naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (1)
čivave pojma nemaju
Kako je to kad crtići pričaju u milijardama, kako kad sinu počnu rasti dlačice, a kako kad vam prodavačica u lice kaže kako ne drže "velike brojeve", u Anatomiji ženske konstruktivnosti otkriva nova Kupusova kolumnistica Jasmina Trifunović.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 11. travnja: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 15. travnja: Natječaj za umjetnike (različita područja)
Deadline 24. travnja: Natječaj za dizajn
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike NOVO!!!
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe

književnost
špijuni besmisla
arhiva


"Crnac"
Tatjana Gromača
(Durieux, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Ivana Armanini:
"Sasma slučajno"
11.4.2005.-17.4.2005.

Više od 200 slika, grafika, dizajna i reljefa Ivana Picelja može se razgledati u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba njegovih neobičnih geometrijskih apstrakcija nazvana "Kristal i ploha, 1951. - 2005." traje do 15. svibnja.
pročitaj cijeli tekst
Junak njegove nove knjige poručuje mu da je tek "kolateralna žrtva" u aferi tajnog praćenja. O tome što uzbuđuje Stipu Mesića, državni neprijatelj Ivica Đikić razgovarao je s našim Mićom Vujičićem.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
apstraktometrija
skandal
sami sebi dodjeljivali novac

Slaven Tolj predsjedavao je Vijećem za nove medije Ministarstva kulture koje je njegovoj Art radionici Lazareti dodijelilo 170 tisuća kuna. Član Vijeća je i Teodor Celakoski čiji je Multimedijalni institut na natječaju osvojio 190 tisuća kuna. O sukobu interesa vijećnika koji istodobno konzumiraju proračunska sredstva i odlučuju o njima piše list 24sata. Prema izračunu, dvojac je udrugama s kojima je direktno povezan, od ukupno 3,2 milijuna kuna, dodijelio čak 1,1 milijun! "Istina, nije moralno što sjedimo u vijećima. Ali da sjedi netko drugi, situacija s urbanom scenom bila bi još gora", rekao je Slaven Tolj. I Emina Višnić iz Mame, prema pisanju lista, sjedeći u zagrebačkoj Komisiji za programe urbane kulture, osigurala je udrugama s kojima je izravno povezana - 420 tisuća kuna.

književnost
slikari govore

V.B.Z. je izdao knjigu Branislava Glumca "Razgovori sa slikarima". Autor pruža uvid u načine razmišljanja likovnih umjetnika, u njihovo zaziranje od ponuđenih misli ili u razračunavanje s ponuđenim stavovima. Pitanja Branislava Glumca provokativno i indirektno pozivaju na "teške" odgovore o bitku, viđenju svijeta, funkcioniranju duha i tijela, odnosima materijalizma i idealizma, skromnosti, taštini... Zahvaljujući odgovorima naših uglednih likovnih umjetnika, stvorena je slika koja ih osvjetljava iz medija kojem nisu svi podjednako vični, no, zahvaljujući upravo kreativnom dijalogu, zrcali se cjelokupna slika hrvatske likovne umjetnosti prošlog i početka novog stoljeća.