naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (1)
čivave pojma nemaju
Kako je to kad crtići pričaju u milijardama, kako kad sinu počnu rasti dlačice, a kako kad vam prodavačica u lice kaže kako ne drže "velike brojeve", u Anatomiji ženske konstruktivnosti otkriva nova Kupusova kolumnistica Jasmina Trifunović.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 1. lipnja: Natječaj za prozu
Deadline 1. lipnja: Natječaj za slikovnice
Deadline 3. lipnja: Natječaj za suvenire
Deadline 10. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 10. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 10. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 15. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. lipnja: Natječaj za bajke
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 1. kolovoza: Natječaj za roman NOVO!!!

književnost
špijuni besmisla
arhiva


"Crnac"
Tatjana Gromača
(Durieux, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Radovan i Wostok:
"XXXXX"
16.5.2005.-22.5.2005.

U sklopu TSP-a u Gliptoteci (negdašnja tvornica kože) otvorena je izložba fotografija nizozemske umjetnice Diane Blok. Desetak crno-bijelih fotografija nastalo je tijekom rada na predstavi "Falten" Karine Holle, a umjetnica obrađuje transformaciju kože.
pročitaj cijeli tekst
Junak njegove nove knjige poručuje mu da je tek "kolateralna žrtva" u aferi tajnog praćenja. O tome što uzbuđuje Stipu Mesića, državni neprijatelj Ivica Đikić razgovarao je s našim Mićom Vujičićem.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
preobražena koža

likovnost
rani radovi budućih velikih

Već treću godinu za redom, studenti Nastavničkog odjela zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti organiziraju "otvorene dane Jabukovca". Subota, 21. svibnja, određena je kao "Cash & Carry" dan. U razdoblju od 10 do 19 sati građani su pozvani prisustvovati izložbi studentskih radova koja je ujedno i prodajna. Širom otvorena vrata Akademije, uz podršku profesora, omogućuju studentima da sebe i svoje radove predstave široj javnosti, a posjetiteljima da se upoznaju s mladim autorima koji će u budućnosti biti glavni krojači likovne scene. To je, dakle, jedinstvena prilika za kupovinu njihovih radova čije će cijene, nakon etabliranja na tržištu, neminovno porasti. A osim toga, pa lijepo je moći za nekoliko godina reći da posjedujete "rane radove" prestižnog umjetnika.

kazalište
tijelo kao instrument zvuka
Dvjema koreografijama Marie Chouinard otvoren je 22. Tjedan suvremenog plesa u zagrebačkom HNK. "Etude no. 1" u geometriju plavog pravokutnika smješta zvuk metalnih potplata na cipelama solistice Lucie Mongrain, ples i zvuk procesuiraju se istodobno, kroz pet varijacija. U koreografiji "Chorale" Marie Chouinard stvara svečanost oko ideje seksualnosti i božanstva. Tjelesna i vokalna arhitektonika imaju isto polazište; kroz tijela desetero plesača oblikuju se zvučne pulsacije koje im kradu dah, stvaraju pjesmu, grgljanje ili zavijanje na reflektor. Kanadska koreografkinja svoju je skupinu pokrenula 1990. godine, nakon dvanaest solističkih godina. Tjedan suvremenog plesa traje do 30. svibnja.