2Život u svijetu dvostruke manjine

Portreti i svjedočanstva, svojevrsne „priče sa sjevera“ tamošnjih homoseksualaca, biseksualaca, transvestita, strejtera, aseksualaca i svih onih koji se jednostavno ne žele definirati pa svoj fluidni identitet nazivaju queer, danas egzistiraju u obliku putujuće međunarodne izložbe te knjige prevedene na sedam jezika. Projekt koji izaziva norme nastavit će se i ove godine, kad će Ögonblicksteatern producirati kazališnu predstavu „Vahák“, inspiriranu materijalom.

„Željele smo otvoriti razumijevanje među ljudima, u i izvan Sápmija, kod Saamija i kod ne-Saamija, te pokazati kako razlike, umjesto da je oslabe, mogu osnažiti grupu. Projekt nije polagao pravo na predstavljanje sveobuhvatne slike Saami kulture ili reprezentaciju Saami identiteta u cijelosti, već je htio osvijetliti i nijansirati reprezentaciju Saamija i različitih identitetskih pozicija unutar Saami grupe“, kažu autorice čiji je angažman rezultirao i utemeljenjem organizacije Queer Sámit, koja je u listopadu 2014. organizirala prvi Sápmi Pride u najsjevernijem švedskom gradu Kiruna! U zemlji gdje su queer Saamiji manjina i po rasi, i po rodno-seksualnim distinkcijama, okupilo se 200-tinjak šetača koji se moraju boriti protiv prevladavajućeg konzervativizma u svojoj, ali i u kulturi koja ih okružuje.

Izložba, koju u Split dovodi queerANarchive, u Staroj gradskoj vijećnici ostaje otvorena do 13. lipnja.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.