naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

film
sevdah od bosne
Možda na ivici mitoloških vizija o Bosni i Zapadu, ili pak traganju sreće u nečem vječnom "drugdje", gdje su fast food restorani apotekarski čisti, a dječacima s harmonikama cvjetaju ruže i tulipani, novi film Ognjena Sviličića "Armin" ipak nije izgubio mnogo na sevdahu.
pročitaj cijeli tekst
film
kad piškenje nije gratis
Iz mikrokozmosa uobičajenog školskog svijeta dvoje je odbačenih postavilo temelje Terabithije, umišljenog utočišta za one koji odbijaju darvinističku teoriju odrastanja. Jači doista preživljavaju, ali kako pokazuje "Most za Terabithiju", često i pogibaju tražeći snove.
pročitaj cijeli tekst
likovnost
umjetnički seizmograf
arhiva
Na ovogodišnju Documentu, važnu izložbu suvremene umjetnosti, u njemački Kassel s hrvatskom će putovnicom otputovati Sanja Iveković i Mladen Stilinović. Bukirajte i vi svoj let, preporučuje Nataša Bodrožić.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)mikser
nastrano, peti put
Stižu nastrani. Takva bi, u nedostatku nekadašnjih pseudokatoličkih performansa, mogla biti najkraća najava ovogodišnjeg, petog Queer Zagreb festivala. Okrenut k sebi, posvećen Balkanu, queer se stoga prvi put i preveo, no to ne znači da od 7. do 12. svibnja ne trebamo očekivati i svjetskih poslastica. Osim velikoga francuskog koreografa Jeromea Bela, bit će tu i Buljan, Devlahović, Ferlin, ali i queer retro-introspektiva YU kinematografije Nenada Polimca.
kazalište
buljanovi glembajevi

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 10. svibnja: Natječaj za predstave NOVO!!!
Deadline 20. lipnja: Natječaj za predstave


"Ples s mladom"
Davor Špišić
(V.B.Z., Zagreb, 2006.)


"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


kazalište
tijelo između kontrole i poniženja
pročitaj cijeli tekst
Nekako samonametnuta kazališna kontroverza godine, Krležini "Glembajevi" doživjeli su uprizorenje i na litavskom jeziku. Litavsko narodno kazalište iz Vilniusa gostuje 27. travnja u ZKM-u, a "Elitu - Gospoda Glembajevi" režirao je Ivica Buljan.
Ballet Preljocaj, pod vodstvom francuskog koreografa Angelina Preljocaja, upriličio je u ZKM-u odu tijelu ispitujući tanke granice slatkog prepuštanja kontroli i nemogućnosti da izbjegnemo poniženje. Plesači i plesačice u koreografiji nedeterminirajuće nazvanoj "N" na sceni polumraka ili tek povremeno blješteće stvarnosti, kostimirani u donje rublje ili čak bez njega, pripuštaju publiku u intimni svijet u kojem se međusobno kontroliraju ljepljivim trakama, dugim štapovima ili tjelesnom manipulacijom kakvom se modeliraju skulpture od gline. Koreografiju prate projekcije umjetničkog kolektiva Granular Synthesis koje tijelu podjednako prilaze kao tek masi, sklonoj modeliranju, voajerizmu i (auto)destrukciji. Lipanjski TSP odabrao je zanimljiv uvod.
pročitaj cijeli tekst

NAGRADNA IGRA

Kupus.net
trenutačno
ne dijeli ništa.
A zašto?


Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH

Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu