ulica ušla u galeriju
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
U knjižnici/galeriji Vladimir Nazor (VN), u Ilici 163a, u toku je zanimljiva izložba nazvana "Umjetnost (u)lice", umjetnički susret street art kolektiva "The London Police" i mlade umjetnice Tonke Maleković. Umjetničke intervencije u prostoru javnosti, poglavito ulice, a potom njihovo galerijsko, "art legitimiziranje" i izložba kao "moguća platforma za razmjenu iskustava i zajedničku akciju", ovdje predstavljaju polazišne točke za promišljanje "umjetnosti ulice" i njezinih mogućih dosega. Na izložbi je bila Nataša Bodrožić, a vi to možete učiniti do 23. lipnja.

 

Pojam street art uglavnom označava umjetnost koja nastaje na ulici kao nultoj točki javnosti i to kao nedopuštena, čak protuzakonita aktivnost u opreci s umjetnošću koja je sponzorirana od strane neke (državne) institucije. Pojam uključuje različite medije izražavanja, od grafita, slikanja s pomoću šablone (stencil grafitti), naljepnica, umjetnosti uličnih postera (wheatpasting) do video projekcija, umjetničkih intervencija i uličnih instalacija. Socijalni angažman ono je što u pravilu određuje street art, takva umjetnost je uglavnom naglašeno aktivistička i subverzivna, iako motivacija i ciljevi variraju, ovisno o prirodi i namjerama samog umjetnika. Kako je izložbeni prostor street umjetnika neograničen, a ciljna grupa svaki slučajni prolaznik, street art predstavlja potencijalno moćnu platformu za odašiljanje (političkih) poruka i dosezanje do najšire publike. Adbusting (izvrtanje propagandnih poruka), najrazličitije subvertiranje, culture jamming (kulturno ometanje, miješanje), (simboličko) poništavanje privatnog vlasništva i zahtjev za "povratom" ulice (reclaiming the streets), samo su neke od tema kojima se bave "umjetnici ulice". S druge strane, tu su i (neangažirani) street artisti koji "jednostavno vide gradski prostor kao nenačeti format za vlastiti umjetnički rad, dok nekima izazov predstavljaju sami rizici povezani uz nedopušteno postavljanje umjetničkog rada u javne prostore".

Na zidovima galerije VN iscrtane su prepoznatljive figure ladsa, stiliziranih čovječuljaka u tenisicama, koji su započeli svoj život na ulicama Amsterdama 1998. i polako postali neizostavni dekor tog grada. Od 2002. The London Police počeli su ih "izvoziti" u gradove širom svijeta gdje su nastavili živjeti na zidovima zgrada ili galerija. U VN-u ladsi su dobili autohtone komentare (također ispisane na zidu) kao svoj integralni dio, nastale za vrijeme boravka umjetnika u Zagrebu i(li) u vremenu oslikavanja zidova galerije. S druge strane, Tonka Maleković, baveći se fenomenom divljeg plakatiranja i pokušajima njihova suzbijanja, na zidove i stupove galerije lijepi sitne naljepnice s oznakom "PLAKATIRANJE DOZVOLJENO", koji onda "izlaze" iz galerijskog prostora na ulicu i tamo odašilju dvosmislene poruke. Naime, sićušni tekst na njima koji afirmira plakatiranje te njihovo nasumično lijepljenje, putevima same umjetnice ili njezinih prijatelja, u isto vrijeme nedovoljno je uvjerljiv kao uputa upravo zbog svoje veličine i stoga djeluje kao "stidljivi" individualni statement. Međutim, galerija, u ovom slučaju centar i svojevrsno izvorište kretanja sićušnih stickersa, pruža mogućnost za podcrtavanje namjere umjetnice i to gomilanjem naljepnica koje zalijepljene gusto, jedna do druge, stvaraju staze, puteve kojima se širi poruka, a ujedno i ostvaruju forme nastale "divljim" plakatiranjem, odnosno lijepljenjem. 

Za razliku od uobičajene predodžbe javnog prostora koji se uzima zdravo za gotovo (od strane većine stanovnika grada) kao pasiviziran i prepušten diktatima ekonomske moći, Tonka Maleković i The London Police "polaze od pretpostavke da je grad živi organizam kojega čine svi faktori i sudionici društvene igre, (...), te da je kreativni glas mogući odgovor na ustaljene procese u društvu. U svojim umjetničkim strategijama neprestano će ispitivati prostore za javno sudjelovanje vođeni idejom parazitiranja kao mogućeg komentara i pronalaska vlastitog mjesta unutar normativa grada."

Izložba u VN-u spoj je dviju koncepcija koje promišljaju urbani prostor i domenu javnosti u njemu, a ujedno je i uvid u recentni rad Tonke Maleković koja se razvija kao izrazito zanimljiva umjetnička osobnost te se uglavnom bavi javnim instalacijama i uličnim intervencijama. Nedavno je dobila Essl Award na natječaju istoimenog austrijskog muzeja gdje je njezin rad proglašen najboljim u konkurenciji više desetaka mladih srednjoevropskih umjetnika.

likovnost
Autor    Nataša Bodrožić