naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost / moda
drugarice, složno!
"I neka mi još pričaju da smo živjeli u mraku", zapisao je u knjigu dojmova izložbe "Drugarica a la mode" 77-godišnji posjetitelj. Izložba Tončija Vladislavića preselila je u London. Propustili ste? Nataša Bodrožić nije.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (5)
oteti flomaster
Jednoga crnog dana nestao je Jasminin crveni flomaster za CD-e. Zvati 92? Prijaviti krađu? Tko bi mogao biti toliki drznik? Hoće li poslati psa u šinteraj? Hoće li klince poslati u dječji dom? Pravo je čudo do kojih je sve otkrića tog dana došla. Ma sigurno je i Tesla nekoć imao crveni flomaster.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 30. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 31. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 31. svibnja: Natječaj za mlade umjetnike (različita područja)
Deadline 1. lipnja: Natječaj za eksperimentalni film i video
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru
Deadline 31. srpnja: Natječaj za fotografije
Deadline 1. kolovoza: Natječaj za kratke priče NOVO!!!
Deadline 1. rujna: Natječaj za predstave

glazba
mormoni i amiši
arhiva


"Lolita u Teheranu"
Azar Nafisi
(Naklada Ljevak, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


U jednom je granatiranju Sarajeva teško ranjena tinejdžerka Bilja. Dok je krvarila na ulici, snimao ju je francuski fotograf koji joj nije htio pomoći. Za tu je fotografiju dobio World Press nagradu, a Bilja je ostala bez ruke. Film o Bilji "Slike s ugla" Jasmile Žbanić prikazale su ITD-ove Medijancije.

pročitaj cijeli tekst
Prijateljice Perić-Bodrožić donose (postmodernistički?) osvrt na koncert grupe Calexico održan u dvorani Pauk, u Zagrebu. Beogradu, Sarajevu, Ljubljani? Hm, pitajte mormonsko-amiške lidere ove španjolsko-kanadske grupe.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

film
award for amputationNAGRADNA IGRA
Kupus.net i Fraktura dijele
dvije knjige
Heike Geißler

"Rosa"

kazalište
fakijanje po ulicama, treći put
Deveti Festival alternativnog kazališnog izričaja već treću se godinu događa bez vlastitog prostora u kojem bi Attack! mogao smjestiti bar dio pozvanih predstava. Zbog izmještenosti same organizacije na ulicu, program devetog FAKI-ja također osvaja taj slobodni dio gradskog teritorija, namjeravajući privući pažnju i šire publike, te joj pružiti uvid u predstave izvan kazališnog mainstreama, kao i izravnu interakciju. Festival traje od 23. do 27. svibnja, a nakon svečanog otvorenja nastupom puhačkog orkestra Šiba i Batina na Mažurancu, nastupa još dvadesetak grupa iz Hrvatske i ex-Jugoslavije, Velike Britanije, Poljske, Argentine i Španjolske. Festival zatvara gala spektakl u SC-u, gdje ćete se frizurom, šminkom, odjećom, plesom i zabavom moći vratiti u gimnazijske dane i uzbuđenje maturalne večeri.
književnost
stuart sim o fundamentalizmu

Nakon gostovanja u Profilovu Megastoreu ugledni profesor, predavač i autor uspješnice "Svijet fundamentalizma - novo mračno doba dogme" Stuart Sim utorak u Hrvatskoj nastavlja posjetom Makronovoj gdje će u 19 sati održati predavanje o fundamentalizmu i drugim temama. Intrigantna knjiga u izdanju Planetopije (jedna od ukupno 21 koliko ih je napisao ili uredio) nudi odgovore na dileme koje muče današnjeg čovjeka. Iako je svijet postao svjestan fundamentalizma tek iranskom islamskom revolucijom 1979. godine, kad je ajatolah Ruhollah Homeini pobijedio u borbi za vlast u toj bogatoj srednjoistočnoj zemlji, fundamentalizam je i u ostalim religijama svijeta sveprisutan već stoljećima. Kršćansko spaljivanje vještica ili kaste u hinduizmu samo su neki Simovi primjeri fundamentalizma.