kanarinac u politici
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Umjesto na košarkaškom, žena igra na terenu visoke politike. Najviša među europskim ministrima, austrijska vanjskopolitička čelnica Ursula Plassnik osoba je koju ne možete ne primijetiti. Našoj briselskoj dopisnici Sanji Romić zapela je za oko ne samo zbog svojih sve intrigantnijih javnih nastupa (Kupusova modno-politička kritičarka osobno se uvjerila koliko je žena zapravo - dosadna), nego i zato što je iz blijede političke mase iskočila u kaputiću boje kanarinca.

 

Neobično visoka žena koja je trenutno u vrhu europske politike, Ursula Plassnik, jučer nas je navela da o njoj grubo konstatiramo: vidi one košarkašice među ministrima, obukla je jaknu boje kanarinca! Bio je to, u tom trenutku, za nas jedini pravilan, doduše, skraćeni, "na brzinu" opis vanjštine austrijske ministrice vanjskih poslova. Iako je Plassnikova na proteklom ministarskom Vijeću bila puno, nego što smo navikli, intrigantnija u nastupu pred novinarima (nije tek iščitavala nabiflane natuknice sa zajedničkog ministarskog sastanka, pa smo bili obogaćeni i za poneki osobni komentar i osvrt), teško ju je bilo promatrati uživo - jer je to u ponedjeljak naprosto bilo vizualno opterećujuće.

No, Ursula Plassnik, kad uđe u prostoriju, ne zaboravi navući onaj famozni osmijeh na usta. A njezini muške kolege, koji joj pri tome visinom nisu ni do poprsja, na to uglavnom odvraćaju jednako blagotvorno...

Ministrica je, što i ptica na grani kuži, suckerica za boje jer ju do sada nije bilo moguće vidjeti npr. u crnome ili sivome. Nismo ju time htjeli ukalupiti, ali Ursula i npr. Beyonce Knowles imaju zajedničkog koliko i politika i pop-glazba.

Postići otmjenost živim bojama nije, naravno, zabranjeno, ali tu mjere i pažnje, stvarno, nikada dosta! A možda se - nikad se ne zna - visoka austrijska političarka povodi za svojim američkim kolegicama. Odnosno, za tzv. sveameričkim stilom koji bi, isticanjem živih boja, kak'ti, trebao "otjeloviti" potrebu svakog "pravog" Amerikanca da bude - pozitivno nastrojen.

Samo... Uzmimo npr. Condoleezzu Rice. Ne treba biti modni kritičar da se primijeti kako Tamna Pudlica Busha Jr. nastoji u svakoj prilici biti jako neupadljivom jer se odijeva u uglavnom zagasite ili tamne boje i jednostavne krojeve. Dobro, možda je to u slučaju doktorice Rice malo?/puno? umjetno i naštimano (osobito način na koji križa noge dok sjedi), ali svejedno, ona bi možda mogla modno posavjetovati Austrijanku Plassnik.

A mogući je razlog međusobnog nerazumijevanja ili naše možebitne podozrivosti spram Frau Plassnik i taj što dama - otkrit ćemo vam sad jednu tajnu - nikako ne voli novinare. Njezin bivši glasnogovornik nas je na to upozorio kada smo pred austrijsko predsjedanje EU-om s njom zatražili intervju. No, nismo mu povjerovali, tja, kći Alpa ne djeluje kao neka oštrokondža, mislili smo. I nije, no nešto nam je ipak prešućeno... Plassnikova je - glasnogovornik nam tada valjda nije želio reći - dosadna...

likovnost

 Autor    Sanja Romić