naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
umjetnost provokacije

Mjesto radnje - beogradski Muzej savremene umetnosti. Okruženje - eksponati amsterdamskog Stedelijk muzeja. Provokacija, osim motiva, nosi i posljedice, a za umjetničko je provociranje potreban i kliker u glavi više.

pročitaj cijeli tekst
seks i gad (10), kolumna velikog pere
po guzi se samo piše
Veliki Pero analizira homofobnu izjavu onog Zdravka i podsjeća nas na momente iz njegova fotoalbuma koji dokazuju da mu bliski kontakti s vlastitim spolom i nisu toliko mrski.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 31. prosinca: Natječaj za dizajn NOVO!!!
Deadline cijele godine: Natječaj za poeziju i prozu
Deadline cijele godine: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 8. siječnja: Natječaj za dramska djela
Deadline 15. siječnja: Natječaj za dizajn
Deadline 15. siječnja: Natječaj za filmove (RAF 2005.)
Deadline 15. siječnja: Natječaj za fotografije
Deadline 15. siječnja: Natječaj za kratku SF & F priču
Deadline 20. siječnja: Natječaj za likovne umjetnike

likovnost
merlinke u bojama
arhiva


"Mi nismo bolesni"
Ratko Radunović
(Narodna knjiga,
Beograd, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Emil Jurcan:
"Mala samoanaliza"
20.12.-26
.12.2004.

likovnost
tišina, snima se

"K tebi moj Bog" naziv je izložbe umjetničkih fotografija Dragana Karla Došena koja je otvorena u Malom salonu Muzeja Like Gospić. Autor je fotografije snimio u Kartuziji Pleterje - katoličkom samostanu u kojem su monasi život podredili tišini i kontemplaciji.
pročitaj cijeli tekst
Majstor pop arta, multimedijalni umjetnik i ikona američke skulpture šezdesetih i sedamdesetih pružio je ostavštinu nad kojom sline milijuni. Na milanskoj izložbi Andyja Warhola bila je Jasna Rausavljević.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

kazalište
tko je ubio kurta cobaina

Početkom prosinca u beogradskom je "Ateljeu 212" premijerno izvedena drama Dimitrija Vojnova "Velika bela zavera" koja tematizira posljednje dane života Kurta Cobaina. Pjevača Nirvane čiji je životni kraj službeno proglašen suicidalnim, na srpskim kazališnim daskama tumači Miloš Vlalukin (iako je u prvoj verziji za tu ulogu planiran Cobainov kolega po notama, bubnjar Ekatarine Velike Srđan Žika Todorović), dok Kurtovu suprugu Courtney Love utjelovljuje Aleksandra Janković, porijeklom Splićanka i adut Tene Štivičić u drami "Dvije". S autorom ove šokantne priče, poznatim kao nekadašnjim glumcem dječaka Zorana u Markovićevu filmu "Tito i ja", razgovarao je Mića Vujičić.

pročitaj cijeli tekst
skandal
otmica marginjanki
Vikend-nestanak Domagoja Margetića, urednika Novog Hrvatskog slova, uzbudio je ne samo njegovu obitelj. Osim što je od petka do nedjelje bio zatočen i ispitivan, Margetić je morao svjedočiti i policijskom uhićenju te "odvođenju u nepoznatom smjeru", kako je izvijestio njegov list. Iako je MUP te informacije opovrgnuo, samo još budala može sporiti da je riječ o suradnji organiziranog kriminala i službenih struktura. U kosti hrvatskih kulturnih urednika uvukao se strah. Oh, Bože, tko je sljedeći?
pročitaj cijeli tekst