naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
izgubljeni u prijevodu
Nataša Bodrožić otišla je u Pariz i doznala čime se danas bavi umjetnik koji je na prošlog papu bacio meteor, što goni djecu da se igraju izmetima skulptura, kako ogledalo postaje jastuk i kolika je prijetnja puška u rukama tete mikrofonke.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (3)
imamo uršulu tolj!
Redoviti čitatelji kolumni Uršule Tolj morali su primijetiti zapanjujuću sličnost sa sadržajem kolumni naše Jasmine Trifunović. Kupusova heroina, ipak, ne spušta se na razinu na kojoj bi optuživala za plagijat. Uostalom, ona prezire chick lit. A Uršula neka samo i dalje surfa.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 31. listopada: Natječaj za dječje likovne radove
Deadline 31. listopada: Natječaj za kratku priču
Deadline 7. studenoga: Natječaj za stipendije
Deadline 15. prosinca: Natječaj za autorske koncepcije NOVO!!!

kazalište / osvrt
nacija u kurcu
arhiva


"Hansenova djeca"
Ognjen Spahić
(Durieux i OKF, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Damir Steinfl:
"Promiskuitet"
4.7.2005.-10.7.2005.

U zagrebačkoj Galeriji PM do 6. studenoga može se razgledati izložba Antonije Jakovljević nazvana "Leđa". Isti motiv fascinirao je Antoniju, inače rođenu Šibenčanku, tijekom apsolventskog staža na splitskoj Umjetničkoj akademiji, kao dio tijela koji sakriva subverziju. Modelima je "radila iza leđa". Predali su joj se. Nastalo je stotinjak fotografija.

pročitaj cijeli tekst
Pred Zahtilin oltar nije kleknula samo Xena, već i cijela ergela onih koji navodno ni pred čim ne bi pokleknuli. Otkud ta fascinantna opsjednutost društvenih kritičara kurcem, kroz osvrt na cjelokupni 19. Eurokaz, pita se Ivan Kralj.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
leđa kao pejzaž

likovnost / moda
gužva s razlogom

Svi su od tamo izvještavali, pa smo i mi morali pokleknuti pred tom manifestacijom koja navodno vjerno prezentira inkubatorske potencijale hrvatske mode i njezinih budućih nositelja. Dok afirmiraniji kreatori, poput Ivice Klarića, radije biraju solo predstave (pa ih se optužuje, konkretno njega, za prenaglašeno isticanje sponzora HP-a), drugi, možda još i nedovoljno stasali, moraju ići u paketu (iako se i nad njima kočoperi, u samome nazivu, sponzor Nokia). Dok dizajneri ne uspiju sami finanirati revije, dvojba o komercijalnoj prodanosti uvijek će stršati. Ali što nose?
likovnost
multifunkcionalna
U Galeriji Klovićevi dvori od 27. listopada otvorena je izložba "Laki projekti" zagrebačke fotografkinje i dizajnerice Ines Vlahović. Uz svjetiljke čija se boja ugađa prema raspoloženju, kalendare koji se postupno pretvaraju u sliku, polifunkcionalne ležaljke i fotografije, autorica će predstaviti i rad "Krilo" (vjetrenjača koja može služiti i kao kišobran, sprava za letenje ili osobni generator vjetra), nedavno nagrađen Henkel Art.Awardom.
pročitaj cijeli tekst