naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
osedlana žena
Osedlane poput najobičnijih kobila ili pak svezanih vratova poput neposlušnih kuja, submisivne pred mužjakom, Newtonove žene žrtve su posve nove reinterpretacije svijeta modne industrije. Poeta ili stari jarac? Pita se Nataša Bodrožić.
pročitaj cijeli tekst
likovnost
matadori umrljani krvlju
Tinejdžeri u mokrim kupaćim gaćicama na plažama od sjevera Amerike do juga Hrvatske, četrnaestogodišnjaci koji postaju časnici Legije stranaca, krvave majke i još krvaviji krotitelji bikova... U Parizu je bila Jasna Rausavljević.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 20. veljače: Natječaj za filmove
Deadline 20. veljače: Natječaj za likovna djela
Deadline 28. veljače: Natječaj za umjetničke rezidencije NOVO!!!
Deadline 28. veljače: Natječaj za sufinanciranje filmova
Deadline 28. veljače: Natječaj za izložbe
Deadline 1. ožujka: Natječaj za kazališne predstave
Deadline 28. ožujka: Natječaj kratkoga filma
Deadline 31. ožujka: Natječaj za fotografije
Deadline 10. travnja: Natječaj za filmove
Deadline 14. lipnja: Natječaj za pjesnike
Deadline 30. lipnja: Natječaj za izložbe

književnost
enciklopedist po kišu
arhiva


"Kandže"
Marko Vidojković
(Samizdat BE92, 2004.)


"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


Nebojša Milikić:
"U gradu ima radnji..."
7.2.2005.-13.2.2005.

Treća samostalka u sklopu Međunarodne izložbe crteža je ona Božidara Rašice. Radovi klasika hrvatskog modernizma u riječkom su Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izloženi do 27. veljače.
pročitaj cijeli tekst
Vladimir Tasić, dobitnik "Ninove nagrade za roman godine", objašnjava kako se njegova "Kiša i hartija" naslanja na definicije koje je romanu kao enciklopediji 1973. dodijelio Danilo Kiš. S Tasićem je razgovarao Mića Vujičić.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

glazba
popularna anarhija

Koncert Chumbawambe u Aquariusu ujedno je i proslava dvadeset godina uspješne karijere ovog britanskog anarho pop benda. Mali lokalni bend iz Leedsa nije ni sanjao da će ih "Tubthumping (I get knocked down)" pretvoriti u svjetsku atrakciju. Svojim dubokim porukama protiv rasizma, fašizma, homofobije i ksenofobije stekli su obožavatelje koji se broje u milijunima. Njihov najveći indie hit bila je žestoka antifašistička pjesma "Enough is Enough" iz 1993. godine

film
pioniri queer pokreta
Uz slogan "Smrt fašizmu, sloboda queeru!" ovog petka i subote Queer Zagreb u kino Tuškanac dovodi filmove iz SFRJ u kojoj, mislili smo, queera nije ni bilo. "W.R. - Misterij organizma", "Plastični Isus", "Dead Man Walking", "Maškarada", "Špijun na štiklama" i "Dečki" filmovi su koji su u doba dok smo se svi još voljeli, istraživali teme seksualnih i rodnih manjina na jugoslavenskom tlu. "Tito-partija-omladina-armija" možda jest bila dominantna norma. Gdje su bile seksualne slobode?
likovnost
moderni klasik