Tu ste: Home // Likovnost // OKO bez Severine

OKO bez Severine

OKO_i_Severina_photo_by_Damir_ZizicNakon što je nedavno u Laubi performansom „No root, no fruit“, realiziranom u suradnji sa Severinom, street art umjetnica OKO privukla veliku pažnju medija, ali i pojedine negativne reakcije dojučerašnjih istomišljenika i podržavatelja koji su držali da joj takva suradnja nije trebala, ova umjetnica vraća se u službene izložbene prostore, i ovog puta bez pjevačice koju se često tumači isključivo u kontekstu balkanskog cajkaškog popa. Večeras u 20 sati u Galeriji Vladimir Nazor otvorit će se nova OKO izložba „The Lonely Walkers“ i pokazati hoće li se i kakva dogoditi razlika kad se usamljena šetačica pojavi u galerijskom prostoru bez druge popularne ikone. Hoće li svim onim silnim redcarpetovskim kamerama i izvjestiteljima uživo i dalje, tri tjedna kasnije, jednako vruće interesantna?

Naslušali smo se proteklih tjedana referenci i na Marinu Abramović i na „Banksyja za siromašne“, i sasvim je sigurno podijeljenoj percepciji osobito kulturne javnosti pridonijela i sama umjetnica koja malo skriva ime iza pseudonima OKO, malo ostaje Marina Mesar, malo skriva svoje lice, malo pozira en face. Ima li novi izlazak u javnost u kratkom roku ikakvu vezu s razdobljem u kojem je njezin performans nastavio živjeti u internetskim komentarima, raspravama i pljuckanjima?

OKO je serijalom radova "The Lonely Walkers" iskoračila iz svog ubičajenog crno-bijelog svijeta

OKO je serijalom radova “The Lonely Walkers” iskoračila iz svog ubičajenog crno-bijelog svijeta

OKO u bojama

The Lonely Walkers je serija slika koja je upravo obrnutog likovnog izričaja od crno-bijelih grafičkih životinja, to je onaj drugi pristup životu, pun boje i djeluje dječje… realno, za mene puno zahtjevniji, jer zahtijeva veću hrabrost. Jedna od meni najdražih knjiga je ‘Sanjarije usamljenog šetača’ od J. J. Rousseaua i ponekad mi se čini da smo svi usamljeni šetači u ovom svijetu u kojem živimo“, kaže OKO o svom novom izložbenom postavu, koji treba promatrati kroz geslo „You can grow up but not grow old“.

Njezin iskorak iz crno-bijelog svijeta u šarenije radove i dalje prati PRiredba, agencija specijalizirana za odnose s javnošću, koja u ne baš najpismenijoj najavi izložbe kaže i ovo: „Stvarajući istinu o sebi, OKO je ponovo uspjela stvoriti svojevrsna umjetnička djela, potvrđujući svoje umjetničke vrijednosti i utjecaj na hrvatsku umjetničku scenu na kojoj iznimno dobro participira.“

„Svojevrsna umjetnička djela“, kako Marinine radove pomalo tužno promovira agencija za podizanje prašine, možete pogledati u Ilici 163a do kraja kolovoza.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.