dobna razlika nije relevantna!
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Nakon što je Lidiji Šunjergi službeno objašnjeno da je razlog odbijanja njezine kandidature za "Big Brother" - skrb psihologa da bi tromjesečno odvajanje od djeteta moglo biti bolno, začudio se svaki psiholog u ovoj zemlji, budući da je Lidiji, kako sama prenosi, rečeno da bi svaka majka s djetetom trebala biti barem do devetog mjeseca njegova života. Lidijin sinčić imao bi u spornom trenutku - osam. Taj notorni nonsens komentira hrvatska pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko, te najavljuje da će njezin ured nadzirati emisiju i reagirati ukoliko će emitirani sadržaji ugrožavati dobrobit djece. Uključujući dobrobit djeteta Lidije Šunjerge koja će show očito morati pratiti na malom ekranu.

 

U velikoj mjeri određena pitanja ovog slučaja nisu nadležnost pravobranitelja za djecu. Tu u prvom redu mislim na pitanje kriterija za izbor kandidata show-projekta "Big Brother". Naime, kao u svakom izboru, doista je autonomno pravo organizatora da sam odredi te kriterije i da odlučuje tko od predloženih ili samopredloženih kandidata "ide dalje", a tko ne. Naravno, uvijek bi se moglo razgovarati o kvaliteti ili razini kriterija za ovaj ili bilo koji izbor, o sadržaju, razini, zadanostima, a što naravno zavisi od krajnjeg cilja ili namjere nekog projekta. Pretpostavljam da bi se taj cilj i namjera u ovom slučaju podvodili pod termin "zabave", koliko uspješne i umjesne, odnosno neuspješne i neumjesne, ostaje tek predmetom buduće ocjene.

Za ovaj konkretni projekt bilo bi s moje strane doista preuranjeno bilo što reći, ali u svakom slučaju, kao i uvijek, reagirat ćemo ukoliko ocijenimo da bi neki od sadržaja ugrožavali dobrobit djece u najširem smislu. Napominjem jedino da, ukoliko već ta autonomnost organizatora kao takva postoji, onda ona podrazumijeva i povlasticu organizatora kojom su oslobođeni davati razloge svoga odbijanja ili prihvaćanja kandidata, koje pravo zapravo u većini organizatori natjecanja ili projekata slične vrste i  prakticiraju, a nisam upoznata da li organizatori projekta "Big Brother" u odnosu na to pitanje imaju drugačija pravila.

U odnosu na konkretne kriterije za izbor, doista dobnu razliku bebe od osam ili devet mjeseci, u svim segmentima potrebe djeteta te dobi za majkom, ne smatram nekom bitnom, presudnom ili relevantnom razlikom, te smatram da su potrebe bebe za majkom i ovisnost djeteta te dobi o majci jednakomjerne bilo u dobi od osam mjeseci ili u dobi od devet mjeseci. 

Ne znam je li doista i pod kojim okolnostima negdje izneseno da gospođa Lidija Šunjerga "nije dobra majka". Takve općenite ocjene, bez poznavanja svih konkretnih prilika, subjektivnih i objektivnih okolnosti, mogu biti vrlo bolne te potpuno neutemeljene. Upravo iz tih razloga ne bih se usudila niti jednu ženu okvalificirati time da nije "dobra majka". Samo načelno i niti u kakvoj vezi sa gospođom Šunjergom, ono što bih se najviše usudila jednoj majci izreći, samo kao savjet ili tezu za promišljanje, a ne kao bilo kakvu osudu, da možda neki njezin postupak ili namjera nije "u najboljem interesu djeteta", ali sam uvijek spremna čuti i suprotan stav.

U konkretnom slučaju želim u cijelosti poštivati osobni integritet i dostojanstvo gospođe Šunjerge i njezina dječaka te smatram da bi bilo neumjesno s moje strane dalje elaborirati njegove najkonkretnije detalje i okolnosti, prvenstveno iz razloga jer s gospođom o tome nisam razgovarala niti je isto zatražila, a s druge strane radi se o pravu na zaštitu privatnosti djeteta i njegova roditelja koje ne želim povrijediti.

Bez obzira na pojedine navode njezina intervuja koji mogu više ili manje biti sporni ili izrečeni iz različitih razloga, vrlo ozbiljno, vjerodostojno i s punim povjerenjem primila sam na znanje i k srcu njezine navode da svoje dijete želi izvesti "na pravi put" i da želi da bude krasan momak. A na tom putu svi katkad zatrebamo poticaj, mišljenje, razgovor ili savjet. Stoga, ukoliko gospođa Šunjerga to ikad poželi, stojim joj na raspolaganju.

Ljubica Matijević-Vrsaljko, pravobraniteljica za djecu

 

Iz arhive
sporni intervju s Lidijom Šunjergom: "Napravit ću orgije u hrvatskom 'Big Brotheru'!", 17.8.2004.
Diskvalificirana nakon intervjua, 19.8.2004.
RTL pokušao uređivati Kupus.net, 20.8.2004.
Odbijena jer nije "dobra majka", 21.8.2004.
Lidija snimila vlastiti "Big Brother", 22.8.2004.
Big Brother: Dopuštamo orgije, 24.8.2004.

 

gost-kolumna