promašeni karate udarac
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

"Pockets", Karate (Southern Records, 2004.)
www.secretstars.com/new/karate
"... to ovaj put ne zvuči dobro..."

 

 

Karate su u Hrvatskoj postali "poznati" po sjajnom koncertu u zagrebačkom KSET-u krajem devedesetih. Sa svojim zanimljivim, post-rock/jazz glazbenim stilom, bili su jedan od prvih takvih glazbenih sastava koji su svirali KSET-u. Poslije njih u Zagrebu smo imali priliku vidjeti još mnoge post-rock izvođače (Mogwai, Tortoise, Godspeed! You Black Emperor...). Zato ne vjerujem da bi Karate sada polučili isti koncertni uspjeh kakav su imali tada. Pogotovo nakon ovog albuma...

Karate su bostonski trio (Geoff Farina, Gavin McCarthy, Jeff Goddard) koji je u početku svoje glazbene karijere uglavnom radio kao studijski sastav. Farina i McCarthy u slobodno su vrijeme radili na svom free-jazz projektu, a dolaskom Goddarda Karate je dobio potpuni izgled. Kao logični odabir glazbenog stila (ako se u glazbi može pričati o odabiru stila koji ćeš svirati) uzet je, tada iznimno cijenjeni, post-rock. Za izdavačku kuću u tri godine izdaju tri albuma - od kojih je drugi, "In Place Of Real Insight" (1997.), očarao kritičare, ali i publiku. Kreću na dugotrajnu turneju na kojoj sviraju u malim klubovima (poput KSET-a) gdje uspijevaju napraviti dobru atmosferu. Nakon dvije godine izdaju album "Unsolved" (2000.), a dvije godine poslije i "Some Boots". Vidjevši da je konkurencija u post-rock žanru postala sve jača, a kako oni i nisu bili njegovi klasični pripadnici, na ovogodišnjem "Pockets" albumu odlučuju se za potpuno novi glazbeni pristup.

Na novom albumu Karate i dalje uspješno tehniciraju s jazz ostavštinom, na nju vežući Farinin lagani glas, no to ovaj put ne zvuči dobro. Ne dajući si previše oduška u instrumentalnoj fazi, album uglavnom leži na vokalu - koji nije dovoljan da bi Karate izvukao iz prosjeka. U stvari, možda je bolje reći kako postoji mnogo izvođača koji zvuče kao Karate na ovom albumu i samo se na nekim mjestima ("Water", "Alingual") uočava da Karate nije sasvim običan band. U tim su pjesmama, naime, glazbene dionice prilično zanimljivije nego na ostatku albuma i, iako je teško razdvajati glazbenu pozadinu od vokala, bilo bi puno bolje da Farina nije poželio biti pjevač. Mislim, onakva vrsta pjevača kakva je potrebna svakom r'n'r bandu. Onaj koji na sebe veže karizmu i obožavatelje jer on je pjevač. Glavni.

Ako vam netko ponudi posudbu ovog albuma, recite mu da biste radije poslušali neke ranije radove grupe Karate. Ako Karate slučajno opet dođe u KSET, otiđite na koncert pritom moleći da će i sami članovi grupe shvatiti kako je "Pockets" loš album i kako bi bilo bolje da sviraju što više starih, boljih stvari.

Ocjena: 4/10

glazba

 Autor    Emir Fulurija

Iz arhive:
"Around The Sun", R.E.M., 17.10.2004.
"Dubioza Kolektiv", Dubioza Kolektiv, 3.9.2004.
"Louden Up Now", !!!, 19.8.2004.
"They Died For Beauty", Ilya, 9.8.2004.
"The Cure", The Cure, 30.7.2004.
"Riot On An Empty Street", Kings Of Convenience, 23.7.2004.