Tu ste: Home // Likovnost // Nadrealni francuski autoportreti putuju Hrvatskom

Nadrealni francuski autoportreti putuju Hrvatskom

Philippe_RametteRendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, po državi nam putuje s atraktivnim fotografskim izložbama čiji autori pred vlastiti objektiv iskoračuju i kao modeli, u pozama koje su toliko nesvakidašnje da zapravo postaju – nadrealne. Nakon što je svibanj proveo u Zagrebu, Philippe Ramette od 10. do 28. lipnja bit će izložen i u vukovarskoj galeriji Oranžerija. Na njegovo je pak mjesto u izlozima Francuske medijateke stigla Maia Flore, čiji će radove, nakon Riječana i Šibenčana, Zagrepčani moći pogledati do 1. srpnja, da bi i ona potom krenula put Slavonije.

Philippe-Ramette2

Philippe Ramette u šetnji obalom

Zbogom Photoshopu

Rametteova izložba vrlo se točno zove „Naopako“. Ovaj konceptualni umjetnik izvrće zakone gravitacije i bilježi stvarnost koja nam izgleda posve nelogično, i to bez upotrebe Photoshopa. Mijenjajući horizontalnu os za vertikalnu, stvara radove u kojima se čini da se posve opire krajoliku koji postaje iznimno dubok ili čak prijeteći, pogotovo kad stoji kraj vertikalnog mora za koje osjećamo da bi se svakog trenutka moglo izliti na njega.

Na umjetničku se scenu Ramette probio u devedesetima kao kipar, što mu i u ovoj kasnijoj fotografskoj fazi dolazi kao neizbježna pripomoć – njegove su fotografije pomno planirane scene u kojima skrivene metalne strukture pomažu iluziji koju stvara (treba spomenuti i važnu ulogu gela za kosu koji kroti njegove vlasi da ne bi odale njegovu stvarnu poziciju). Bilo da visi s francuskih zgrada, lebdi nad honkonškom lukom ili bezbrižno šeće podmorjem Korzike, Philippe Ramette ne izlazi iz svoga odijela, dajući ovim začudnim radovima element potpune izmještenosti iz konteksta.

Francuzi njegove bizarne radove promatraju u svjetlu nijemog filma i uspoređuju ih s onima Bustera Keatona. A što on poručuje prikazivanjem apsurdne strane egzistencije? „Postanite napokon razumni, živite nemoguće!“

Krajolici snova

Maia_Flore

Maia Flore visoko u Alpama, gotovo među zvijezdama

Iako 27 godina mlađa od Ramettea (on je rođen 1961.), Maia Flore pokazuje da i njezina generacija fotografski medij vidi kao idealan alat za nadrealno, uz veću otvorenost prema upotrebi svih dostupnih digitalnih alata za obradu slike; izložba „Zamisli Francusku – fantastično putovanje“ naručena je od strane Atout France i Francuskoga instituta, a kako bi prikazala francusku kulturnu baštinu. Dvorci i muzeji, crkve i špilje, parkovi i šumarci pred Mainim objektivom postaju snoliki krajolik u kojem granica stvarnog i imaginarnog blijedi.

Ako se već niste uputili na stvarni put Francuskom, pejzaži ovih dvoje umjetnika mogli bi vas odvesti na putovanje kakvo niste ni zamišljali. Ako i sami sljedeći put kad kažete „ptičica“, poželite rekreirati ove fantastične prizore, sjetite se upozorenja: ne pokušavajte ovo na vlastitoj planini!Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.