pustolovine u šljukinom gnijezdu
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

"Zvrčko i Mljac"
Holly Hobbie
(Algoritam, 2004.)

 

 

Zvrčko i Mljac dva su mala pajceka. Prijatelji koji žive u Šljukinu Gnijezdu, uglavnom rasterećeni briga i prepuni pustolovina... Ocjenjivati dječje slikovnice iz pozicije odrasle jedinke možda i nije najrelevantniji recenzentski postupak, ali, u krajnjoj liniji, "Zvrčko i Mljac“ nisu samo uzrastu prilagođeno štivo. Dubina poente i crtež koji ne podilazi, dovoljan su razlog da, osim što tom slikovnicom namjerite razveseliti sina, nećaka ili bilo kojeg mališana, i za sebe možete ukrasti koju pouku.

Autorica Holly Hobbie pripovijeda dogodovštine Zvrčka i Mljaca (Toot and Poodle) odajući vješto poznavanje dječje psihe i potrebu odgojnih metoda od strane odraslih. Bilo da je riječ o izvorišnoj priči "Zvrčko i Mljac“ (u kojoj Mljac putuje po svijetu, a Zvrčko uživa kod kuće), pomalo sjetnoj priči "Ti si moje sunce“ (u kojoj je Mljac u depresiji i nikakav), gostujućoj priči "Čarobne Zlate“ (Zvrčkova sestrična kojoj se klima zub i u Šljukinu Gnijezdu iščekuje Zubić Vilu) ili prigodnoj "Za Božić sam sigurno doma“ (u kojoj Zvrčko kiti dom, a Mljac zbog oluje kilometrima kasni), Holly Hobbie pruža edukativne zaključke kojima se djeci mogu pojasniti i mnoge druge usporedive osobne situacije.

Ova s razlogom nagrađivana serija slikovnica gospođe iz Massachusettsa jedan je od nepogrešivih božićno-novogodišnjih izbora za poklon djeci koja su prerasla fascinaciju automobilom na daljinsko upravljanje ili barbikom koja vozi sobni bicikl. Slikovnice "Zvrčko i Mljac“, ma koliko se njihov sadržaj naoko činio trivijalnim, nisu promašen izbor ni za odrasliju osobu koja vam je draga i dovoljno bliska. U odgovarajućim okolnostima one mogu funkcionirati kao tekući aforizam, k tome jasan, pitak i šaren.

Ocjena: 8/10


Iz knjige

"Drago mi je da više nisi tužan", reče Zvrčko.
"Zar sam bio tužan?" upita Mljac.
"Pa... malo jesi", reče mu Zvrčko. "Katkad je potrebna velika, snažna oluja da pročisti zrak."
"Da", reče Tulipan, "oluje su svakako potrebne."
I prijatelji, pomisli Mljac.


Iz arhive:
"Mi nismo bolesni", Ratko Radunović, 24.11.2004.
"Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu", Pablo Tusset, 12.11.2004.
"BDSM", Vladimir Paskaljević, 1.11.2004.
"Ljeto u gradu", Zoran Lazić, 22.10.2004.
"Putovanje u Trulalu", Wladimir Kaminer, 2.10.2004.
"Barrayar", Lois McMaster Bujold, 14.9.2004.
"Šumski duh", Goran Samardžić, 6.8.2004.
"Priča koja slijedi", Cees Nooteboom, 30.7.2004.
"Teta Liza: život protkan pjesmom", Zinka Čituš Čizmešija/Siniša Golub, 23.7.2004.

književnost

 Autor    Ivan Kralj