naslovnica
kolumne
forum
kontakt

 

likovnost
o velikim i malim ljudima
U francusku smo prijestolnicu poslali Natašu Bodrožić ne bi li dokučila čime to Ron Mueck, taj graditelj začudne i često zastrašujuće skulpturne hiperrealistike, fascinira i intrigira kulturnu, ali i širu javnost.
pročitaj cijeli tekst
film
hrvoje hribar omastio brk
Brk iz romana Ante Tomića i njegov vlaško-dinaridski, živi, sočni, duhoviti govor rezultirali su, uz odličnu Hribarovu režiju i izvrstan nastup većine glumica i glumaca napokon preokretom u hrvatskoj kinematografiji. Jer što je kinematografija bez brkova, pita se Boris Rašeta.
pročitaj cijeli tekst

NATJEČAJI U KULTURI I OKO NJE

Deadline 15. siječnja: Natječaj za performanse
Deadline 15. siječnja: Natječaj za video umjetnike
Deadline 15. siječnja: Natječaj za radionicu dokumentarnih filmova
Deadline 15. siječnja: Natječaj za scenografe, kostimografe i video artiste
Deadline 15. siječnja: Natječaj za predstave
Deadline 16. siječnja: Natječaj za filmove
Deadline 20. siječnja: Natječaj za amaterske filmove
Deadline 20. siječnja: Natječaj za dječje radove NOVO!!!
Deadline 30. siječnja: Natječaj za književnike
Deadline 3. veljače: Natječaj za projekte NOVO!!!
Deadline 10. veljače: Natječaj za studente arhitekture

film
ormar s greškom
arhiva


"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


"Ljudi iz Želara"
Kveta Legatova
(Disput, 2004
.)

"Pockets"
Karate
(Southern Records, 2004.
)


U njujorškoj galeriji Buzzer Thirty otvorena je izložba "Stitches" Olje Stipanović. Kustosica izložbe je Branka Benčić, a radovi isprepletenih ruku i crvenoga konca mogu se pogledati do 4. veljače
pročitaj cijeli tekst
Vizualno ispeglani film pati od površnog buđenja gledateljske empatije. Bože dragi, pa propada cijeli jedan svijet! Zašto nam je svejedno? Jesu li "Kronike iz Narnije" prezentacija tehnoloških dostignuća ili bi mogle biti i više od tek gledljivog filma?


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

likovnost
olja u new yorku

humanitarna akcija
ukrali nam akciju

Tjednik Stars svoju je novu naslovnicu, čak devet dana nakon početka humanitarne akcije na ovim stranicama, okitio fotomontažom Sanje Doležal kako prosi, te naslovom "Pokrećemo veliku humanitarnu akciju: Pomozimo ubogim zvijezdama". Zli su mediji spremni na plagijate i falsifikate, ismijavajući teško stanje hrvatskih umjetnika, ništa im nije sveto. Posve je, naime, jasno da je humanitarna akcija Male performerske scene jedina prava i stvarna, te apeliramo da ne nasjedate kojekavkim promotivnim štosevima nemaštovitih novinskih izdavača. Svoj novac i dalje uplaćujte na žiroračun Male performerske scene 2360000-1101795899, s naznakom "Za ona dobra stara vremena". U Sanjino ime prikupili smo dosad sedam kuna i iznos iz dana u dan raste! Bravo, samo tako!
likovnost / skandal
tajanstveni bandićev osmijeh
Mnogi su vladari uživali u remekdjelima dvorskih portretista. Doseg i značaj vladavine obično bi bio razmjeran statusu umjetnika i vrijednosti portreta. Samo su tričavi likovnjaci - poput Van Gogha ili hrvatskih (tako točno nazvanih) "naivaca" - slikali seljake. Tko je slikao vladara, e taj se pravim umjetnikom može zvati! Milan Bandić upregnuo je vrsnog majstora kista. Doduše, za samozatajnog umjetnika nijedan poznavatelj likovne umjetnosti nije čuo. Neće slikar iz Stoca slikati seljake. On će slikati Bandića! Kako se gradonačelnik čvrsto drži i štafelaja i gradskih salona, najava da će sliku izložiti (prezahvalnoj) javnosti tek nakon završetka mandata još je u oblacima. Stoga je naš nelikovni kritičar Boris Rašeta već sad odredio povijesno mjesto ovom neviđenom portretu.
pročitaj cijeli tekst
pročitaj stare tekstove