naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
likovnost / moda
od hipija do vjeroučiteljica
Od hipijevske "top shop" mode, preko heklanja i nosivih goblena, polugolih žena i poluodjevenih muškaraca, sve do performansu uvijek sklone Ivane Popović koja je na Cro-a-Porteru odijevala i ubijala lutke, pratila je Jasna Rausavljević.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 28. ožujka: Natječaj kratkoga filma
Deadline 31. ožujka: Natječaj za filmove NOVO!!!
Deadline 31. ožujka: Natječaj za fotografije
Deadline 10. travnja: Natječaj za filmove
Deadline 11. travnja: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 15. travnja: Natječaj za umjetnike (različita područja)
Deadline 24. travnja: Natječaj za dizajn
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe

književnost
špijuni besmisla
arhiva


"Crnac"
Tatjana Gromača
(Durieux, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Vančo Rebac:
"Bez naslova"
14.3.2005.-20.3.2005.

"Isto i drugačije" naziv je slikarske izložbe poznate kiparice Marije Ujević. Kritičari kažu da je stvorila hibridni prostor koji priziva u sjećanje trodimenzionalnost. Izložba u Domu HDLU-a traje do 29. ožujka.
pročitaj cijeli tekst
Junak njegove nove knjige poručuje mu da je tek "kolateralna žrtva" u aferi tajnog praćenja. O tome što uzbuđuje Stipu Mesića, državni neprijatelj Ivica Đikić razgovarao je s našim Mićom Vujičićem.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
prizvani 3D
film
raf napada
Četvrta Revija amaterskog filma ove će se godine održati od 20. do 26. ožujka. Festival koji filmove ne bira, već prikazuje sve koji se prijave, uspješno otvara prostor činjenici da svi možemo biti i autori i konzumenti. Ove ćemo godine svi moći biti i inicijatori nagrada. Festival ne nagrađuje najbolje ili najgore filmove, ali se otvara svakom slobodnom prijedlogu za novoosmišljenu kategoriju. Osim brojnih amaterskih filmova iz Hrvatske i inozemstva, festival će prikazati i nekadašnje filmove domaćih profesionalaca (Grlić, Ogresta, Puhovski, Zafranović). Medijski pokrovitelj RAF-a je Kupus.net.
pročitaj cijeli tekst
film
zaboravljeni queer film
"Virdžina" Srđana Karanovića film je o ekstremnom patrijarhatu u jednom balkanskom selu gdje se, u slučaju nerođenja muških potomaka, žensko dijete odgaja kao "virdžina", odnosno kao muškarac koji će postati glava kuće. Organizatori "Queer subota petkom (i subotom)" film opisuju kao dirljivu i autentičnu priču o ekstremima (i esktremitetima). Novi projekt Queer Zagreba u kino Tuškanac u petak u 19 sati dovodi premijeru ovog filma koji je snimljen još prije četrnaest godina! Iako hrvatsku stranu produkcije potpisuje Rajko Grlić, film nikad nije bio u domaćoj distribuciji.