arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt


NATJEČAJ ZA LIKOVNE UMJETNIKE

Deadline: 10. lipnja 2006.

Kontakt: 01/ 4922-478

Kustoski tim Što, kako i za koga raspisuje natječaj za
sudjelovanje u "Normalizaciji", izložbi prijedloga za spo-
menik Nikoli Tesli.

U obilježavanju 150-te obljetnice rođenja Nikole Tesle,
kojim ove godine hrvatska kulturna javnost gorljivo de-
monstrira političku korektnost i ispravnost na pristup-
nom putu Europskoj Uniji, Što, kako i za koga smatra
potrebnim odmaknuti se od sveopćeg slavlja i limene
glazbe, i umjesto reprezentacije usmjerene mitologizi-
ranju Teslina "lika i djela", njegove uloge i simbolnog
potencijala, osvrnuti se na ono što ostaje neizgovoreno.

Namjera izložbe nije baviti se “popularnošću” Tesle,
nego upravo njegovom “nepopularnošću”, ne samo u znanstvenim krugovima lokalno i globalno, nego prije svega u društvenoj percepciji i kulturnim krugovima, osobito u hrvatskim prilikama u kojima je Teslino srpsko porijeklo tijekom 90-tih ozbiljno nagrizalo njegov kultni status znanstvenika s društvenom vizijom. Tek je u novije vrijeme Teslin poslovični "ponos srpskim rodom i hrvatskom domovinom" prepoznat kao slogan izvrsno upotrebljiv u dnevnopolitičkim špekulacijama, pri čemu su Teslini nepobitni znanstveni uspjesi dovoljan zalog prikupljanja bodova u iskazivanju "međunacionalne snošljivosti".

Hrvatska elektroprivreda danas proglašava “godinu Tesle”, oglašava se plakatima i video spotovima s Teslinim likom, no možda je pravi spomenik Tesli u Hrvatskoj danas činjenica da 166 sela s većinskim srpskim stanovništvom u Hrvatskoj danas nema električnu energiju.

Aktualni cinizam “slučaja Tesla” - iskazan u hitnoj obnovi kuće u Smiljanima, diskusijama o spomeniku u Zagrebu itd. ocrtava se na toj zanijekanoj i potiskivanoj povijesnoj perspektivi, simboliziranoj miniranjem Teslina spomenika u Gospiću 1991. godine.

Spomenik je uvijek materijalizacija kolektivne memorije, čiji učinci kataliziraju i kanaliziraju kolektivno sjećanje u specifičnim odnosima moći. Spomenik je točka oko koje se kondenziraju politički rituali, pri čemu je dovoljno sjetiti se ritualnih javnih ceremonija koje su pratile ponovno podizanje spomenika Banu Jelačiću 1990. No još od koncepta Oskara Hansena, koji je za spomenik u Auschwitzu 1959. predlagao asfaltnu cestu koja prolazi kroz logor, ili spomenika Roberta Fillioua iz 1970. u kojem predlaže razmjenu ratnih spomenika među suprotstavljenim nacijama, ili "tonućeg" spomenika Jochena Gerza "Hamburger Mahnmal gegen Faschismus" (1986-1993), spomenički žanr umjetnicima je omogućavao izazvati dominantnu političku reprezentaciju kolektivne memorije.

Umjetnici su pozvani da slanjem prijedloga drugačije koncipirane ideje spomenika posvećenog Nikoli Tesli pridonesu produktivnijoj i kompleksnijoj artikulaciji potisnutih i prešućivanih društvenih tema u službenim verzijama povijesti. Želja je istražiti i katalizirati kreativne mogućnosti redefinicije ideje i žanra spomenika kao javnog, simboličnog čina. Što, kako i za koga smatra da u suvremenom kontekstu ti potencijali leže upravo u problematiziranju i dekonstrukciji mehanizma političke reprezentacije i u kritičkim istraživanjima procedura koje tvore pozadinu različitih povijesnih revizija.

Prijedlozi se prijavljuju u formi skica, crteža, tehničkog plana, teksta, video i audio zapisa, fotografija, dijapozitiva itd. Prijedloge će selektirati kustoski tim Što, kako i za koga / WHW, a izabrani prijedlozi bit će predstavljeni u Galeriji Nova od 4. do 25. srpnja 2006., te objavljeni u pratećoj publikaciji. Prijedlozi se tretiraju kao originalni radovi, koji će po završetku izložbe biti vraćeni autorima. Prijedlog treba sadržavati ime i prezime autora/ice ili umjetničke grupe, kontakt adresu, telefon, e-mail.

Prijave se šalju poštom na adresu: Što, kako i za koga / WHW, Baruna Trenka 4, 10000 Zagreb ili osobno u Galeriju Nova, Teslina 7, Zagreb, u radno vrijeme galerije, ut-pet 12:00-20:00, sub 11:00-14:00.