naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
uživao sam u govnu
Dubrovački gospari više vole klasiku. Ali Marko Sjekavica objašnjava zašto ga je fasciniralo jedno govno, kakav je osjećaj razgovarati s govnom koje je upravo izišlo iz zahodske školjke, zašto je pljeskao govnu i uživao u njemu.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (2)
zob s okusom ćevapa
Dok pošten svijet doma pije jutarnju kavicu, a odmah potom trči na jutarnju kakicu, Jasmina Trifunović već u teretani svojom težinom muči jadne strojeve koji se imaju nesreću zvati steperi. Otkad je srela starog prijatelja, može potegnuti kao konj.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 31. kolovoza: Natječaj za kratke priče
Deadline 1. rujna: Natječaj za dramski tekst
Deadline 5. rujna: Natječaj za likovne umjetnike NOVO!!!
Deadline 31. listopada: Natječaj za kratku priču

kazalište / osvrt
nacija u kurcu
arhiva


"Crnac"
Tatjana Gromača
(Durieux, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Damir Steinfl:
"Promiskuitet"
4.7.2005.-10.7.2005.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti priredio je izložbu "Umjetnost Hlebinske škole" koja se u Klovićevim dvorima može pogledati do 28. kolovoza. Među stotinjak radova od početka 30-ih 20. stoljeća do danas izloženi su i Generalić, Večenaj, Lacković, Večenaj...

pročitaj cijeli tekst
Pred Zahtilin oltar nije kleknula samo Xena, već i cijela ergela onih koji navodno ni pred čim ne bi pokleknuli. Otkud ta fascinantna opsjednutost društvenih kritičara kurcem, kroz osvrt na cjelokupni 19. Eurokaz, pita se Ivan Kralj.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
naivci u dvorima

kazalište
deveti put u karanteni

Deveta Karantena ove se godine u Dubrovniku održava od 24. kolovoza do 5. rujna. Festival suvremenih izvedbenih umjetnosti u novom se izdanju fokusirao na mladu hrvatsku plesnu produkciju i produkciju suvremenog kazališta. Uz splitski Fractal Falus Teatar, u program su uvrštene i zagrebačke skupine BADco, k.o., Banana Guerilla i OOUR. Tomislav Gotovac (Antonio G. Lauer) u nekoliko će uzastopnih večeri predstaviti retrospektivu svojih filmova, performansa i drugih radova. Glazbeni dio Karantenina programa predstavlja Orkestar za ubrzanu evoluciju, Dražen Franolić & Nimai Roy, te njujorški Cafe Antarsia.
likovnost
einsten u slobodnoj dalmaciji
Mladi riječki umjetnik Mitar Matić preuzeo je tekstove i fotografije iz novinskog medija i pokušao otvoriti pitanje estetskog tretmana zbilje u likovnom mediju. Na njegovim su se uljima na dasci tako našle brojne poznate povijesne osobe; Bruce Lee, Einstein, Jan Palach i Edit Piaf samo su dio niza. Upotrebljavajući obrazac pop arta, koristeći u djelu popularne ikone današnjice, Matić ideju nadograđuje kreirajući parove slika nastale na osnovu novinske dokumentacije istog događaja, te tekstova preuzetih iz različitih izvora - Slobodne Dalmacije i New York Timesa. Svoju prvu samostalnu izložbu Matić je naslovio jednostavno "Slike", a može se razgledati u splitskom Salonu Galić do 2. rujna.