Tu ste: Home // Kazalište // Perforacije – gdje tjedan traje devet dana

Perforacije – gdje tjedan traje devet dana

Perforacije se ove godine održavaju tek treći put, ali i to je bilo dovoljno da ovaj „tjedan izvedbenih umjetnosti“ potraje devet dana. Od 20. do 29. listopada prikazat će se više od 25 produkcija, i to u tri hrvatska grada – Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku. Ambiciozni ravnatelj festivala Zvonimir Dobrović nije na predstavljanju festivala skrivao da će sljedeće godine Perforacije osvojiti i Pulu, a najavio je i da se širenje projekata udruge Domino neće zaustaviti samo na nezavisnoj sceni, nego da će uskoro krenuti i na – institucije.

„Perforacije su nastale kao svojevrstan odgovor određenim nedostacima u sustavu, koji zanemaruje vaninstitucionalnu umjetničku scenu, koju treba podržati boljim produkcijskim i prezentacijskim uvjetima i što većom vidljivošću na međunarodnom kulturnom pejzažu“, objasnio je zamisao ovog festivala Dobrović, najavljujući da će umjetnike iz Hrvatske i susjednih joj zemalja ove godine doći gledati brojni europski programatori, ravnatelji festivala, direktori kazališta… Perforacije su se tako, vrlo brzo u svom kratkom postojanju na hrvatskoj festivalskoj sceni, nametnule kao izlog regionalne produkcije čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu, te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama.


Hrvatski umjetnici pred europskim gledateljima

Novi sastavni dio programa Perforacija stoga je i Showcase hrvatske izvedbene umjetnosti, s ciljem promocije domaćih umjetnika pred europskim kulturnim profesionalcima. Najavljen je dolazak programatora iz desetak zemalja, a predstavit će im se autori poput Olivera Frljića, Nataše Rajković i Bobe Jelčića, Branka Brezovca, Željka Zorice, Room 100, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo. Sad već nezaobilazni dio festivala je i tzv. Noć performansa.

No Perforacije misle i interkontinentalno. Nakon što su u proljeće predstavile dvanaest domaćih produkcija u New Yorku, novo izdanje najavljuje otvorenje s hrvatsko-brazilskom plesnom koprodukcijom „Nafta“. Nakon premijere ove predstave (autori Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira), u kojoj pleše i pet mladih plesača i plesačica iz Rijeke, planirana je i turneja u Brazilu. Priča riječke Rafinerije nafte idealna je platforma za progovaranje o temama koje muče suvremeni svijet, od ekonomije i politike, preko konzumerizma, pa sve do utjecaja čovjeka na vlastiti okoliš. „Nafta“ je tako dio europskoga projekta Domina – Imagine 2020, koji promišlja veze izvedbe i klimatskih promjena.

Suorganizatori festivala su Studentski centar u Zagrebu, Drugo more u Rijeci te Art radionica Lazareti u Dubrovniku. Riječki partner Davor Mišković na predstavljanju je trećih Perforacija objasnio kako relevantnost ovog festivala obilježava i fokus na produkciju, dakle ne samo na dovođenje produkcija u lokalnu sredinu, nego i poticaj samoj sceni za stvaranje.

Više o programu saznajte ovdje.1 komentar na " Perforacije – gdje tjedan traje devet dana "

  1. […] u lokalnu sredinu, nego i poticaj samoj sceni za stvaranje. Originally published on http://www.kupus.net (http://www.kupus.net/?p=1298) Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

    Thumb up 0 Thumb down 0

Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.