arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Deveti Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu dovodi isto toliko plesnih skupina. Od najveće festivalske zvijezde, francuske koreografkinje Martine Pasini i njezine sad već prilično dugovječne predstave "Sans", do mladog danskog cirkuskog kolektiva Cikaros i TinCanCompany koji će na Trgu pred Kaštelom Grimani predstaviti "Freaks".Ukoliko još niste odlučili koji od festivalskih dana noćnu ugodu potražiti u Svetvinčentu, čitajte dalje...

 

Ni deveti Svetvinčenat ne donosi "posebna iznenađenja"; program je kao i uvijek upravo - iznenađujuć. Specifični spoj svuremenih plesnih predstava, neverbalnog teatra, cirkuskih produkcija i moderne tehnologije u srcu istarskoga poluotoka svake godine sve više i više ustoličuje taj mali gradić kao središnje hrvatsko ljetno mjesto za uživanje u umjetnostima tijela.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala je francuska koreografkinja Martine Pisani. S predstavom "Sans / Bez" u zadnjih sedam godina imala je više od 110 izvedbi po Europi i SAD-u. "Speed", švicarske Compagnie linga, kreiran je pak posebno za desetu obljetnicu Međunarodnog festivala suvremenog plesa u Lausanni. Compagnie linga jedna je od vodećih kompanija suvremenog plesa u Švicarskoj, a odlikuje se zahtjevnim, tjelesnim pristupom plesu.

Festival otvara Brazilac Jean Abreau s međunarodnom skupinom plesača. Projektom "Aequus", posvećenom Amazoni, istražuje pojmove stvaranja, razaranja i preobrazbe. Glazbu je za potrebe predstave skladao čuveni brazilski glazbenik i skladatelj Anselmo Netto. I ova je predstava nastala na tragovima capoeire, borilačke vještine s kojom je, u hrvatskoj interpretaciji, otvoren prošlogodišnji festival.

Temu novoga cirkusa ove godine predstavljaju dvije danske kompanije: Cikaros i TinCanCompany. Njihov "Freaks" kombinira zaigrano izvođačko umijeće i uzbudljivu cirkusku izvedbu.

Još jedna zvijezda europske plesne scene dolazi iz Španjolske. Carmen Werner! Upravo je za predstavu "Povlastica umiranja" 2007. osvojila španjolsku nacionalnu nagradu za ples! Predstava je nadahnuta poezijom W.B.Yeatsa i slikama Edwarda Hoppera. Ova svestrana umjetnica osnovala je vlastitu kompaniju 1987. godine i od tada koreografira za nju i druge plesne skupine, osmišljava ulične predstave i video-ples, te s Provisional Danza sudjeluje na brojnim festivalima širom svijeta.

Domaćim predstavnicima pripao je završetak festivalskog programa. Zagrebački plesni ansambl prezentirat će se predstavom "Ogoljeno/Stripped", u koreografiji Snježane Abramović Milković. "Ogoljeno/Stripped" i dalje skuplja pozitivne kritike u inozemstvu, a nakon Svetvinčenta predstava je na programu festivala u Seulu (Južna Koreja), Sarajevu, Izraelu... Zadnji dan rezerviran je i za najnoviji projekt Ksenije Zec: "Ne boj se i mene je strah" u produkciji Tale. Prvi put predstavit će se i Marijana Krajač, s novom produkcijom "Arijadna na Naxosu".

Iz Nizozemske dolazi Valentina Lacmanović: plesačica, glumica, koreografkinja, trenutačno s bazom u Amsterdamu. Studirala je glumu (Nacionalna akademija dramskih umjetnosti u Parizu), filozofiju (Zagreb, Pariz) i ples (Hrvatska, Francuska, Indija, Španjolska, Turska...). Njezin je multimedijalni projekt "SheDervish" rezerviran za otvarajući festivalski dan. U njemu se oko tehnike plesa derviša, njihove fascinantne beskonačne vrtnje, konstruira osobna interpretacija istočnjačkih metoda meditacije u pokretu...

Detaljniji festivalski program pronađite na www.svetvincenatfestival.com.

kazalište
počinje svetvinčenat