bolje u šaku, nego svaku

arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

Smiješno mi bude kad vidim da 'Big Brotheru' prijete kaznama. Kažu da kandidati previše puše, piju, psuju i snimaju se goli. Razumijem da ima malodobne djece i razumijem da djeca ne trebaju vidjeti sve što postoji na ovom svijetu. Ali ovakve su reakcije, ruku na srce, ipak malo pretjerane i moram stati u obranu 'Big Brothera'. Kamere snimaju 24 sata. Pa što su oni očekivali? Naravno da se u tih 24 sata mora dogoditi i pokoja psovka, cigareta ili alkoholno piće. Pa i seks, naravno. Djeca možda ne bi trebala vidjeti sve scene. Ali opet, ne kaže se uzalud da što se djeci više krije, to ih više zanima. Stoga moram reći da bi cijela buka mogla biti kontraproduktivna.

Ja sam za sustav potpune slobode. Sjećam se, kad je prije desetak godina 'Big Brother' startao u Nizozemskoj, u zezanciji sam predlagala da pokrenemo 'Big Klucers'. Na nizozemskom, to bi bila varijanta afterpartyja na kojem bi iznemogli kandidati konkurirali pravom reality showu. Govorila sam tada, nek nas zatvore na sto dana, daju nam trave, ecstazyja, kokaina i tripova... E to bi bila fora. Jedan tjedan samo na travi. Ili drugi tjedni zadatak – provesti na tripu. Dat nam svega i svačega, pa tko izdrži, njemu milijun. To bi bio pravi reality! Jezikom bi plazili da ih prime, a onda bi jezikom plazili da ih puste van. Test izdržljivosti.

Ovoj našoj konzervativnoj sredini diže se kosa na glavi čak i kad netko zapali cigaretu. Pa i u samoj kući, vidi se koliko smo zaostali. Kad su ukućani skužili da Željko svakodnevno drka, odmah je to bila tema dana. Željka u potpunosti razumijem. Dečko ima potrebe. Kad ne može u kući naći pravu žensku, naravno da se mora snaći sam. Valentina, časna sestra, mu ne da. Kad je vidjela da Željko nema dublje motive za njihov odnos, odmah ga je nominirala. To je onaj sistem "ako te ja ne mogu imati, neće te nitko“.

Alen je prednjačio u tračanju Željkovih radnji pod plahtom. Nasuprot Željka, između Alena i Marine vidimo samo ljubakanje i grljenje. A kresanje ništa! Alen k tomu kaže da nijednom nije drkao za vrijeme boravka u kući. Pedeset dana! Ma da nije! Nek me pljune u oko! To je kao kad bih ja rekla da nisam kitu u životu vidjela. Šta bih ja da nemam pet prstića? Treba malo mašte. Mašta radi svašta, a Alen laže. Željko studira teologiju i treska majmunčića ispod plahtice, a Alen je kao neki partijaner, pa ne drka. Ma dajte, molim lijepo! Osim toga, ako je i istina da Željko jedini u kući drka, moram reći da se to prilično dobro vidi na atmosferi. Ovi koji ne drkaju, puni su frustracija. Svađe i nerazumijevanja. A Željko smiren. Bit će da je dragi Isus rekao "olakšaj sebi dušu“. Bolje u šaku, nego svaku.

Željko je još jedan kandidat koji svojevoljno želi otići iz kuće. Stvarno mi nije jasno gdje nađu sve te slabiće. Ova bi psihologinja trebala pokazati da ima diplomu. Pa kakve je to ljude izabrala? Kandidati ne mogu riješiti najobičnije nesuglasice. Toliko su slabašni da ne mogu ni pričekati ishod nominacija, nego radije odlaze sami. Stvarno sramotna selekcija! U nijednom stranom 'Big Brotheru' to nisam vidjela.

U konkurenciji Željka i Sanje, ja bih radije izbacila Sanju. Iako se ona ponaša slobodno, mislim da bi trebala otići. Previše psuje. Ne doliči ženi da se tako ponaša. Znam da je to njezin privatni život i privatna stvar, ali gleda ju četiri milijuna stanovnika, a ona "jebo te ovo, jebo te ono“. Željkova mi je odlaska žao. Nekako mi je prirastao srcu. Naravno, njegovim izlaskom umjesto Sanje, povećavaju se moje šanse da ga sretnem i upoznam. Ali nisam ja ta sretnica. Ipak je on teolog.

Uostalom imam prečeg posla, nego dežurati ispred 'Big Brother' kuće. Od 18.-tog sam u Amsterdamu. Danin film o mom životu u konkurenciji je tamošnjeg filmskog festivala. Amsterdam konačno. Lessie se vraća kući. Fenomenalno se osjećam! Živim za te dane. Jedva čekam da vidim kakva je situacija gore. Tri godine nisam bila u Nizozemskoj. U Hrvatskoj se, osim rođenja mog sina, ništa pametno nije dogodilo. Nema zaposlenja, živi se grozno. Baš se pitam što ću kad u prvom mjesecu istekne porodiljni, ima li ikakve šanse da barem gore dobijem neki posao. Preselila bih opet u Nizozemsku. Čula sam doduše da nije bajno. Neredi, frke s Marokancima, čak i Theo van Gogh, kojeg sam trebala sresti na istom festivalu, dobio je metak u glavu. Dečko je snimao film o zlostavljanju Muslimanki i tako taknuo u temu koja nekim ljudima ne odgovara. Nizozemska jest liberalna zemlja, ali to nije odvratilo nekog kretena da ga smakne. Istina boli. Pa i u mome filmu, zbog sugestije redateljice, nisu ispričani svi detalji. Iako bih ja to voljela. Nemam strah da bi mi se zbog istine nešto moglo dogoditi. Živcira me taj strah koji prevladava svuda oko nas. Kažu da se istina ne smije znati. Ma istina se mora znati! Koliko god oni mogu biti bolesni i pizditi na istinu, mogu ja biti još bolesnija. Kao i u sudnici nedavno. Na zakazanom ročištu, čovjek koji me je davio, poriče da je to učinio i pred sucem me naziva kurvom. Ali istina uvijek izađe na vidjelo. Ja se svoje ne bojim.

Još jedna koka hoda po sudovima, vidim. Severina. Ostala je bez Vargeka i sad se po sudnicama smuca. Hoće naplatiti svoje autorsko djelo. A kaže da je filmić htjela čuvati za pod stare dane. Ako je to istina, mogla ga je i bolje čuvati. Ukrala mi je slavu! Njezin se pornić vrtio više od svih mojih zajedno. Ljubomorna sam, što ću? Dobila je žena popularnost, ali je izgubila ljubav. Vargek kaže da ne može biti s osobom koja je medijski toliko eksponirana. Ja bih rekla - ispolirana.

kolumna
Autor    Lidija Šunjerga