naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

kazalište
šest sestara
Olga, Maša i Irina. Puta dva. "Tri sestre" koje će u HNK živjeti zbog srednjoškolaca koji ih vidjeti moraju i "Tri sestre" koje će u Studentskom centru živjeti zbog studenata koji ih vidjeti žele. Koje su se više približile smislu Čehovljeve drame?
pročitaj cijeli tekst
film
kinematografsko jajce
Odjavna rola "Karaule", desetog filma Rajka Grlića, može poslužiti kao zgodna ilustracija da je komunistička Jugoslavija ipak vjerovala u Uskrs. Evo je, nu, diže se koprodukcijski. Koje su i kakve implikacije ovog "pravog srastanja", analizira Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 20. travnja: Natječaj za izvedbene umjetnosti
Deadline 20. travnja: Natječaj za suvenire
Deadline 26. travnja: Natječaj za dramske pisce
Deadline 30. travnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 30. travnja: Natječaj za kipare
Deadline 1. svibnja: Natječaj za likovne umjetnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dizajnere
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dokumentarne filmove
Deadline 10. svibnja: Natječaj za školu dokumentarnog filma
Deadline 11. svibnja: Natječaj za karikaturiste
Deadline 31. svibnja: Natječaj za mlade umjetnike (različita područja) NOVO!!!
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru

likovnost/moda
što rade kad ne nose...
arhiva


"Glineni kolos"
Philippe Fusaro
(SysPrint, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Desert Blues sastav je koji će zagrebačku publiku 3. lipnja u Lisinskom odvesti na "putovanje u srce Sahare". Koncertnu atrakciju iz Malija čini više od 20 glazbenika na pozornici: sastavi Afela Bocouma i Habiba Koitéa, te ženski sastav Tartit.
pročitaj cijeli tekst
... revije? Modeli koji će nositi novu modnu kolekciju hrvatskog dizajnera Silvija Vujičića, u stvarnom su životu njemački porno glumci. Konačno modna revija na kojoj se nitko neće pitati jesu li manekeni homoseksualci! Kupus.net predstavlja queer fuckere.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

glazba
sahara u lisinskomNAGRADNA IGRA
Kupus.net i Queer Zagreb dijele ulaznice za predstavu

Cie. IDA / Mark Tompkins:
"Song and Dance"

književnost / likovnost
hrvat će ilustrirati martelov bestseler
Tomislav Torjanac pobjednik je natječaja koji su u listopadu prošle godine raspisali britanski The Times i škotski nakladnik Canongate Books - upravo će njegove ilustracije krasiti novo, ilustrirano izdanje knjige "Pijev život" ("Life of Pi") Yanna Martela, osvajača Bookerove nagrade za 2003. godinu. Torjanac je pobijedio u međunarodnoj konkurenciji šestotinjak crtača. Yann Martel objašnjava da nije bilo lako izabrati 33-godišnjeg Hrvata: "Izabrati jednog pobjednika u natjecanju gdje ne postoji srebro ni bronca, pokazalo se teškim. Svih petnaestero finalista bili su izvrsni. To je kao da da ti kažu da u Nacionalnoj Galeriji izabereš samo jednu sliku." Ni Torjanac ne skriva oduševljenje: "Kad me nazvao Martel, mislio sam da sanjam. Oduševljen sam što ću ilustrirati ovu krasnu knjigu."
književnost / skandal
revolveri u ustima
Polemika Miljenka Jergovića i Dražena Katunarića koju je Jutarnji list naprasno prekinuo rezultirala je podnošenjem ostavke potonjeg na mjesto potpredsjednika hrvatskog P.E.N.-a. Katunarića je ogorčila činjenica da njegova udruga, koja nije samo književna, već i aktivistička, nije reagirala na Jergovićev tekst u kojem izdavača Houellebecqova romana naziva patetičnim fašistom i karijernim sinekurcom. "Proračuni za kulturu Republike Francuske i Republike Hrvatske ostvarili bi veliku uštedu kada bi Katunarić izvukao revolver iz ladice i pucao si u sljepoočnicu", pisao je Jergović.