nastupali bismo i u crkvi
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt
Nakon provokativne večeri u kojoj je, u sklopu performansa Japanca Tadasua Takaminea, prikazan i film "Kimura-san" u kojem pred rukom zadovoljava svoga hendikepiranog prijatelja (sam kontroverzni rad izazvao je prilično žustru raspravu u polukružnoj dvorani ITD-a), Queer Zagreb danas u Hrvatskom sokolu nastavlja Cie I.D.A. s predstavom "Song and Dance". Francuze predvodi američki koreograf Mark Tompkins, a predstava otkriva privatnu sferu u kojoj se krije bolest, ali i život. U B.P.Clubu večer će začiniti Manuela and Her Boys (Njemačka), Bubu de la Madeleine (Japan) i Le Zbor (Hrvatska). Uoči koncerta razgovarali smo s pjevačicom Sandom Brumen koja kaže da je prvi hrvatski queer zbor spreman nastupati i po crkvama.

 

Možete li ukratko predstaviti pretpovijest Le zbora. Kako je i tko dosao do ideje te kako su regrutirani i tko su danas njegovi članovi/članice?

Le zbor je osnovan u listopadu 2005. Kolegica Lea J. iznijela je ovu lucidnu ideju još ljetos, no realizacija je počela na jesen. Prostor nam je ustupila lezbijska grupa Kontra. Što se tiče voditeljice, odluka je pala da ćemo pokušati angažirati Lidiju Dokuzović iz sastava Afion. Na početku nas je bilo svega petero dok danas zbor broji deset članica. Članice su regrutirane plakatima, oglasima i nastupima.

Iako Vas nije bilo ranije u medijima, nastup na Queer Zagrebu nije Vaše prvo javno pojavljivanje. Obilježavali ste od pravoslavnog Božića do Dana žena. Kako zamišljate svoju profilaciju s obzirom na vrstu pjesama koje se kreću od dječjih do partizanskih i razlikuje li se Vaš zbor od drugih zborova samo u smislu slobode seksualnog opredjeljenja članica?

Naš prvi nastup bio je u net centru Mama gdje smo organizirale trash proslavu pravoslavnog Božića. Tamo smo također obilježile i Dan žena, nekad popularni Osmi mart. Nastupale smo i na feminističkom festivalu Rdeče zore u Ljubljani. Kao element iznenađenja gostovale smo na koncertima Lollobrigide s obradom njihove pjesme "Moj dečko je gej". Le zbor se svojim repertoarom i načinom rada želi odmaknuti od tradicionalnog koncepta zbora. Zbog toga odabiremo pjesme iz najrazličitijih sfera. Izvodimo šaren buket pjesama: češke i poljske božićne, revolucionarne, dječje, narodne makedonske pjesme ili pak lake note Plavog orkestra. Svaku pjesmu izvodimo u osobitom aranžmanu, i to zahvaljujući bezgraničnoj domišljatosti maestre Lidije. Također, naši dosadašnji samostalni nastupi nisu bili tipični zborski koncerti. Bili su to svojevrsni performansi u kojima smo pokušale ironizirati klasične zabave, festivale i koncerte kojima nas svakodnevo bombardiraju (organizirale smo trash tombolu, imale najavljivačicu nastupa...).

Zašto zbor sa ženama, postoji li u queer zajednici interes i za muškim ili bar mješovitim zborom? S obzirom na prijašnje probijanje barijera kao što su lezbijsko vjenčanje u spotu "Ljubav je ljubav" ili pak umjetnički jumbo plakati s lezbijkama u prvom planu, a sada i iskorak u obliku pjevačkog zbora, smatrate li da je ženski dio queer zajednice hrabriji od muškoga ili to tek detektira veći društveni prezir prema homoseksualnom muškarcu?

Le zbor je LGBTIQ zbor, što znači da nam je cilj okupljati lezbijke, gej, biseksualne osobe, transrodne osobe, osobe s interseksualnim karakteristikama te queer osobe. Dakako, i ostale osobe koje podržavaju naš rad su dobrodošle. Kriterij za ulazak u zbor nisu ni rod/spol ni seksualna orijentacija. U zboru su trenutno samo djevojke što ne znači da u budućnosti neće biti drugačije. Zbor je otvoren svima i nije isključivo “ženski” zbor. Sve/i hrabre/i su dobrodošle/i! Cilj nam je promovirati različitost i toleranciju te raditi na vidljivosti LGBTIQ osoba. Stoga, ovaj zbor spada i u aktivističku priču.

Nakon "coming outa" u obliku estradnog razdjevičenja u vrlo praćenom Queer festivalu, kanite li snimati kakav spot, raditi na autorskim skladbama i profilirati se u jednu autorsku vokalnu skupinu?

Trenutno ne postoje planovi za spot ni za autorske skladbe. Zasad smatramo da se možemo izraziti kroz obrade najrazličitijih žanrova pjesama, propitujući na taj način klasičnu glazbenu baštinu.

Pjevate a capella. Biste li pristali pjevati u crkvi, kao crkveni zbor? I što će se naći na repertoaru večerašnjeg gostovanja u B.P.Clubu?

Pjevamo a capella. Ako bi crkva iskazala volju za našim nastupom, zašto ne! Naša želja je nastupati na najrazličitijim mjestima. Idući nastupi su u svibnju u SC-u (feministički festival FemFest) te u Močvari. Večeras će na repertoaru biti "Cvijetak žuti", "Suada", "Candy says", "Crveni makovi", "Lili Marlen", "Jovano Jovanke", "Moj decko je gej", "Katjusa" i hit bonus iznenadjenja. Očekuje vas megaspektakularan događaj!

glazba
Razgovarao    Ivan Kralj