naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

skandal
kako smo popušili štiklu
Severinina maestralna pobjeda na Dori natjerala je bolji dio intelektualne "kreme" na zgražanje. Kupus.net staje u obranu heroine novog hrvatskog dadaizma i pokazuje zašto su nam njezinom štiklom zapravo svanuli - bolji dani.
pročitaj cijeli tekst
film
povraćajmo zajedno!

Kad smo čuli da su se na prvim projekcijama filma "Hostel" gledateljima dijelile vrećice za povraćanje, morali smo i sami provjeriti o kakvoj je to strahoti riječ. Izvješće o filmu podnosi Robert Kovačić. Koji je svoj ručak zadržao za sebe. U želucu.

pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 30. ožujka: Natječaj za skladatelje
Deadline 31. ožujka: Natječaj za dizajnere
Deadline 1. travnja: Natječaj za priče
Deadline 1. travnja: Natječaj za predstave
Deadline 2. travnja: Natječaj za predstave
Deadline 5. travnja: Natječaj za kratke priče
Deadline 20. travnja: Natječaj za suvenire
Deadline 30. travnja: Natječaj za kipare
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dizajnere NOVO!!!
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dokumentarne filmove
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru

skandal
dragi bruce lee...
arhiva


"Preživjeti s pingvinom"
Andrej Kurkov
(Edicije Božičević, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


U pulskoj Galeriji Anex otvorena je izložba Ivana Faktora "Autoportret 1980.-2006.". Dva autoreferencijalna filma registriraju materijalnost autorova tijela transformiranu u aprstraktno. Riječ je, kažu, o simboličnoj inkarnaciji tijela u filmu.
pročitaj cijeli tekst
Danas nije lako biti ni spomenik. Dok čekamo restauraciju mostarskoga brončanoga kipa Brucea Leeja, Boris Rašeta napisao je emotivno pismo legendi koja je nakon 111 dana morala biti spremljena u skladište.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
tijelo ugrađeno u film

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i
Što čitaš?
poklanjaju vam knjige

"Snaga utopije"
(Dražen Šimleša)
i "Permakultura"
(Graham Burnett)

kazalište
kvalitetan fast food
Nova predstava Teatra Exit "SHAKEspeare na EXit" već u naslovu pretendira biti vrlo osobno tumačenje svjetskog dramatičara. Poigravanje Shakespeareovom materijom u predstavi je najmanje osobno, a prilično svjetsko. Izbjegavajući konkretne apsurde hrvatskog društva, autori se hrabro suočavaju tek s vlastitom akademijom. Ostalo su više-manje univerzalni fenomeni; Hamdija, TV prodaja, "Gospodar prstenova" ili "Ratovi zvijezda" kao da su prepisani iz udžbenika parodije, doduše vješto i sa znatnim doprinosom karikaturalne onomatopeizacije likova koja zna biti i zabavna.
pročitaj cijeli tekst
skandal
je li kupus.net javna potreba u nekulturi?

Grad Zagreb razdijelio je novac za kulturu. Evo: Art-e-fact ("visoko selektivni i profilirani elektronski časopis" za dva godišnja ažuriranja tražio je 60.000 kuna, a dobio "bijednih" 19.000), Knjigomat ("otvara nove prostore unutar naše književnosti" s prosječnih 60 posjeta dnevno - 19.000 kuna), DOP Magazin (23.000 kuna jer je "najčitaniji domaći opširni, nezavisni pop kulturni portal", iako navodi da ga čita tek 1000 posjetitelja), web portal za mlade Knjižnice Medveščak (ponovno doniran, iako je 10.000 lani bačeno u vjetar - zadnja promjena stranice izvršena je 26.ožujka 2005., dan nakon što je projekt pokrenut - stvarno su zadužili kulturu!), inZg.net ("web portal" koji prenosi servisne informacije za 30.000 sufinancirajućih kuna). Naš favorit u kategoriji kulturi potrebnih časopisa je Maksimir Moj kvart ("prati komunalne aktivnosti u četvrti Maksimir", a kojem je komisija Spomenke Petrović pomogla s 10.000). Čestitatmo s(p)retnim dobitnicima! Svratite na kulturi potrebne i "najčitanije" portale. Komunalni mjesečnik nađite kod susjeda. Kupus zaobiđite. Jer smo ionako... Nekulturni.