filmovi na udici
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Šesti Motovun Film Festival dodijelio je svoje nagrade. Propeler Motovuna osvojio je "Jedan poljubac drag" Kena Loacha.

 

Šesti Motovun Film Festival je završen. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna (dizajniranu u spomen na Josepha Ressela, češkog šumara koji je u dolini Mirne izmuio brodski vijak), osvojio je "Ae Fond Kiss" ("Jedan poljubac drag") britanskog redatelja Kena Loacha. Film koji je nastao u britansko-talijansko-njemačko-španjolskoj koprodukciji, već je osvajao nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu (nagrada ekumenskog žirija i nagrada Saveza njemačkih art kina). Pripovijedajući romeo-julijansku priču o zabranjenoj ljubavi pakistanskog DJ-a Kasima i škotske učiteljice Roisin, Loach uspijeva prenijeti pomno nijansiran sukob dviju civilizacija. Izbjegavajući zamke patetike, on privatnom pričom o neprihvaćenoj ljubavi bijele katolkinje i tamnoputog muslimana reflektira mnogo širu problematičnost termina kao što su povjerenje ili sloboda. Ako vas zanima kako muslimanska i katolička uputstva dobrog i priličnog života u praksi mogu ubijati ono što bi trebalo pokretati sve religije (ljubav), svakako pogledajte ovaj film o mladiću i djevojci koji su se drznuli zaljubiti jedno u drugoga i time riskirati stabilnost svojih sudbina.

Nagradu "odAdoA" za najbolji film u regiji od Albanije do Austrije, s pripadajućih deset tisuća Eura, osvojio je Radivoje Andrić sa svojim novim filmom "Kad porastem biću Kengur". Redatelj "Munja" i "Tri palme za dve bitange i ribicu", te sjajne televizijske serije "Mile vs. tranzicija", u "Kenguru" se posvećuje slikanju ljudi smrznutih sudbina u očajničkoj potrebi da pronađu osobnu sreću. Svi se likovi iz scenarija Miroslava Momčilovića nadaju da će im baš sutra svanuti bolji dan... Dobit će na kladionici, upecat će super trebu, riješit će svoju životnu sudbinu tužbom protiv pivarske industrije zbog embrija miša u flaši ili pak televizijskim ispovijedima o bliskom susretu s izvanzemaljcima. Svi se nadaju da bi mogli vinuti se među zvijezde i okusiti bar dio sreće za koju misle da si je priskrbio Kengur, njihov školski kolega koji brani gol u engleskoj nogometnoj ligi. Vrlo duhovit film o tragediji letargije i promašenoj generaciji koja ne zna kud sa sobom.

Motovunski žiri odlučio je dodijeliti i posebno priznanje Adeli Peevoj za film "Čija je ovo pjesma?". Ovaj bugarsko-belgijski dokumentarac bavi se vrlo zanimljivom temom - traženjem korijena pjesme koju svojataju i Bugari, i Grci, i Turci, i Makedonci, i Srbi... Kroz istraživanje etnološkoga blaga, autorica uspijeva oslikati portrete identiteta balkanskih naroda.

Međunarodni žiri filmskih kritičara svoju je FIPRESCI nagradu dodijelio danskom filmu "De Fem Benspand" ("Pet zapreka") Jorgena Letha i Larsa von Triera. Riječ je o pet remakeova starog Lethova filma u kojima mu je von Trier zadao pet zapreka kojih se mora držati. Iako ga publika nije toliko prigrlila, kritičarski je žiri svoju odluku opravdao fascinantnim napretkom filmske umjetnosti koji su u von Trierovu filmu mogli iščitati.

Spomenuta motovunska publika svoj je glas kao najboljem dala – njemačkoj "Priči o uplakanoj devi". Dokumentarac koji je već pobirao nagrade na svjetskim filmskim festivalima, prati rađanje bijelog mladunčeta deve koje majka odbija dojiti. Topla priča o nomadima koji lutaju pustinjom Gobi tragajući za violinistom koji bi svojom pjesmom smekšao tvrdo majčino srce i spasio mladunče od smrti, osvojila je i motovunsku publiku.

Novouvedena nagrada Amnesty Internationala za najbolji film koji tematizira taštitu ljudskih prava dodijeljena je filmu "Goblen" redatelja Bojana Vuletića. Kroz putopis jednoga goblena koji mijenja vlasnike, autori uspijevaju pričati priču o suštini rata, izbjeglištvu i relativnosti suprotnih strana.

Nagrada Motovun On-line odlazi belgijskom redatelju i animatoru Jonasu Geirnaertu, osvajaču i kanskog žirija. Film "Flatlife" promatra životne radnje u četiri susjedna stana, te predstavlja urnebesnu uzročno-posljedičnu domino priču koja se razvija i razvija i razvija...

Dokumentarni film Gorana Devića "Uvozne vrane" osvojio je 6000 Eura koje nosi Jamesonova nagradu za najbolji hrvatski kratki film. Time si je osigurao i put na petnaest međunarodnih festivala u sljedećoj godini na kojima će "Vrane" biti prikazane. Film sniman s budžetom od 700 kuna prati pokušaj istrebljenja vrana koje su masovno nastanile Sisak te, kroz razmišljanja uzbuđenih mještana, na slikovit način govori o mentalitetu ljudskoga roda.

Festival koji od samih početaka nije kanio biti natjecateljskog duha, dodijelio je ove godine više nagrada no ikad. One bi trebale poslužiti autorima kao poticaj da postanu nova "motovunska otkrića". Nadamo se da će to posebno znati iskoristiti Goran Dević koji je, uzimamo li u obzir samo ovu nagradu, napravio jedan od komercijalnijih hrvatskih filmova. Umnogostručio je financijsku dobit šezdesetak puta. Čestitamo!

 

film

 Autor    Ivan Kralj

Program 6. Motovun Film Festivala potražite ovdje.

Iz arhive:
Otok Motovun, 28.7.2004.
Ministarstvo uzvraća udarac, 29.7.2004.