gasi se itd?
arhiva
naslovnica
kolumne
forum
kontakt

Gasi li se zaista Teatar ITD? I ako se gasi, tko ga je uopće zapalio? Press konferencijom u Savskoj 25 službeno se ugasilo barem radno mjesto "umjetničkog voditelja Teatra ITD" Damira Mađarića. Odlazak je bio dramatičan i pompozan. Osim Mađarića koji se iz Studentskog centra udaljuje s pet plaća u džepu, na ravnatelja Niku Vidovića i voditeljicu kulture Natašu Rajković očekivanu lavinu optužbi bacili su i "savjetnik" Mladen Martić te MM-ov Ivan Paić.

 

Gasi li se zaista Teatar ITD? I ako se gasi, tko ga je uopće zapalio? Na dan kad su građani završno predavali svoje porezne prijave, točku na proteklo razdoblje stavio je i Studentski centar. Rezultat obračuna? Damir Mađarić, bivši umjetnički ravnatelj Teatra ITD, sporazumno raskida ugovor o radu, a od SC-a zahtijeva otpremninu od pet plaća, što mu je i odobreno.

Unatoč novcem izmjerenom sporazumu koji na press konferenciji mudro prešućuje, pritom se pozivajući na stres i duševne boli koje mu nanosi, kažu, u mobbingu ogrezla Nataša Rajković (pomoćnica ravnatelja za kulturu), trio Mađarić-Martić-Paić iskoristio je priliku da u kafiću ITD-a zadnjeg dana Mađarićeva rada priredi još jednu, vrlo zabavnu predstavu, čak tri mjeseca nakon službenog zatvaranja Festivala novog cirkusa.

Upravo cirkuska bijaše press konferencija, primjer na kojem bi dramaturzi bez iskustva mogli učiti kako puhati na jogurt i od anegdote stvarati - pravu pravcatu dramu. Bilo je tu nebuloznog govora o svemu i svačemu, o radnicama koje se bacaju po dvorištu, o Vidoviću koji ne zna za polukružnu ili o dugovima koji su "čak dvoznamenkasti". Nije vam jasno? Neuvjerljivu lavinu optužbi koje s temom nemaju veze nisu shvatili ni prisutni novinari, a kad su, nakon jednosatnog monologa u kojem se dobar dio posvetio i studentskoj prehrani te Vidovićevoj prošlosti iz Matice Hrvatske, htjeli priupitati o konkretnom, bili su - poklopljeni.

O suštini različitosti programskih koncepcija trenutačne čelnice Kulture SC-a Nataše Rajković i samoinicijativnog aplikanta na natječaje Damira Mađarića trio je odbio govoriti (osim što je Mađarićev program Mladen Martić, sa zuppovskom lulom na usnama, nazvao avangardnim zbog toga što u HNK igra Sarah Kane, a Rajkovićkin - reciklažom kazališta šezdesetih i sedamdesetih jer da se predstavu "Sedmorica protiv Tebe" već moglo vidjeti na itd-ovskim daskama u vrijeme Tomislava Durbešića, dakako u doba dok se Frljić još nije ni rodio). Na osoran način prekinuto je izlaganje Kornelije Čović, izvršne producentice Eurokaza, baš u trenutku kad je željela reći kako SC kreće u velike koprodukcijske kazališne projekte koji očito demantiraju gašenje Teatra ITD. Dječaci sa šibicama nisu htjeli ni čuti.

Ulje na ovu sočnim detaljima možda prenakićenu vatru dolio je i Gradski ured za kulturu koji je na SC-ovu adresu poslao ugovor o sufinanciranju programa koji predviđa izvršenje polovice Mađarićevih projekata i polovice Rajkovićkinih. Time se, na nevjerojatan način, u sad već doista predugo toleriranu sapunicu u Savskoj 25 uključio i nespretni ili nesretni gradski "sudac", budući da je Mađarićev program ionako prijavljen bez SC-ova pečata i Vidovićeva potpisa. Ugovorom o sufinanciranju Grad zapravo legitimira nelegitimni Mađarićev eksces, stavljajući na Kalinićevu glavu sudsku vlasulju, te istodobno pasivno pozivajući da sljedeće godine i svi ostali djelatnici SC-ova kulturnog sektora prijave, svaki svoj, program i viziju, pa da gradski ured složi programski bućkuriš i sebe samog institucionalizira kao voditelja SC-ova kulturnog programa.

Jer na takvoj vagi na kojoj se pokušava udovoljiti svakom prijavljenom ne može biti ravnoteže. Od dva programa tako je upravo Grad stvorio novi - treći, kojom se kombinatorikom uključio u sustav jedne od sebe neovisne organizacije koja ima svoga službenoga predstavnika (Vidovića), svidio se on nekom ili baš i ne. Prema najavama Nataše Rajković, dodijeljenih 650 tisuća kuna vjerojatno će, ako se nešto ne promijeni, ove godine mimoići SC i Teatar ITD, budući da ravnatelj ne misli potpisivati ugovore za predstave koje nisu službeni program Studentskog centra (u čijoj je ingerenciji ITD poput svih ostalih segmenata, kao što su Galerija ili MM Centar, ali oko kojih njihovi voditelji ne iniciraju skandale). Odlaskom Mađarića iz Savske postavlja se i pitanje tko bi za program "pomirbe" uopće mogao i odgovarati.

skandal

 Autor    Ivan Kralj