Tu ste: Home // Kupusište // Likovnost // Muzej sahranjene umjetnosti

Muzej sahranjene umjetnosti

Više od šest godina nakon što je izložena na Venecijanskom bijenalu arhitekture, instalacija „Frameworks“, čiji su autori Ivana Franke, Petar Mišković, Lea Pelivan i Toma Plejić, ovog bi mjeseca, konkretno u Noći muzeja 28. siječnja, trebala konačno biti predstavljena hrvatskoj javnosti u Muzeju suvremene umjetnosti. No iza te, ni po čemu posebne objave krije se priča koja je ogledni primjer tretmana umjetničkog djela u ovoj državi, a napose u ustanovi koja bi trebala biti krovno mjesto za skrb o suvremenoj umjetnosti. Rad koji bi normalnoj državi, gradu i muzeju bez sumnje služio na ponos, u zagrebačkom MSU predstavit će se doslovce pod okriljem noći, s dobrih šest godina zakašnjenja, u sjeni prijetnje sudskom tužbom te, do dana objave ovog teksta, bez ijedne službene najave njegova otvorenja.

Predstavljanje pod „okriljem noći“

„Frameworks“ je site-specific instalacija nastala kao rezultat uspješne suradnje troje arhitekata s umjetnicom Ivanom Franke, pri čemu je Franke, kao danas najuspješnija i najpoznatija domaća nastavljačica prakse kinetičke umjetnosti, u rad unijela svoje estetske nazore te sebi svojstveno dinamičko poimanje prostora i njegove nestalnosti, dok je arhitektonski tim u jednadžbu unio, za njih specifičan, odnos prema materijalu i lokalnom kontekstu. Rezultat je impresivna instalacija od metala i stakla čiji je oblik podvrgnut neprestanoj mijeni, a izvedena je prema zahtjevima pravokutnog prostora Artiglieria, kao interpretacija nestabilnih venecijanskih temelja te vjekovnog kontinuiteta tamošnjih staklarskih radionica.

Rad je stajao oko milijun i pol kuna, a troškove su, posredstvom Ministarstva kulture, podmirili porezni obveznici. Po završetku izložbe autori su postupili posve primjereno – donirali su instalaciju zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti koji je tada bio pred početkom gradnje nove zgrade, a time i formiranja stalnog postava. Premda je bilo za očekivati da će u postav ući i djelo, koje to svakako zaslužuje, to se ipak nije dogodilo, a javnost je ostala prikraćena za objašnjenje, pa čak i informaciju iz Muzeja. Na upite autora ovog teksta (nakon što je slučajno doznao za incident) iz MSU su odgovarali tek šturim objašnjenjima kako je dio rada oštećen te da je potrebno pristupiti određenim zahvatima obnove instalacije. No prava je istina međutim, kao što su na svoj šok utvrdili autori u listopadu 2009. godine, da su muzealci jednostavno zametnuli suštinski dio umjetnine – metalnu konstrukciju tešku nekoliko tona. Pitanje koje se čitatelju u ovom trenutku logično nameće, dakako glasi – kako je moguće izgubiti toliki predmet?

Frameworks dok je još bio u komadu

Umjetnost na otpadu

Za slikoviti odgovor na to pitanje dovoljno je obići neku od gradskih lokacija na kojima je zakazan odvoz glomaznog otpada. „Brižni“ su muzealci naime darovani objekt, u nedostatku primjerenije lokacije, jednostavno odložili u derutni prostor bivše klaonice Zagrepčanka u Heinzelovoj ulici, očito lišen i čuvarskog nadzora. No kao što kaže poznati propagandni slogan – otpad nije smeće – pa je tako netko nepoznat u onome što je MSU tretirao kao komad smeća prepoznao vrijednu sirovinu te, po svoj prilici kamionom, odvezao i utržio veliki metalni segment.

Suočeni s neugodnom mogućnošću sudske tužbe te izglednim negativnim publicitetom, u MSU su se obvezali da će sami obavijestiti javnost o cijelom slučaju te da će do srpnja 2010. obnoviti i izložiti umjetninu. No obje točke dogovora potom su u cijelosti prekršili te, rastegnuvši strpljenje donatora do neslućenih razmjera, utvrdili novi rok – kraj 2010. godine. Dakako još jednom smo im se obratili za objašnjenje te dobili, u najmanju ruku ciničan, odgovor.

– Kako je riječ o mobilnoj instalaciji, nakon postavljanja na dogovorenoj lokaciji, najprije će se pustiti u probni rad i testirati. Budući da želimo ukazati javnosti na važnost tog rada, te upriličiti svojevrsno otvorenje/prezentaciju instalacije Okviri/Frameworks, pričekat ćemo početak jesenske likovne sezone u Zagrebu i publiku, stoji u odgovoru koji je još u srpnju primio autor ovih redaka.

O istinitosti tih tvrdnji najbolje govori činjenica da su prebacili i taj rok, a da javnosti otvorenje rada nisu najavili niti jednim jedinim slovom. Autori su nam ipak potvrdili da su pripreme u posljednjoj fazi te da će instalacija naposljetku ipak dobiti svoje zasluženo mjesto u Muzeju. Koliko je cijeli slučaj stajao porezne obveznike iz MSU nam uporno odbijaju odgovoriti, uz objašnjenje da će to biti poznato tek nakon otvorenja rada, a zanimljivo je da s troškovnikom rekonstrukcije nisu upoznati ni sami autori. Oni su pak, nakon godina natezanja umorni od cijelog slučaja, te ga nemaju nikakvu potrebu komentirati.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.