naslovnica
kolumne
kontakt

 

mikser
queer vs. fašizam
Biljana Kosmogina, beogradska književnica, performerica i publicistkinja, (ne)okrunjena queer kraljica ex-Yu regije, sudionica nedavno završenih queer festivala u Beogradu i Sarajevu, sumira utiske i govori o nemilim napadima ekstremista na organizatore i sudionike.
pročitaj cijeli tekst
anatomija ženske konstruktivnosti (15)
kuja mi je u glavi
Naša kolumnistica dijeli spavaću sobu s jednom gospođom iz reklame. Šta sobu? Dijele isti krevet. Ona što Jozu zivka da će joj serija pa da brzo postavi antenu, i njoj viče cijele dane i noći, direkt u uho. Kako li je kuja samo tamo dospjela? I kako kuje uopće dospiju u naše glave?
pročitaj cijeli tekst
film
dok nas ispuh ne rastavi
arhiva
Ljubav prema silikonskoj ljepotici okosnica je komedije "Lars and the Real Girl" koja je u kina privukla tinejdžere željne humora američkih pita. Za njih "glup film", za našu je Micu nježna i bolno lijepa drama o osamljenosti.


Kupus.net je dobitnik nagrade Zlatno radio za najbolji hrvatski web 2004.
  (powered by 101)

film
nijemo uz klavir


"Možeš malo glasnije?"
Renata Valentić
(Meandar, 2007.)


"Orašar" i "Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba"
(Bulaja naklada, 2004. i 2005.)


Irena Luksic
irenaluksicstory.blog.hr


pročitaj cijeli tekst
Pssst!, festival nijemog filma, održava se u Centru za kulturu Trešnjevka. Od 13 do 16. studenoga bezvučni se filmovi gledaju uz pratnju klavira i glazbenih skupina. Ulaz na događanje je besplatan.
skandal
nazovi m.m.d. radi zločina
kazalište
deus ex machina xenophobica
Pravo na Grad i Zelena akcija još su jednom pružili otpor otimačini javnog prostora. Nakon Grada Zagreba, prvi put je kao dio organiziranog pothvata snažno apostrofirano i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Omotavši zgradu ministarstva žutom trakom s natpisom "Mjesto zločina", aktivisti su upozorili da Zagrebom vlada "esdepeovsko-hadezeovska građevinska klijentela", a institucije sustava služe kriminalnoj devastaciji. "Cvjetni trg" Hoto grupe i "Ban centar" IGH (gdje ministrica ima dosta dionica) spojene su posude, tvrde aktivisti - Grad izdaje dozvole za projekte, ministarstvo ih potvrđuje. Ovce pojedene, vukovi siti, rekli bismo.
Medijski proglašena najkontroverznijom predstavom godine, "Bakhe" Olivera Frljića praizvedene na Splitskom ljetu, igrale su nedavno i u zagrebačkoj Tvornici, te pritom i dodatno potencirale pitanja odgovornosti, političke, ali i kulturne, s kojom su autori napravili svojevrsni suvremeni produžetak Euripidova teksta. Osvrt na izabranu strategiju izvedbenog okršaja s "idajnicima" za novi broj Zareza donosi naš urednik, a mi prenosimo... Jesu li autori "Bakhi" i sami zaboravili na Gavellin postulat o centralizaciji odgovornosti kao motora kazališnog djelovanja, s kojim su okitili video tjeralicu na zagrebačkoj izvedbi?
pročitaj cijeli tekst

Kupus.net je izdašno
financiran od strane Ministarstva kulture RH
i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba


Kupus.net je dobitnik
Plakete RIWS Akademije
OSUP-a za 2006. godinu