Tu ste: Home // Kupusište // Ministarstvo kulture preduhitrilo veljaču

Ministarstvo kulture preduhitrilo veljaču


Za razliku od prošle godine kad je Ministarstvo kulture, tada još u uhodavanju, rezultate potpora za javne potrebe u kulturi objavljivalo u kasno proljeće/rano ljeto, iznenađenje iz Runjaninove ovog puta stiže već u prvim danima veljače. Državne kasice-macice, ako ih tako ovom prilikom možemo nazvati, zamijaukale su na samom kraju radnog tjedna. Veo tajne skinuo se s barem dijela kulturnih financija, prije nego Slavko Linić zagrmi rebalansom.

Istini za volju, u ovome trenutku objavljeni su tek rezultati potpore stranoj knjizi i književnim manifestacijama, časopisima, dramskoj umjetnosti (amaterskoj i profesionalnoj), suvremenom plesu i pokretu, te Pula Film Festivalu koji je za svojih 1,8 milijuna kuna „dobio“ zaseban dokument. Potpore novomedijskoj djelatnosti, koje su prošle godine stigle među posljednjima, i ovog će puta najveći dio nezavisne kulturne scene još neko vrijeme držati u neizvjesnosti.

Mala scena jedino kazalište s trogodišnjim sufinanciranjem

Među objavljenim rezultatima možda je i najzanimljivije uvođenje trogodišnjih potpora, a koje je u trenutku objavljivanja ovog teksta uspjelo dobiti jedino kazalište Mala scena. Za gostovanja po Hrvatskoj dječje kazalište s Medveščaka tako već sada zna da će ove godine imati potporu od 60 tisuća kuna, sljedeće godine 70 tisuća, a u trećoj godini financiranja 90 tisuća kuna. Produkcija „Fate“ Male scene također je ostvarila trogodišnje financiranje.

Trogodišnje financiranje o kojem se toliko pričalo, očito je zateklo nespremne većinu profesionalnih dramskih kazališta, jer je pomalo i sramotno da od svih njih baš nitko nije pripremio program (ili strateški plan?) koji bi im osigurao dugoročno stabilniju financijsku poziciju. No o ovome će se sigurno puno diskutirati sljedećih dana, kad i Ministarstvo, a i aplikanti pojasne svoje pozicije/reakcije na Program javnih potreba u kulturi.

Hrvatsko slovo je out, portali su in

U kategoriji časopisa najviše uskače u oko da je Ministarstvo odlučilo smanjiti potporu Hrvatskom slovu s 400 na 300 tisuća kuna. Smanjene su i potpore glasilima Hrvatskog društva pisaca (za 60 tisuća kuna). Dio toga novca sasvim se sigurno prelio i u povećanje potpora kulturnim portalima (koji su imali argumentirane kritike o načinu na koji se financiraju virtualni kulturni časopisi), a uspješni u povećanjima bili su Kulturpunkt i Booksa.hr (svaki s 80 na 100 tisuća), Moderna vremena Info (sa 65 na 80 tisuća), te „multiportali“ Kulturnoga kluba filmovi.hr, kazaliste.hr, klasika.hr i plesnascena.hr (sa 100 na 160 tisuća kuna).

Dakako, sljedećih će dana sigurno uslijediti dubinske analize objavljenih i još neobjavljenih potpora, a brojkama se možete pozabaviti i sami na ovome linku.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.