arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

Jezični savjetnik (http://jezicnisavjetnik.mojblog.hr) je blog  na kojemu već duže vrijeme autor u blogosferi poznat kao Scorpy, odnosno Stitch, objavljuje tekstove vezane uz lingvističke probleme. Njegov blog obiluje praktičnim savjetima i naputcima koji se dotiču najčešćih pogreški koje se javljaju pri pisanoj ili govornoj komunikaciji na materinjem nam hrvatskom jeziku i izvrstan je vodič svakome tko se pera laća (kako bi uspješno izbjegao nastavak započete poslovice ...). Inače, Stitch je izrazito dobrohotan prema svojim čitateljima kojih je uistinu velik broj te se trudi promptno odgovarati na njihove brojne upite i nedoumice u svezi i glede pravilnog odabira riječi, a u svojim je odgovorima često i vrlo duhovit, ali se ne libi i dijeljenja packi vrlim nam domaćim jezikoslovcima kao i medijskim trudbenicima deficitarnog lingvističkog i gramatičkog znanja.

Ocjena: 10/10Iz bloga:

Čovjek je, u sadašnjoj ljudskoj vrsti, homo sapiens, razumni čovjek. Možemo se doduše o tome i sporiti, ali bilo ovako ili onako, svakako je ostao i homo sexualis, seksualno biće: otkad postoji, u sladostrasnu užitku postiže orgazam – svršava. Priroda se tako pobrinula za nastavak vrste. Taj nam je "sveti" ili "grešni" čin blagoslovila i sama Biblija jer preporučuje (nipošto "preporuča"): Množite se! (Tu uzvišenu zapovijed mogli bismo za domaću upotrebu "prevesti" i folklornim glagolom.)
Toliko o čovjeku. I glagoli se doduše množe, naporedo s općim razvitkom jezika (i s općim civilizacijskim i kulturnim napretkom) – ali, zaboga, ni u kakvu sladostrasnu zagrljaju ne postižu orgazam i ne svršavaju! Oni SE u infinitivu svršavaju ili SE završavaju ovako ili onako, i koju god gramatiku i jezikoslovnu kupusaru otvorili, svaka će vam potvrditi tu činjenicu.

 

Iz arhive:
pisacuspon.blog.hr, Sinke, 10.4.2008.
asboinu.blog.hr, Bitke kroz povijest, 9.3.2008.
karaka.blog.hr, Profesorica i mama, 13.2.2008.
kamovic.blog.hr, Kamović, 12.1.2008.
kiberdzezva.blogspot.com, KiberDzezva, 13.12.2007.
femmeart.blogger.ba, Vlastita soba, 18.11.2007.
pjesmeomirni.blog.hr, Nepoznati pjesnik, 11.10.2007.
otprilike.blog.hr, Otprilike isto, 17.9.2007.
sisa.blog.hr, Sisajed, 29.8.2007.

blogovi
scorpyjevo filološko škropilo
Scorpy - jezicnisavjetnik.mojblog.hr
Dakle, kolega, tekstovi su vam izrazito erotični! Beskrajno sam sretno biće jer osjećam užitak u tekstu... (komentirala Shizique)
 Autor    Božidar Alajbegović