arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Mnogi su operni pjevači slavu cementirali duetima s predstavnicima pop kulture. Albanskoj sopranistici Invi Muli kao okidač megapopularnosti neminovno je poslužio primjećen nastup u Bessonovu "Petom elementu" gdje nadahnuto pjeva ariju iz Donnizettijeve "Lucie di Lammermoor" i "The Diva Dance". Nastupom na 58. Dubrovačkim ljetnim igrama, po Marku Sjekavici jednom od najzamjećenijih dijelova Igara, dokazala je zašto je zapravo slavna.

 

To je bio koncert dive. Prave operne dive koja je svojim glasom osvojila najveće svjetske operne kuće. Ona je Inva Mula. Albanska sopranistica na vrhuncu. Ravnopravno, uz muziciranje violinista, ruskog virtuoza Vadima Rjepina koji je vrhunski interpretirao glazbu Pendereckog, Mendelssohna, Čajkovskog i Waxmana, zajedno s festivalskim orkestrom iz Vilne, glavnog litvanskog grada, ovaj se glazbeni događaj zamjetno izdigao iz ostatka glazbene ponude ovogodišnjih, 58. Dubrovačkih ljetnih igara. Očekivao sam nešto veliko, tako da nikako nisam želio propustiti čuti njezin glas. Čak sam propustio dočekati svoju najbolju drugu, Parišku Vil, pristiglu iz Trogira, tu večer, da ne bih iznevjerio ovu veliku zvijezdu opere. Noć prije me ponijelo neko melankolično raspoloženje pa sam dugo, dugo ronio u izvedbama Marije Callas i Montserrat Caballé s jutjuba, i u trenutcima izranjanja na površinu zalijevao ih s whiskey on rocks, dobrim starim Canadian Clubom. Callas je bila jet setterica koja je posjetila Dubrovnik, ma para mi se da nije pjevala tu, osim pod tušem ili dok je pudrala obraze u nekom finom toaletu. A Caballé je nastupala na Igrama. I evo je, došla je sad Inva Mula i nastupila pred, k'o nar punim, atrijem Dvora. Inače pomalo hladna i ukočena, dubrovačka publika bila je dirnuta i izmamljene su brojne ovacije.

S prvim zvucima arije "Oh, quante volte", Bellinijeve opere "Capuleti i Montecchi", čak je i slučajni turist, zalutao u atrij Kneževa dvora, mogao čuti da se ne radi o bilo kakvoj opernoj pjevačici. Da je riječ o neupitnoj veličini. Snaga glasa, raspon i lakoća izvedbe, ljepota Mulina scenskog nastupa, dramska vještina interpretacije unijeli su čaroliju u ovu dubrovačku večer.

Bilo je tu još Bellinija, Puccinija, posebno očaravajuća izvedba poznate arije "Si, mi chiamano Mimi", iz prvog čina njegove opere "La Boheme", u kojoj govori o šarenilu umjetničkog života Pariza devetnaestog stoljeća.

Inva Mula je, poput Montserrat Caballé (s Barcelonom) ili pak Luciana Pavarottija (duetima s Bono Voxom i drugim pop zvijezdama), postigla slavu i u krugovima izvan dasaka opernih kuća i antičkih amfiteatara, nastupivši u ulozi svemirske dive Plave Lagune, u Bessonovu filmu "Peti element", gdje je pjevala ariju iz Donnizettijeve "Lucie di Lammermoor" i pjesmu "The Diva Dance". Šteta što za Dubrovnik nije isto obukla neku futurističku monturu toga tipa.

Praćena od ruske pijanistice Kire Parfeevets, diva je izvela "Četiri španjolske pjesme" Fernanda J. Obradorsa te neke arije francuskih majstora glazbe: Charlesa Gounoda, Julesa Masseneta i Léa Delibesa. Na bisu je još jednom zadivila s poznatom Puccinijevom arijom "O mio babbino caro".

Pitam se je li Inva Mula probala tu večer mušule na buzaru.

glazba
Tekst     Marko Sjekavica
Fotografije     Damil Kalogjera
diva i bez petog elementa