uživao sam u govnu
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Marko Sjekavica objašnjava zašto ga je fasciniralo jedno govno, kakav je osjećaj razgovarati s govnom koje je upravo izišlo iz zahodske školjke, zašto je pljeskao govnu i uživao u njemu.

 

Okolo noćne ure jedanaeste vam gospari i gospoje obićno pođu leć. Bar oni od kamena sazdani. A oni od morskijeh trava, ti vam krenu put teatra. Tako sam i ja pred koji dan, kad sam bio u Gradu, pošao u Teatar Marin Držić. I tamo sam vidio Govno. I tamo sam gledao Govno. I tamo sam uživao u Govnu. Ali ne mislite da nastran sam. Publika je bila od raznijeh strana, čak velecijenjena u umjetničkim krugovima, ali ipak malobrojna. Jer gospari i gospoje više vole klasiku od avangarde. Ako i to.

Ma Dubrovniku fali i treba svježine što je nose postmodernistički i progresivni vjetrovi u kazalištu, filmu, muzici... Svaka čast Slavenu Tolju. Čija su Karantena i drugi projekti značajan skok iz konzerve gradskih zidina. A ove se godine rezanju lima od konzerve priključio još jedan umjetnik. Vinko Mario Prizmić. Kad je bio mali gledao je u starom portu jedrenjake i mislio stare moreplovce koji donašahu svome gradu na dar neobična stabla, cvijeće, parfeme. Vinko nije postao kapetan, ali je tako nastao Le Petit festival du Théâtre. A Niki Boden, Elyzabeth Dimon, Xaviera Hollander, Cyndi Lauper, Corrina Mayer, Gilbert Peyre i Mirjana Šajinović su cvjetovi i stabla koje je donio svome gradu za ovaj prvi festival održan od 7. do 9. srpnja.

U foajeu kazališta dočekali su me upečatljivi, snažni, živi, pričljivi, na trgovima Leonarda i Fride rođeni portreti Corinne Mayer, velike talentice njemačkog suvremenog slikarstva. I Vinkove rogate, muhaste, govnaste, renesansno ornamentirane, vizualno privlačne instalacije podno Corrininih platana.

U pozlaćenoj, rukama starih majsora urešenoj školjci dubrovačkog kazališta, umjesto bisera, govno! Govno u školjci, pa ima logike... Ali možete li zamisliti što se događa kad to isto govno iziđe iz školjke i progovori? Ima i ime, Nea se zove. I nije uopće govno od govna, već je osjećajna... Zahtijeva majčinski tretman od svoje majke iz koje je izašla... I doživljava ovacije dubrovačke publike.

''Nea'' je dakle nastala kao kazališna interpretacija svjetski prepoznate i priznate slovenske glumice Mirjane Šajinović (njezin prvi film "Atorzija", u kojem igra glavnu žensku ulogu, dobio je berlinskoga Zlatnog medvjeda, i nominiran je za Oskara) knjige ''Govno'' iliti ''The Shit'' Vinka Prizmića, najkontroverznije knjige Frankfurtskog sajma knjiga 2004. Predstava je premijerno izvedena na mariborskom ''Lent'' festivalu iste godine.

Ovo je jedno izrazito kulturno Govno koje je na provokativan, duhovit, ironičan, romantičan i nadasve osebujan način obogatilo dubrovačko ljeto.

kazalište
Autor    Marko Sjekavica