ručnik kao teritorij
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
"Plaža / Komedija o nesnošljivosti" u režiji Sunnyja Suninskyja nastala je, kažu, kao svojevrsna stilska vježba. Što se događa kada se na jednom mjestu, recimo na plaži, nađu oni koji se na drugim mjestima ne bi inače sreli? Kritiku sebičnosti i netolerancije u međuljudskim odnosima pohvalila je i specijalna gošća Exitove večernje scene, naša Nataša. Kažu da se dobre predstave istešu tek nakon premijere. Možda na "Plažu" treba skočiti baš sad.

 

Teatar Exit navikao nas je gledati predstave koje automatski postaju "kultnima". Najbolji primjer je "To samo Bog zna", ali i "Pas, žena, muškarac", te "Dekadencija" ili "Izbacivači" u nedavnoj prošlosti. Jedno je sigurno, u Exit se idu gledati kvalitetne predstave pa smo pomalo razočarni kada naletimo na komad koji je tek - dobar ili O.K.

Još jedno je neupitno, što se Exita tiče: to je zaista "teatar glumca" pa se na sceni događaju izvanredne glumačke izvedbe. Strogo laički, ne znam točno u čemu je štos, ali činjenica je da Exit ponovno otkriva glumce koji su u filmovima ili desecima predstava na drugim kazališnim daskama bili sasvim prosječni, nezamjetni, nedovoljno iskorišteni.

Tako je aktualna exitovska predstava "Plaža" u prvi plan izbacila fenomenalnu Lindu Begonju koja apsolutno vlada scenom (ne samo zbog tjelesnih dimenzija koje joj je doslovno natovarila uloga). Ova glumica može sve: od drame do komedije, može prijeći iz desetogodišnjakinje u iritantnu splitsku plavušu ili postati pretila supruga, sve u vremenu od nekoliko minuta, čak sekundi. Naime, to diktira sam tempo predstave koji od glumaca zahtijeva izrazitu fizičku spremnost i elastičnost, kako u fizičkom, tako i u karakternom smislu. U tome se, uz Begonju, prilično dobro snalaze i Sven Medvešek, Daria Knez te Damir Klemenić.

"Plaža" je priča o ljudima koji brane svoje male životne teritorije, navike i svjetonazore ne ulazeći u dijalog s "drugima". Donosi par tipskih situacija, stereotipnih prikaza pojedinih grupa, dovodeći na plažu dva zagrebačka para koji žele mirno provesti godišnji odmor, obitelj s dvoje živahne djece, par homoseksualaca, par splitskih/dalmatinskih "biondina" i dvojicu notornih seljačina, kumova s pripadajućim im aksesoarom - poslušnim suprugama. Prepucavanja svih ovih grupa unutar sebe, ali i međusobno, te podjela teritorija plaže, uz par nebuloznih situacija, sve to u izvedbi tek četvoro glumaca, čine osnovicu predstave koja izrazito komunicira s najširom publikom.

"Plaža" se očigledno svidjela brojnim srednjoškolcima koji su napunili stražnje redove Exita, kao i bakicama sprijeda, a gospođa iz šestog reda ustala je na kraju predstave uz komentar: "Zgodno, zaista zgodno, ali nije mi jasno zašto ovi klinci tako otkidaju na narodnjake!?" Naime, u nekoliko navrata osobnost pojedinca ili skupine u predstavi okarakterizirana je glazbom, te je ekipa iz stražnjeg dijela gledališta, srednjoškolci, zaista "otkinula" svaki put kad bi krenula truba...

"Plaža" je OK, glumci su odlični, Linda Begonja sjajna.

kazalište

 Autor    Nataša Bodrožić