ministar kulture umara poštare
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Nakon otvorenog pisma književnice Silvije Šesto kojim je, adresirajući ga na Visočanstvo kulture, kritički progovorila o kulturnoj politici prema knjizi, poštanski sandučić Ministarstva kulture u Runjaninovoj 2 dobio je još jedan u pisamce zapakiran šamar. Autorstvo ovaj put potpisuje dvadesetero najpoznatijih međunarodnih kustosa, direktora i galerista, oštro protestirajući protiv nedavne odluke Željka Kipkea, izbornika Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu koji je otkazao suradnju Davidu Maljkoviću i potom izjavio da je taj umjetnik - "prošlost". U obranu Maljkovića stao je i hrvatski kustoski tim WHW koji tvrdi da Kipkeov i Franceschijev tretman Davida Maljkovića predstavlja temeljno nepoštivanje umjetnika te dovodi u pitanje etiku kustoskog posla.

 

G. Božo Biškupić
Ministar kulture
Ministarstvo kulture
Runjaninova 2, 10000 Zagreb
Fax +385 1 4866 380


cc:
Željko Kipke, Izbornik, Hrvatski paviljon
Branko Franceschi, Izvršni direktor, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
Robert Storr, Umjetnički direktor, 52. Međunarodna izložba, Biennale di Venezia

21. ožujka 2007.

Poštovani g. Biškupić,

Oštro protestiramo povodom činjenice da je izbornik Hrvatskog paviljona otkazao sudjelovanje Davida Maljkovića kao predstavnika Hrvatske na sljedećem Venecijanskom bijenalu. Ovakvo otkazivanje umjetničkog projekta koji je već bio objavljen u javnosti neprofesionalno je i neprihvatljivo, osobito kada su razlozi otkazivanja više nego mutni.

David Maljković je jedan od najtraženijih umjetnika svoje generacije. Sudjelovao je na posljednjem Istanbulskom bijenalu, trenutno ima izložbu u P.S.1 u New Yorku te do kraja godine ima dogovorene još tri izložbe: u galeriji Whitechapel u Londonu, u CAPC u Bordeauxu, te u Kunstvereinu Hamburg. Njegov rad nalazi se u mnogim međunarodnim javnim i privatnim zbirkama. Iz ovih razloga on je dobar kandidat za predstavljanje svoje zemlje na međunarodnoj manifestaciji kao što je Venecijanski bijenale, i njegova međunarodna reputacija privukla bi znatnu pozornost na Hrvatski paviljon. Izbornik i kustos su sigurno bili svjesni ovih prednosti prilikom prvobitnog odabira Davida Maljkovića.

Sada je pak izbornik Željko Kipke otkazao sudjelovanje umjetnika u paviljonu, tvrdeći da je projekt Davida Maljkovića prekompliciran i preskup, te da umjetnik nije bio spreman na suradnju zbog zauzetosti drugim izložbama.

Činjenice su sljedeće: Hrvatska je iznajmila Area Scarpa u Querini Stampalia za paviljon. Za taj unaprijed određeni prostor, David Maljković i njegov arhitekt razvili su koherentan i temeljit instalacijski okvir za prezentaciju njegova rada Lost Memories from these Days, koji je u potpunosti u skladu s Davidovim umjetničkim izričajem. Ali izborniku i kustosu se prijedlog nije svidio, i navodno su i u Querini Stampalia bili suzdržani prema ovom projektu iz razloga zaštite spomenika, te su ponudili drugi prostor unutar zgrade. Izbornik je postavio izuzetno kratak rok za koncept za novi prostor u Querini Stampalia. Bilo je nemoguće predati novi prijedlog u tom roku, tim više što se David nalazio u Bordeauxu kako bi postavio svoju izložbu dva mjeseca prije njezina otvaranja, baš kako bi dobio dovoljno vremena da u svibnju radi na svojoj instalaciji u Veneciji.

Izbornik i kustos bili su itekako svjesni činjenice da je David dogovorio tri muzejske izložbe prije Venecijanskog bijenala. Ovo je čak iskorišteno u zajedničkoj promotivnoj kampanji ovih institucija i Hrvatskog paviljona, što je bilo osobito pogodno s obzirom da paviljon ima vrlo mali proračun za oglašavanje. Sada je odjednom ova sretna podudarnost okrenuta protiv umjetnika, te se tvrdi da je on suviše zaposlen kako bi radio na projektu za Hrvatski paviljon kako treba.

Kada je David zatražio produljenje roka za razradu novog koncepta, njegova je molba bila odbijena, i izbornik ga je e-mailom obavijestio da više ne predstavlja Hrvatsku u Veneciji.

Ovo je drugi put da hrvatski dužnosnici izbacuju umjetnike prvobitno izabrane da predstavljaju Hrvatsku na nekom bijenalu. Prije nekoliko godina umjetnici Sanji Iveković predstavljanje Hrvatske na bijenalu u Sao Paulu otkazala je hrvatska izbornica, pod jednako neprihvatljivim okolnostima. Došli smo do zaključka da umjetnička sloboda ne znači mnogo u Hrvatskoj, za razliku od igara moći – Nisu izbornici i kustosi ti koji stvaraju umjetnost, nego su to umjetnici.

Svi mi smo do sada radili, ili radimo s Davidom na izložbama, i on je bio precizan i kooperativan. Ni pod kojim uvjetima nije zaslužio da ga se ovako tretira. Oštro protestiramo protiv otkazivanja njegova sudjelovanja u Hrvatskom paviljonu.

Charlotte Laubard, Direktorica, CAPC Musée d'Art Contemporain, Bordeaux

U ime:

Charlotte Bagger Brandt, Kustosica, U-TURN, Quadrennial for Contemporary Art, Copenhagen

Ami Barak, Direktor, Nouveaux projets, Département de l'Art dans la Ville, Paris

Iwona Blazwick, Direktorica, Whitechapel, London

Rene Block, Kustos, Nordijski paviljon, Venecijanski bijenale

Charles Esche, Direktor, Van Abbemuseum, Eindhoven

Yilmaz Dziewior, Direktor, Kunstverein, Hamburg

Anselm Franke, Direktor, Extra City, Antwerp

Hou Hanru, Direktor izložbi i javnih programa, San Francisco Art Institute, San Francisco

Alanna Heiss, Direktorica, P.S. 1, New York

Gabriele Horn, Direktorica, KW Institute for Contemporary Art, Berlin

Annet Gelink, Direktorica, Annet Gelink Gallery, Amsterdam

Vasif Kortun, Direktor, Platform Garanti, Istanbul, i Kustos Turkog paviljona, Venecijanski bijenale

Sabrina van der Ley, Umjetnička direktorica, Art Forum Berlin

Joanna Mytkowska, Kustosica, Centre George Pompidou, Paris

Solvej Helweg Ovesen, Kustosica, U-TURN, Copenhagen

Christian Rattemeyer, Kustosica, The Museum of Modern Art, New York

Markus Richter, Kustos, European Art Projects, Berlin

Judith Schwarzbart, Kusosica, U-TURN, Copenhagen

Andrea Tarsia, Head of Exhibitions & Projects, Whitechapel, London

likovnost / skandali