naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

skandal
kako smo popušili štiklu
Severinina maestralna pobjeda na Dori natjerala je bolji dio intelektualne "kreme" na zgražanje. Kupus.net staje u obranu heroine novog hrvatskog dadaizma i pokazuje zašto su nam njezinom štiklom zapravo svanuli - bolji dani.
pročitaj cijeli tekst
film
povraćajmo zajedno!

Kad smo čuli da su se na prvim projekcijama filma "Hostel" gledateljima dijelile vrećice za povraćanje, morali smo i sami provjeriti o kakvoj je to strahoti riječ. Izvješće o filmu podnosi Robert Kovačić. Koji je svoj ručak zadržao za sebe. U želucu.

pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 30. ožujka: Natječaj za skladatelje
Deadline 31. ožujka: Natječaj za dizajnere
Deadline 1. travnja: Natječaj za predstave
Deadline 2. travnja: Natječaj za predstave
Deadline 5. travnja: Natječaj za kratke priče
Deadline 20. travnja: Natječaj za suvenire
Deadline 30. travnja: Natječaj za kipare
Deadline 1. svibnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 1. svibnja: Natječaj za dokumentarne filmove
Deadline 20. lipnja: Natječaj za izložbe
Deadline 15. srpnja: Natječaj za filmove u jednom kadru NOVO!!!

kazalište
ručnik kao teritorij
arhiva


"Hej, Nostradamuse!"
Douglas Coupland
(Celeber, 2005
.)

"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Do 24. ožujka u Galeriji FER-a može se pogledati izložba kolaža Marcele Munger. Njezini imaginarni pejzaži temeljeni su na elementima crteža, boje, kolaža i papira. Papir se, međutim, ne koristi samo kao podloga, već i kao osnovni medij. Za Višnju Slavicu Gabout, autoricu predgovora kataloga izložbe, Marcelin papir je akter likovnih zbivanja i nositelj izričaja. U procesu aplikacije papira Marcela propituje strukture i teksture, prostorno i taktilno...
pročitaj cijeli tekst
Kažu da se dobre predstave istešu tek nakon premijere. Možda na "Plažu" treba skočiti baš sad, smatra Nataša Bodrožić koja je u Exitu odgledala "svojevrsnu stilsku vježbu". Što se događa kada se na plaži nađu oni koji se inače nikad ne bi sreli?


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
papir kao medij

NAGRADNA IGRA
Kupus.net i
Celeber
poklanjaju vam

knjige Juliana Barnesa
"Stol od četrunovine" i "Povijest svijeta
u 10 i 1/2 poglavlja"

književnost
anarhisti, pripremite se!
Dolazak proljeća i ove će godine obilježiti Anarhistički sajam knjiga. Glavni dio programa drugog ASK-a održat će se u bivšoj tiskari Borba na Cvjetnom trgu. Od 31. ožujka do 2. travnja tamo će se održavati sajam knjiga, novina i časopisa, radionica shopliftinga, predavanje i diskusija o psihijatriji iz anarhističke perspektive, predstavljanje anarhističkog izdavaštva i povijesti sajamske "zemlje partnera" - Češke, a predstavit će se i grčki Anarhistički crni križ. U galeriji Nova održat će se izložba anarhističkih plakata iz Španjolskog građanskog rata, te projekcije filmova o španjolskom anarhističkom pokretu. U Močvaru će tijekom ASK-a useliti talijanski hardcore punk band EU's Arse, šibenska Nula, regionalni Amok i britanski punk-reggae band P.A.I.N.
skandal
dragi bruce lee...
Danas nije lako biti ni spomenik. U gradu u kojem su rušene i mnogo veće veličine od njega (onaj most ni UNESCO nije mogao zaštititi), destrukcija statue majstora borilačkih vještina Brucea Leeja dokaz je da je vandalizam nad spomeničkim arhitekturama samo umiveni oblik krvoprolića. Da se Bruce Lee kojim slučajem borio protiv deklariranih fašista, već bi graktale udruge. Njegova najveća greška je što se borio protiv nekakvih načelnih i generalnih bad guys. Tom suštinski antifašističkom spomeniku u Mostaru su krali nunčake iz ruku, špricali ga crnim sprejevima i potpisivali kao "žućo Lee", među nogama mu crtali ženski spolni organ, a kad ga ni to nije pokorilo, pokušali su ga cijelog - ukrasti. Dok čekamo restauraciju brončanoga kipa, Boris Rašeta napisao je emotivno pismo legendi koja je nakon 111 dana morala biti spremljena u skladište.
pročitaj cijeli tekst